Karar destek sistemi kullanılarak malzeme ana veri yönetimi yoluyla stok optimizasyonu ve verimliliğin artırılması
Optimizing inventory and enhancing efficiency through material master data management using a decision support system
- Tez No: 938351
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAHİDE FİGEN ANTMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Malzeme Ana Veri Yönetimi, Stok Optimizasyonu, Karar Destek Sistemi, Material Master Data Management, Inventory Optimization, Decision Support System
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Malzeme ana verilerinin etkili yönetimi, organizasyonların Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) sistemleri yardımıyla stoklarını optimize etmesi ve operasyonel verimliliğini artırması için çok önemlidir. Bu çalışma, malzeme ana veri yönetiminin bu hedeflere ulaşmadaki rolünü araştırmakta ve bu amaçla geliştirilen özel bir karar destek modülünün etkinliğini değerlendirmektedir. Çalışma, malzeme ana veri yönetimi ve stok optimizasyonu hakkındaki literatürün kapsamlı bir incelemesiyle başlamaktadır. Araştırma metodolojisinin temelini oluşturan anahtar kavramlar, sektördeki ve literatürdeki iyi uygulamalar ve henüz araştırılmamış alanlar belirlenmiştir. Araştırma metodolojisi, veri toplama, karar destek sisteminin (KDS) geliştirilmesi, uygulanması ve performans değerlendirmesi adımlarını kapsar. Farklı lokasyonlar arası stok aktarım miktarındaki artış, atıl stoklardaki azalma miktarı, malzeme stok kodu oluşturma süresi, sistemdeki mükerrer stok kodu yüzdesi gibi temel performans göstergeleri, modülün uygulanmasından önce ve sonra ölçülmüştür. Görüşme ve anketler aracılığıyla yapılan nitel değerlendirmelerle, sistem kullanıcılarından ve paydaşlardan geribildirimler toplanmıştır. Bulgular, karar destek modülü tarafından kolaylaştırılan etkili malzeme ana veri yönetiminin stok optimizasyonunu ve operasyonel verimliliği olumlu etkilediğini göstermektedir. Bulgulara dayanarak ERP bağlamında malzeme ana veri yönetimi uygulamalarını geliştirmek için öneriler sunulmaktadır. Bu öneriler, veri kalitesi, tutarlılık ve yönetişim ile ilgili zorlukları ele almaktadır. Araştırma, ERP sistemleri, tedarik zinciri yönetimi ve stok kontrolündeki bilgi birikimine katkıda bulunarak kuruluşların stok yönetimi uygulamalarını optimize etmelerine ve operasyonel verimliliği artırmalarına olanak tanır.
Özet (Çeviri)
Effective management of material master data is crucial for organizations to optimize their inventory and increase operational efficiency with the help of Enterprise Resource Planning (ERP) systems. This thesis explores the role of material master data management in achieving these goals and evaluates the effectiveness of a special decision support module developed for this purpose. The study begins with a comprehensive review of the literature on material master data management and inventory optimization. Key concepts that form the foundation of the research methodology, good practices in the industry and the litarature, and research gaps are identified. The research methodology encompasses several phases, including data collection, decision support system (DSS) development, implementation, and performance evaluation. Key performance indicators (KPIs) such as increase in inventory transfer between different locations, decrease in idle inventory, time to create material master data, percentage of duplicate material master data in the system were measured before and after the implementation of the module. With qualitative assessments through interviews and surveys, feedback was gathered from system users and stakeholders. The findings demonstrate that effective material master data management facilitated by the decision support module positively impacts inventory optimization and operational efficiency. Based on the findings, this thesis offers recommendations for enhancing material master data management practices in the ERP context. These recommendations address challenges related to data quality, consistency, and governance. The research contributes to the knowledge in ERP systems, supply chain management, and inventory control, enabling organizations to optimize their inventory management practices and improve operational efficiency.