Obsesif kompulsif semptomlar ile dini tutum arasındaki ilişki
Relationship between obsessive compulsive symptoms and religious attitude
  1. Tez No: 938302
  2. Yazar: TAYFUN ÇINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZ TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Obsesif Kompulsif Bozukluk, Dini Tutum, Dindarlık, Vesvese, Dini Obsesyonlar, Dini Kompulsiyonlar, Obsessive Compulsive Disorder, Religious Attitude, Religiosity, Solicitude, Religious Obsessions, Religious Compulsions
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma; kişilerin obsesif kompulsif semptomlar ve alt ölçek semptomları ile dini tutum arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın yapılacağı bölge olarak Kocaeli ili Körfez ilçesi Mimar Sinan Mahallesi belirlenmiştir. Çalışmaya burada yaşayan ve bulunan 18-65 yaş arasındaki rastgele seçilen 40 kadın ve 40 erkek olarak toplamda 80 kişi katılmıştır. Katılımcılara ''Sosyodemografik Bilgi Formu'', ''Padua Envanteri'' ve ''Ok-Dini Tutum Ölçeği'' verilerek bilgiler alınmıştır. Araştırmanın sonucunda; obsesif kompulsif semptom ve alt ölçek semptomları ile dini tutum arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Elde edilen diğer sonuçlara göre ise katılımcıların sosyodemografik özellikleri ile obsesif kompulsif semptomlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Katılımcıların dini tutumları ile sosyodemografik özellikleri arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Dinin gereksiz olduğu düşüncesi ile eğitim durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir ilişki bulunmuştur (p= ,043; r= ,227*). Bu çalışmanın sonuçları gelecekte benzer konularda gereken desteği sağlamaya yardımcı olmakla birlikte, ülkemizde çok kısıtlı sayıda yapılmış olan obsesif kompulsif semptomlar ve dini tutum konusunu literatüre kazandırmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between religious attitude and obsessive-compulsive symptoms and subscale symptoms. Mimar Sinan neighborhood of Körfez District of Kocaeli Province was determined as the region where the research would be conducted. A total of 80 people participated in the study who live in this region who were selected as 40 women and 40 men between the ages of 18 and 65. The information was collected by giving 'Sociodemographic Information Form', 'Padua Inventory' and 'Arrow-Religious Attitude Scale' to the participants. As a result of the research, there was not a statistically significant correlation between obsessive compulsive disorder symptoms and subscale symptoms, and religious attitude. According to the other results, no statistically significant difference was found between the participants' sociodemographic characteristics and obsessive compulsive symptoms. There was no statistically significant difference between the religious attitudes and sociodemographic characteristics of the participants. A statistically significant and positive relationship was found between the opinion that religion is unnecessary and educational status (p =, 043; r =, 227 *). The results of this study is to help to provide the necessary support for similar issues in the future, as well as, bringing the obsessive-compulsive symptoms and religious attitudes topic to the literature which was done in a limited number in our country until now.