Travmatik beyin hasarı nedeni ile çocuk yoğun bakım ünitesinde izlenen hastaların klinik özellikleri ve uzun vadeli nörolojik sonuçları
Clinical features and long-term neurological outcomes of children with traumatic brain injury monitored in the pediatric intensive care unit
- Tez No: 938399
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT KARAPINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Travmatik beyin hasarı, çocuk yoğun bakım ünitesi, yaşam kalitesi, Glasgow Sonuç Ölçeği, Engellik Derecelendirme Ölçeği, Pediyatrik Yaşam Kalitesi Envanteri, mortalite, trakeostomi, Traumatic brain injury, pediatric intensive care unit, quality of life, Glasgow Outcome Scale, Disability Rating Scale, Pediatric Quality of Life Inventory, mortality, tracheostomy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Giriş: Travmatik beyin hasarı bir dış kuvvet tarafından, beyin fonksiyonlarında bozulmaya yol açan bir yaralanma olarak tanımlanır. TBH, sonucu oluşan sekeller uzun vadeli bir sağlık bakımı ihtiyacına neden olmaktadır. Amaç: Çalışmamızın amacı , travmatik beyin hasarı nedeniyle çocuk yoğun bakım ünitesinde takip edilen olguların klinik verilerini gözden geçirmek, sağkalım ve sekel üzerinde etkili faktörleri belirlemek, taburculuk sonrası yaşam kalitesini, Glasgow Sonuç Ölçeği (GOSE), Engellilik Derecelendirme Ölçeği (DRS), Pediyatrik Yaşam Kalitesi Envateri (PedsQL) skorları üzerinden değerlendirerek ve farklı şiddetteki TBH gruplarının uzun dönem sonuçlarını belirleyerek yaşam kalitelerini iyileştirmeye yönelik çıkarımlarda bulunmaktır. Yöntem: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Yoğun Bakım Ünitesi'nde Ocak 2015 -Aralık 2021 tarihleri arasında yatışı olmuş 1 yaşın üzerinde ve 18 yaşın altında travmatik beyin hasarı nedeni ile takip edilen olgular klinik özellikleri ve taburculuk sonrası geriye dönük olarak 6, 12 ve 24. aylarda GOSE, DRS ve PedsQL skorları ile değerlendirildi. Bulgular: Takip edilen 151 olgu çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya alınan 151 olgudan 83'ünde (%55) ağır, 23'ünde (%15,2) orta, 45'inde (%29,8) hafif beyin hasarı tespit edildi. İzlemde 25 (%16,6) olgu hayatını kaybetti. Çalışma sonucunda, hafif, orta ve ağır grupların GOSE skorlarında 6, 12 ve 24. aylarda belirgin farklılıklar tespit edilmiş olup ağır grubun izlemde skorunun daha düşük olduğu görülmüştür. PedsQL 12. ay skorlamasının ağır grubun düşük skora sahip olması orta ve hafife göre anlamlı saptanmıştır. Ağır hasar ile takip edilenlerin ise 24. ay skoru 6. aya göre anlamlı şekilde yüksek saptanmıştır. DRS skorları ise zaman içerisinde farklılık göstermiş ve travma şiddeti ile ilişkili olarak değişim göstermiştir. Sonuç: Travmanın şiddeti, çocukların taburculuk sonrası yaşam kalitesini ve fonksiyonel sonuçlarını önemli ölçüde etkilemektedir. GOSE, DRS ve PedsQL skorlarının zaman içindeki değişimi, travmatik beyin hasarının uzun dönem etkilerini değerlendirmede kritik öneme sahiptir. Bu bulgular, travma geçiren çocukların uzun süreli takibinin ve rehabilitasyon programlarının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Traumatic brain injury (TBI) is defined as an injury caused by an external force that results in impaired brain function. Neurological disability resulting from traumatic brain injury cause a long-term need for health care. Objective: The aim of our study is to review the clinical data of the patients who were followed up in the pediatric intensive care unit due to traumatic brain injury, to identify the factors affecting survival and the development of neurological disability, to evaluate the quality of life after discharge on the basis of Glasgow Outcome Scale (GOSE), Disability Rating Scale (DRS) and Pediatric Quality of Life Inventory (PedsQL) scores, to determine the long-term outcomes of TBI groups of different severity and to make inferences to improve their quality of life. Methods: Patients between 1 year to 18 years with traumatic brain injury who were hospitalized in Ege University Faculty of Medicine Pediatric Intensive Care Unit between January 2015 and December 2021 were evaluated retrospectively with GOSE, DRS and PedsQL scores at 6, 12 and 24 months after discharge. Results: A total of 151 patients were included in the study. Of the 151 patients, 83 (55%) had severe brain injury, 23 (15.2%) had moderate brain injury and 23 (15.2%) had mild brain injury. During follow-up, 25 (16.6%) patients died. As a result of the study, there were significant differences in the GOSE scores of the mild, moderate and severe groups at 6, 12 and 24 months, and the severe group had a lower score at follow-up. In the PedsQL 12-month scoring, the lower score of the severe group was found to be significant compared to the moderate and mild groups. The 24th month score of those followed up with severe damage was significantly higher than the 6th month score. DRS scores varied over time and changed in relation to trauma severity. Conclusion: The severity of trauma significantly affects children's quality of life and functional outcomes after discharge. The change in GOSE, DRS and PedsQL scores over time is critical in assessing the long-term effects of traumatic brain injury. These findings emphasize the importance of long-term follow-up and rehabilitation programs for traumatized children.