Plastik cerrahide toplumsal cinsiyet rolleri ve iş - yaşam dengesinin kariyer sürekliliğine etkisi
Gender roles in plastic surgery and the impact of work-life balance on career sustainability
- Tez No: 938272
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN AKŞAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet ayrımcılığı, İş-yaşam dengesi, Nicel iş yükü, İşten ayrılma niyeti, Plastik cerrahlar, Kariyer engelleri
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu çalışma, plastik cerrahların kariyer engellerini, iş-yaşam dengesini ve iş yükünü ele alarak, bu faktörlerin mesleki sürdürülebilirliğe etkisini anlamayı hedeflemektedir. Plastik cerrahi, yüksek stres ve rekabet gerektiren bir alan olduğundan, cerrahların meslekte kalıcılığını etkileyen unsurların belirlenmesi hem bireysel hem de kurumsal stratejiler açısından önemlidir. Yöntem: Araştırma kesitsel ve tanımlayıcıdır. Araştırmaya, çeşitli hastaneler ve kliniklerde görev yapan toplam 130 uzman ve asistan plastik cerrah, kolayda örnekleme yöntemi ile dahil edilmiştir. Veriler, SPSS 24 programı kullanılarak analiz edilmiş; t-testi, ANOVA, pearson korelasyonu ve çoklu regresyon analizleri uygulanarak değişkenler arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Çalışma, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Etik Kurulu tarafından onaylanmış olup, tüm katılımcılardan bilgilendirilmiş onam alınmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan 130 plastik cerrahın %68,5'i erkek, %31,5'i kadındır. Katılımcıların %67,7'si kamu, %32,3'ü özel sektörde çalışmaktadır. Mesleki deneyim süresi en fazla 0-5 yıl (%59,2) aralığında yoğunlaşmıştır. Kadın cerrahlar cinsiyet ayrımcılığı (p0,05) Sonuçlar: Plastik cerrahlar arasında cinsiyet ayrımcılığı, iş-yaşam dengesi ve gelir düzeyinin kariyer sürdürülebilirliğini önemli ölçüde etkilediği belirlenmiştir. Kadın cerrahlar daha yüksek kariyer engelleri algılamış ve meslekten ayrılma eğilimleri daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca, nöbet sıklığı ve bilişsel iş yükü arasındaki ilişki, zihinsel yorgunluğu artırarak meslekî sürdürülebilirliği olumsuz etkileyebilmektedir. Plastik cerrahların meslekî sürdürülebilirliğini artırmak için kadın cerrahların kariyer gelişimini destekleyen politikalar geliştirilmeli, iş-yaşam dengesi güçlendirilmeli ve aşırı iş yükü azaltılmalıdır
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to examine plastic surgeons' perceptions of career barriers, work-life balance, and workload, as well as the impact of these factors on career sustainability. Given the high-stress and competitive nature of plastic surgery, identifying elements that influence career retention is crucial for both individual and institutional strategies. Methods The research is cross-sectional and descriptive. A total of 130 specialist and resident plastic surgeons working in various hospitals and clinics were included using the convenience sampling method. Data were analyzed using SPSS 24, t-tests, ANOVA, pearson correlation, and multiple regression analyses to examine relationships between variables. The study was approved by the Ethics Committee of İzmir Kâtip Çelebi University, and informed consent was obtained from all participants. Results: Among the 130 plastic surgeons, 68.5% were male and 31.5% were female. 67.7% worked in public institutions, while 32.3% were employed in the private sector. The majority (59.2%) had 0-5 years of professional experience. Female surgeons scored significantly higher than male surgeons in gender discrimination (p0.05). Conclusion: Gender discrimination, work-life balance, and income level were found to significantly impact career sustainability among plastic surgeons. Female surgeons perceived greater career barriers and exhibited a higher tendency to leave the profession. Additionally, the relationship between on-call frequency and cognitive workload increased mental fatigue, negatively affecting professional sustainability. To improve career sustainability among plastic surgeons, policies supporting the career development of female surgeons should be implemented, work-life balance should be strengthened, and excessive workload should be reduced. Keywords Gender discrimination, Work-life balance, Quantitative workload, Turnover intention, Plastic surgeons, Career barriers..