The relationship between accounting information and stock price in the lights of national economic performance: The case of Borsa İstanbul
Ulusal ekonomik performans ışığında muhasebe bilgileri ile hisse senedi fiyatı arasındaki ilişki: Borsa İstanbul örneği
  1. Tez No: 938330
  2. Yazar: SAMER SHEIKH HAMDO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKÇE TUNÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ohlson modeli, hisse başına defter değeri, hisse başına kazanç, hisse başına temettü, hisse senedi fiyatı, gayri safi yurtiçi hasıla, Ohlson model, book value per share, earnings per share, dividends per share, stock price, gross domestic product
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Hisse senedi fiyatını etkileyen çok sayıda faktör olmasına rağmen, finansal tabloların muhasebe rakamlarıyla temsil edilen finansal bilgiler, hisse senedi fiyatının belirlenmesinde en önemli rolü oynamaktadır. Bu çalışma, ulusal ekonomik performanstaki değişiklikleri göz önünde bulundurarak muhasebe bilgileri ile hisse senedi fiyatı arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. Ohlson modelinin genişletilmiş versiyonu, hisse senedi fiyatı üzerindeki defter değeri, hisse başına kazanç ve hisse başına temettünün etkisini incelemek için GSYİH büyüme oranını düzenleyici değişken olarak kullanarak uygulanmıştır. Trend giderme ve duygusal analiz teknikleri kullanılarak Ohlson modelinin genişletilmiş versiyonu, Borsa İstanbul'da BIST 100'de listelenen ve farklı sektörlerde faaliyet gösteren 91 şirketi içeren bir panel veri örneğine ve 2000-2022 dönemine uygulanmıştır. Çalışma sonuçları, test edilen modelin yüksek açıklayıcı gücüne ve muhasebe bilgileri ile hisse senedi fiyatı arasında anlamlı bir ilişkiye sahip olduğunu göstermiştir. Sonuçlar ayrıca, ulusal ekonomik performanstaki değişikliklerin Borsa İstanbul'da muhasebe bilgileri ile hisse senedi fiyatı arasındaki ilişki üzerinde anlamlı bir etkisi olduğunu göstermiştir. Ayrıca, sonuçlar hisse başına temettü ve hisse başına kazancın hisse senedi fiyatı üzerindeki bireysel etkisinin hisse başına defter değerinin bireysel etkisine kıyasla daha anlamlı olduğunu gösterdi. Sektör perspektifinden, sonuçlar test edilen modelin açıklayıcı gücünün diğer sektörlere kıyasla imalat ve konglomera sektörleri için belirgin şekilde daha yüksek olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
Despite the numerous factors that affect the stock price, financial information represented by the financial statements' accounting figures play the most significant role in determining the stock price. This study investigates the relationship between accounting information and stock price considering the changes in the national economic performance. Extended version of Ohlson model is applied to study the impact of book value per share, earnings per share, and dividends per share on the stock price using GDP growth rate as a moderating variable. Using detrend and sentimal analysis techniques, extended version of Ohlson model is applied on a sample of panel data that includes 91 companies listed in BIST 100 in Borsa Istanbul and operating in different sectors and during 2000-2022 period. The study results showed high explanatory power of the model tested and significant relationship between the accounting information and stock price. The results also showed significant influence of the changes in the national economic performance on the relationship between accounting information and stock price in Borsa Istanbul. Besides, the results showed that the individual influence of dividends per share and earnings per share on the stock price is more significant comparing to the individual influence of book value per share. From sector perspective, the results showed that the explanatory power of the model tested is notably higher for manufacturing and conglomerate sectors comparing to other sectors.