Yenidoğan döneminde transkütan ve kapiller kandan bilirubin düzeyi ölçümlerinin referans yöntem olan serum bilirubin düzeyleri ile karşılaştırılması
Comparison of measurements of transcutaneous and capillary blood bilirubin levels with the serum bilirubin levels being the reference method in the neonatal period
  1. Tez No: 938157
  2. Yazar: MERVE ALADAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL KÜRŞAD GÖKÇE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Sarılık, spektrofotometrik kapiller bilirubin, yenidoğan, transkütan bilirubin, Jaundice, newborn, spectrophotometric capillary bilirubin, transcutaneous bilirubin
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Sarılıklı bebeklerin izleminde standart yöntem olan total serum bilirubin (TSB) ölçümü yenidoğanlar için invaziv, stresli ve zaman alıcıdır. Sarılıklı yenidoğanlarda yaygın kullanılan transkütan bilirubin (TcB) ölçümlerininse özellikle hasta ve prematüre yenidoğanlarda hatalı olabileceği bildirilmektedir. Bir diğer yöntem spektrofotometrik kapiller bilirubin (SCB) ölçümünün TSB ölçümleriyle daha uyumlu olabileceği beklenmektedir. Biz sarılıklı yenidoğanlarda TSB düzeyi ile eş zamanlı TcB ve SCB ölçümleri yaparak farklı risk gruplarındaki hastalar için sonuçların doğruluğunu araştırdık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Yenidoğan ünitesinde yatan ve sarılığı için TSB düzeyi bakılan 174 yenidoğan alındı. Direkt hiperbilirubinemisi olan, hâlihazırda fototerapi alan ve cilt hastalığı olan hastalar çalışmaya alınmadı. Hastaların temel klinik ve demografik özellikleri, önceden fototerapi alması, kan grup uyuşmazlığı kaydedildi. TSB ile eş zamanlı SCB ve TcB (alın, sternum ve sırttan) ölçümleri yapıldı. Bulgular: Hastaların ortalama doğum haftası 35,7±2,9 haftaydı ve 10'unda (%5,7) ABO veya Rh uyuşmazlığı vardı. 37 (%21,3) hastanın TSB düzeyi ≥15 mg/dl idi. Tüm hastalarda ve doğum haftası ≤34 hafta olan alt grupta SCB ve TcB düzeyleri TSB düzeyleriyle koreleydi. TcB ölçümlerinde en yüksek korelasyon katsayısı sternum ölçümlerindeydi. Doğum ağırlığı ≤1500g (n=14) veya TSB düzeyi ≥15 mg/dL olan gruplarda SCB, TcB sırt ve sternum ölçümlerinin TSB ile korelasyonu anlamlıydı. Bu gruplarda SCB sonuçlarının korelasyon katsayısı belirgin yüksekti. Önceki 12 saat içinde fototerapi alan hastalarda TSB ile SCB korelasyonu anlamlıyken TSB ile TcB korelasyonu anlamlı değildi. Sonuçlar: Özellikle hasta yenidoğanlarda SCB ölçümü TcB'nin yerine veya TcB ile birlikte kullanılabilir. Kısa süre önce fototerapi alan yenidoğanlarda TcB ölçümleri yerine SCB ölçümü tercih edilmelidir. Sternumdan yapılan TcB ölçümlerinin doğruluğu daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
Objective: Total serum bilirubin (TSB) measurement in the laboratory, which is the standard method for monitoring newborns with jaundice but is invasive, stressful and time-consuming for newborns. It is reported that the measurements of transcutaneous bilirubin (TcB) that widely used in newborns with jaundice, especially in sick and premature newborns may be incorrect. It is expected that another method spectrophotometric capillary bilirubin (SCB) measurement may be more compatible with TSB measurements. In patients at different risk groups, we investigated the accuracy of the results TcB and SCB levels performed simultaneous measurements with TSB levels in newborns with jaundice. Materials and Methods: The study included 174 newborns who were hospitalized in the neonatal unit of Inönü University Turgut Özal Medical Center and who were examined for TSB levels for jaundice. Patients with direct hyperbilirubinemia, who were already receiving phototherapy, and patients who had skin diseases were excluded from study. The main clinical and demographic characteristics, prior phototherapy, blood group incompatibility of the patients were recorded. SCB and TcB (forehead, sternum and back) measurements were performed simultaneously with TSB. Results: The mean gestasionel age of the patients was 35.7±2.9 weeks and 10 (5.7%) of them had ABO or Rh incompatibility. The TSB level of 37 (21.3%) patients was ≥15 mg/dl. SCB and TcB levels were correlated with TSB levels in all patients and in the subgroup with a birth week ≤34 weeks. The highest correlation coefficient in TcB measurements was found in sternum measurements. The SCB, TcB back and sternum measurements were significantly correlated with TSB measurements in groups with birth weight ≤1500g (n=14) or TSB level ≥15 mg/dL. The correlation coefficient of SCB results was significantly highest in these groups. In patients who received phototherapy within the previous 12 hours, the TSB&SCB correlation was significant, while the TSB&TcB correlation was not significant. Conclusions: SCB measurement can be used in place of TCB or in combination with TCB, especially in sick newborns. SCB measurement should be preferred over TcB measurements in newborns who have recently received phototherapy. The accuracy of TcB measurements made from the sternum is highest.