Eski Çağda, Karia Bölgesinde zeytincilik ve zeytinyağı üretimi
Olive growing and olive oil production in the Caria region in Ancient times
  1. Tez No: 938244
  2. Yazar: GÜLNUR ÖÇAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA HAMDİ SAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Karia, Zeytin, Zeytincilik, Karia, Olive, Olive Cultivation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma, Eski Çağ'da Karia Bölgesi'nde zeytincilik ve zeytinyağı üretiminin tarihsel gelişimini incelemektedir. Zeytin, Karia'nın tarımsal yapısında önemli bir yere sahipti ve bölge halkının ekonomisinde merkezi bir rol oynuyordu. Çalışmada, antik dönemde zeytin yetiştiriciliği için uygulanan yöntemler, kullanılan araçlar ve teknolojilerle birlikte zeytinyağı üretim süreci ele alınmaktadır. Erken dönemlerden itibaren zeytinyağı, hem yerel halkın hem de ticaret yoluyla dışa bağımlı toplumların önemli bir ürünüdür. Zeytin hasadının ardından uygulanan ezme ve presleme teknikleri, dönemin teknolojik olanaklarına göre değişiklik gösterse de, Karia'da burgu presleri ve taş değirmenler gibi geleneksel yöntemler yaygın olarak kullanılmıştır. Ayrıca, Karia'nın zeytinyağı üretiminin, sadece yerel tüketimle sınırlı kalmayıp, çevre bölgelere yapılan ticaretle genişlediği de vurgulanmaktadır. Çalışma, Karia'daki zeytinciliğin ve zeytinyağı üretiminin tarihsel bağlamda önemini ortaya koymakta ve bu geleneksel üretim yöntemlerinin kültürel miras olarak günümüze kadar nasıl devam ettiğini incelemektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the historical development of olive cultivation and olive oil production in the ancient Karia region. Olive cultivation played a significant role in Karia's agricultural structure and was central to the economy of the local population. The study addresses the methods used for olive farming, the tools and technologies employed, and the olive oil production process in antiquity. Since early periods, olive oil has been an important product for both the local population and societies dependent on trade. Although the techniques for crushing and pressing after olive harvesting varied according to the technological possibilities of the time, traditional methods such as screw presses and stone mills were widely used in Karia. Furthermore, it is emphasized that Karia's olive oil production expanded beyond local consumption through trade with surrounding regions. This study highlights the historical significance of olive cultivation and olive oil production in Karia and investigates how these traditional production methods have continued as cultural heritage to the present day.