Gecikmiş kas ağrısında manuel lenf drenajı ve kinezyo bantlamanın etkisi: Randomize kontrollü çalışma
Effect of manual lymphatic drainage and kinesio taping on delayed onset muscle soreness: Randomized-controlled study
  1. Tez No: 938142
  2. Yazar: YAVUZ ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFE DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, bantlama, fizik tedavi modaliteleri, kas yorgunluğu, masaj, Banding, massage, muscle fatique, pain, physical therapy modalities
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın amacı gecikmiş kas ağrısında (GKA), manuel lenf drenajı (MLD) ve kinezyo bantlamanın (KB) ağrı şiddetine, ağrı eşiğine, ödem miktarına, doku gerginliğine, algılanan yorgunluk düzeyine ve taktil duyusuna etkilerini karşılaştırmaktı. 48 katılımcı MLD, plasebo MLD, KB ve plasebo KB olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Katılımcıların egzersizden önce, egzersizden 24 saat ve 48 saat sonra ağrı şiddeti, basınç ağrı eşiği, ödem miktarı, doku gerginliği, algılanan yorgunluk düzeyi ve taktil duyusu değerlendirildi. Tedavi memnuniyeti bir kez olmak üzere egzersizden sonraki 48. saatte değerlendirildi. Ağrı için görsel analog skala (GAS), basınç ağrı eşiğinin değerlendirmesinde algometre, ödem miktarı için mezura ile çevre ölçümü, algılanan yorgunluk için GAS, taktil duyu için Baseline marka Semmes-Weinstein Monofilament Testi (SWMT) ve tedavi memnuniyeti için GAS kullanıldı. Ağrıda en yüksek seviyeye 48. saatte ulaştı ve gruplar arasında bir fark bulunamadı (p>0,05). Basınç ağrı eşiği en düşük seviyeye 48. saatte ulaştı ve grupların basınç ağrı eşiği benzerdi (p>0,05). Farklı zaman dilimlerinde ödemi değerlendirmek amacıyla yapılan çevre ölçümleri benzer sonuçları verdi ve gruplar arasında farklılık bulunamadı (p>0,05). Algılanan yorgunluk düzeyi tüm gruplarda zamanla arttı, 48. saatte en yüksek seviyeye ulaştı ve gruplar arasında bir farklılık bulunamadı (p>0,05). Farklı zaman dilimlerinde yapılan taktil duyu değerlendirmesinde tüm gruplarda benzer sonuçlar elde edildi ve gruplar arasında bir farklılık bulunamadı (p>0,05). Tedavi gruplarındaki katılımcıların tüm ölçümlerde konnektif doku gerginlikleri aynı olduğu tespit edildi ve gruplar arasında farklılık bulunamadı (p>0,05). Çalışmamızda gruplardaki katılımcıların tedavi memnuniyetleri arasında bir farklılık bulunamadı (p>0,05). Bu çalışmada, GKA üzerinde MLD ve KB uygulamalarının benzer düzeyde etkili olduklarını ve plasebo etkilerinin de olabileceğini göstermektedir. KB ve MLD uygulamaları ve plasebo gruplarının daha uzun süredeki (72. saatte) etkileri ileriki çalışmalarda araştırılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the effects of manual lymph drainage (MLD) and kinesio taping (KT) on pain intensity, pain threshold, amount of edema, tissue tension, perceived level of fatigue and tactile sensation, perceived fatigue level and tactile sensation in delayed onset muscle soreness (DOMS). 48 participants were divided into 4 groups as MLD, placebo MLD, KT and placebo KT. Pain intensity, pressure pain threshold, amount of edema, tissue tension, perceived fatigue level and tactile sensation were assessed before exercise, 24 and 48 hours after exercise. Treatment satisfaction was assessed once at 48 hours after exercise. Visual analog scale (VAS) was used for pain, Algometer for the assessment of pressure pain threshold, circumference measurement with tape measure for the amount of edema, VAS for perceived fatigue, Semmes-Weinstein Monofilament Test (SWMT) for tactile sensation, skin rolling test for tissue tension and VAS for treatment satisfaction. The pain reached its highest level at hour 48 and no difference was found between the groups (p>0,05). The pressure pain threshold reached its lowest level at hour 48 and the pressure pain threshold of the groups was similar (p>0,05). Circumference measurements performed to evaluate edema at different time periods gave similar results and no difference was found between the groups (p>0,05). Perceived fatigue level increased over time in all groups and reached its highest level at hour 48 and no difference was found between the groups (p>0,05). In the tactile sensory assessment performed at different time periods, similar results were obtained in all groups and no difference was found between the groups (p>0,05). It was determined that the connective tissue tensions of the participants in the treatment groups were the same in all measurements and no difference was found between the groups (p>0,05). In our study, no difference was found between the treatment satisfactions of the participants in the groups (p>0,05). This study shows that MLD and KT applications are similarly effective on DOMS and that placebo effects may also exist. The effects of KT and MLD applications and placebo groups over a longer period (72 hours) can be investigated in future studies.