Türkiye'de rejyonal anestezi uygulamaları: Ulusal anket çalışması
  1. Tez No: 938401
  2. Yazar: ELVİN KANAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİH SERTÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Rejyonal anestezi, Multimodal analjezi, Lokal anestezikler, Adjuvan ilaçlar, Regional anaesthesia, Multimodal analgesia, Local anaesthetics, Adjuvant drugs
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Günümüzde rejyonal anestezi, anestezi ve analjezi amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır. Cerrahi bölgeye özgü yüksek kalitede ağrı yönetimini, hastanın erken mobilizasyon ve taburculuğunu sağlamaktadır. Ülkemizde çeşitli kurumlarda çalışan anestezistlerin mevcut rejyonal anestezi yöntemlerinde tercihlerini nedenleriyle belirleme, günümüzde ultrasonografinin bu yöntemlerde kullanımını ve yaygınlığını değerlendirmek amacıyla oluşturulan bir çalışmadır. Gereç-Yöntem: Surveymonkey.com'da oluşturulan anket ülkemizin farklı illerinde görev yapan anesteziyoloji ve reanimasyon hekimlerine elektronik ortamda veya yüz yüze ulaşılarak doldurulmaları istenmiştir. Anket çalışmasının en az 200 gönüllü anestezi hekiminde uygulanması planlandı. Anket kişinin demografik özellikleri, nöroaksiyel blok (NB) ve periferik sinir bloğu (PSB) uygulamaları, ilaç seçimleri, pediatrik olgularda tercihleri, eğitim ve güvenlik önlemleri gibi konuları içeren toplam 34 sorudan oluşuyordu. Bulgular: Anket çalışmamızı 215 anestezi hekimi yanıtlamaya başlamış ancak 204'ü tüm soruları yanıtlamıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 35,98±7,85, %58,3'ü kadın ve %45,1 i uzmandı. %39,2'si üniversite hastanesinde, %38,2'si eğitim araştırma hastanesinde çalışmaktadır. PSB eğitimini %89,2 i uzmanlık eğitimi sırasında aldı. Postoperatif analjezi tercihlerinde parasetamol ve nonstreoid antiinflamatuar ilaç (NSAİİ) (%94,6) ve PSB veya kateter infüzyonu (%65,2) ön plandadır. Analjezik amaçlı omuz cerrahisinde interskalen blok (%57,4) dirsek, önkol ve el cerrahisinde aksiller blok (% 49,8) toraks cerrahisinde erector spina plan (ESP) bloğun (%33,8) ve açık batın cerrahisinde transvers abdominis ve rektus bloğun (%51,5) tercih edildiği görüldü. Kalça ve diz cerrahisinde ise nöroaksiyal analjezi tercihi ön plandaydı. PSB de en sık kullanılan yöntem USG ve Nörostimülatör (NS)' (%52) ün beraber kullanıldığı teknikti. Anestezistlerin en sık karşılaştıkları komplikasyon %67,2 ile postspinal başağrısıydı. Çocuklarda postoperatif rejyonal analjezi tercihleri periferik blok (%40,7) ve kaudal blok (%39,7) yöntemleridir ve katılımcıların çoğunluğunun (%45,6) çok küçük çocuklara tercih etmediği görüldü. Sonuç: Rejyonal anestezi multimodal analjezinin önemli bir parçası olmakla beraber rutin pratikte hem anestezi hem de analjezik olarak kullanılmaktadır. Son yıllarda gelişmeler neticesinde birçok yeni teknik kullanılmaya başlanmıştır. Ancak bunların pratik kullanıma girebilmesi için güncel bilgiler yakından takip edilmeli, anestezistler eğitim ve ekipman açısından desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Purpose and Objective: Today, regional anaesthesia is frequently used for anaesthesia and analgesia. It provides high quality pain management specific to the surgical site, early mobilisation and discharge of the patient. This study was designed to determine the reasons for the preferences of anaesthesiologists working in various institutions in our country in current regional anaesthesia methods and to evaluate the use and prevalence of ultrasonography in these methods. Materials/Methods: The questionnaire created on surveymonkey.com was sent to anaesthesiology and reanimation physicians working in different provinces of our country electronically or face-to-face and they were asked to fill it out. The survey was planned to be administered to at least 200 volunteer anaesthesiologists. The questionnaire consisted of a total of 34 questions including demographic characteristics, neuraxial block (NB) and peripheral nerve block (PNB) applications, drug choices, preferences in paediatric cases, training and safety measures. Results: A total of 215 anaesthesiologists started to answer our questionnaire study, but 204 of them answered all questions. The mean age of the participants was 35.98±7.85 years, 58.3% were female and 45.1% were specialists. 39.2% were working in a university hospital and 38.2% in a training and research hospital. PSB training was received by 89.2% during speciality training. Paracetamol and nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) (94.6%) and PSB or catheter infusion (65.2%) were the most preferred postoperative analgesia. For analgesic purposes, interscalene block in shoulder surgery (57.4%), axillary block in elbow, forearm and hand surgery (49.8%), erector spina plan (ESP) block in thoracic surgery (33.8%) and transverse abdominis and rectus block in open abdominal surgery (51.5%) were preferred. In hip and knee surgery, neuraxial analgesia was preferred. The most frequently used method in PSB was the technique in which USG and Neurostimulator (NS) (52%) were used together. The most common complication encountered by anaesthetists was postspinal headache with 67.2%. The preferences for postoperative regional analgesia in children were peripheral block (40.7%) and caudal block (39.7%) and the majority of the participants (45.6%) did not prefer very young children.Conclusion: Regional anaesthesia is an important part of multimodal analgesia and is used both as anaesthetic and analgesic in routine practice. In recent years, many new techniques have been used as a result of developments. However, in order for these to be used in practice, up-to-date information should be followed closely and anaesthetists should be supported in terms of training and equipment.