Sağlıklı okul çocuklarının hastalık ve hastane algılarına inovatif bir eğitim yönteminin etkisinin değerlendirilmesi: Etkileşimli dijital animasyon videosu
Evaluation of the effect of an innovative education method on the disease and hospital perceptions of healthy school children: Interactive digital animation video
- Tez No: 938140
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE SEVAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Sağlık eğitimi, hastane algısı, Web 2.0 araçları, Health education, hospital perception, Web 2.0 tools
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Çocuklara verilen sağlık eğitimlerini kurgulamak ve sunum materyallerini hazırlamak yetişkinlerden daha zor olabilmektedir. Günümüz çocukları olan alfa neslinin dikkatinin daha hızlı dağıldığını düşündüğümüzde bu zorluk daha da artmaktadır. Bu araştırma, etkileşimli dijital animasyon videosu ile verilen hastalık ve hastane konulu eğitimlerin 8-10 yaş grubu sağlıklı okul çocuklarının hastalık ve hastane hakkındaki algılarına etkisinin değerlendirilmesi amacı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma bir ön test-son test çalışması olup Zonguldak ilindeki bir devlet okulundaki 8-10 yaş grubundaki 104 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”ve“Sağlıklı Çocuklar İçin Hastane Algısı Ölçeği”kullanılmıştır. Veri toplama süreci öncesi araştırmacı tarafından“hastalık ve hastane olma temalı”bir senaryo oluşturulmuştur. Bu senaryo Web 2.0 öğretim yöntemleri ve AnireelWondershare video oluşturma programı kullanılarak bir tasarımcı tarafından eğitim videosu oluşturulmuştur. Videonun seslendirmesi yapay zekâ ile gerçekleştirilmiştir. Senaryo ve video uzman görüşüne sunularak eğitime hazır hale getirilmiştir. İkinci aşamada örneklem girişim ve kontrol grubu olarak ayrılmış ve her iki gruba da girişim öncesi veri toplama formları uygulanmıştır. Girişim grubuna araştırmacı tarafından oluşturulan eğitim videosu izletilmiştir. Eğitimden hemen ve bir ay sonrasında girişim grubuna ölçek yeniden uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre girişim grubunda başlangıçta hastane algısı olumsuz yönde yüksek iken, girişim sonrası birinci ölçüm ve kalıcılık testi sonrası olumlu yöne doğru kayma eğilimine girdiği belirlenmiştir (F=68.089, p=0.000) Sağlıklı çocuklara verilen etkileşimli dijital animasyon videosu destekli eğitimin hastane algısının olumlu hale dönmesinde etkili bir yöntem olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
It may be more difficult to construct health education and prepare presentation materials for children than adults. This difficulty increases even more when we consider that the attention of today's children, the alpha generation, is more quickly distracted. This study was conducted to evaluate the effect of interactive digital animation video education on the perceptions of 8-10 year old healthy school children about illness and hospital. The research is a pretest-posttest study and was carried out with 104 students aged 8-10 years in a public school in Zonguldak province.'Personal Information Form' and 'Development of Hospital Perception Scale for Healty Children (HPSHC)' were used as data collection tools. Before the data collection process, a scenario with the theme of 'illness and hospitalisation' was created by the researcher. An educational video was created by a designer using Web 2.0 teaching methods and Anireel Wondershare video creation programme. The vocalisation of the video was performed with artificial intelligence. The scenario and video were submitted to expert opinion and made ready for training. In the second stage, the sample was divided into intervention and control groups and pre-intervention data collection forms were applied to both groups. The training video created by the researcher was shown to the intervention group. The scale was reapplied to the intervention group immediately and one month after the training. According to the research findings while the perception of hospital was high in the negative direction at the beginning in the intervention group, it was determined that it tended to shift towards the positive direction after the first measurement and retention test after the intervention (F=68.089, p=0.000) It was determined that the interactive digital animation video supported education given to healthy children was an effective method in the positive perception of hospital.