Resim-iş öğretmen adaylarının sanat ve estetik dersine ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Examinging the views of art and aesthetic education teacher candidates on the art and aesthetic course
- Tez No: 938957
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat Eğitimi, Estetik, Resim-İş Öğretmen Adayları, Sosyo-demografik Değişkenler, Art Education, Aesthetics, Prospective Art Teachers, Socio-Demographic Variables
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmada, Dicle ve Harran Üniversitelerinde öğrenim gören Resim-İş Öğretmen 3 ve 4. Sınıf öğrencilerinin“Sanat ve Estetik”dersine yönelik algıları, eşzamanlı üçgenleme deseniyle yürütülen işbirlikli öğrenme kullanılarak incelenmiştir. Bu kapsamda, katılımcıların cinsiyet, sınıf düzeyi, üniversite ve mezun olunan lise türü gibi sosyo-demografik özellikleri ile derse ilişkin tutumları arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Nicel veriler anket aracılığıyla toplanmıştır. Açık uçlu anket sorular kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, cinsiyet ve lise türü değişkenlerinde anlamlı bir ilişki olmadığını, ancak üst sınıf düzeyindeki katılımcıların derse karşı daha olumlu tutum sergilediklerini göstermektedir. Ayrıca, Harran Üniversitesi öğrencilerinin“Sanat ve Estetik”dersi algılarının bazı alt boyutlarda Dicle Üniversitesi öğrencilerinden daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlar, sanat ve estetik dersinin, öğretmen adaylarının mesleki yeterliklerini, estetik duyarlılıklarını ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmede önemli bir işleve sahip olduğuna işaret etmektedir. Araştırma sonunda, dersin uygulama ve kuram dengesinin sağlanması, atölye etkinliklerinin artırılması ve öğrenci ihtiyaçlarına uygun bir müfredat geliştirilmesi önerilmektedir. Böylece, Resim-İş Öğretmen adaylarının mesleki alanda daha donanımlı, sanatsal farkındalığı yüksek ve estetik beğeni bilinci gelişmiş bireyler olarak yetişmesi hedeflenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, conducted through a the use of cooperative learning approach (concurrent triangulation design), the perceptions of“Art and Aesthetics”among prospective Art (Resim-İş) teachers at Dicle and Harran Universities were examined. In this context, the relationships between participants' socio-demographic characteristics—such as gender, grade level, university, and the type of high school they graduated from—and their attitudes toward the course were evaluated. Quantitative data were collected via a questionnaire. Contains open-ended survey questions. The findings indicate that there was no significant relationship concerning gender and high school type; however, students in the upper grades displayed more positive attitudes toward the course. Additionally, it was determined that some sub-dimensions of Harran University students' perceptions of the“Art and Aesthetics”course were higher compared to those of Dicle University students. These results suggest that the Art and Aesthetics course plays an important role in enhancing pre-service teachers' professional competencies, aesthetic awareness, and creative thinking skills. The study concludes by recommending a balance between theoretical and practical content, increasing workshop activities, and developing a curriculum that meets students' needs. In doing so, prospective art teachers can be better equipped in their field, develop heightened artistic awareness, and foster a more refined sense of aesthetic appreciation.