Derin öğrenme yöntemleri ile panoramik röntgen görüntülerinden maksiller sinüs opasitelerinin tespiti
Detection of maxillary sinus opacification on panoramic radiograph with deep learning methods
  1. Tez No: 939165
  2. Yazar: GİZEM TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE YAPRAK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Maxillary Sinus, Panoramic Radiograph, Deep Learning, Artificial Intelligence, Yolov8
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, bilgisayarlı tomografi görüntüleri referans alınarak sinüs opasitesi bulunan veya bulunmayan vakalara ait röntgen görüntülerinin, derin öğrenme yöntemleri ile geliştirilecek olan algoritmaya tanıtılıp, algoritmanın panoramik radyografları sinüs opasitesi bulunan ve bulunmayan vakaları ayırt etme açısından ne kadar tutarlılık seviyelerinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Çalışmamızda 2014-2024 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş Çene Radyolojisi Anabilim Dalı'na başvurmuş 580 hastanın panoramik röntgen görüntüleri ve konik ışınlı bilgisayarlı tomografi görüntüleri kullanıldı. Panoramik röntgen ile konik ışınlı bilgisayarlı tomografi görüntülerinin çekim zamanları arasında 6 ay veya daha az süre olmasına dikkat edildi. 580 panoramik radyografi görüntüsü üzerinden 1160 adet maksiller sinüs sınırları LabelMe uygulaması ile manuel olarak çizildi ve bilgisayarlı tomografi görüntülerinin sonuçlarıyla karşılaştırmak üzere Yolov8 derin öğrenme algoritmasına verildi. Bulgular: Maksiller sinüs opasitelerinin tespitinde Yolov8 algoritmasının başarısını değerlendirdiğimiz bu araştırmada yapay zekanın %83 doğruluk ile sinüste bulunan opasiteleri tespit edebileceği görüldü. Sonuç: Yapay zeka uygulamalarının diş hekimliği pratiğinde radyolojik teşhis için kullanılabilir durumda olduğu tespit edildi. Anahtar Kel"meler: Maks:ller S:nüs, Panoram:k Radyogaf:, Der:n Öğrenme, Yapay Zeka, Yolov8
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to introduce the X-ray images of cases with or without sinus opacity, using computed tomography images as reference, to the algorithm to be developed using deep learning methods, and to evaluate the level of consistency of the algorithm in distinguishing cases with and without sinus opacity in panoramic radiographs. Method: In our study, panoramic X-ray images and cone beam computed tomography images of 580 patients who applied to Kocaeli University, Faculty of Dentistry, Department of Oral and Maxillofacial Radiology between 2014 and 2024 were used. It was ensured that the interval between the panoramic X-ray and cone beam computed tomography images was 6 months or less. 1160 maxillary sinus borders were manually drawn using the LabelMe application from 580 panoramic radiography images and fed to the Yolov8 deep learning algorithm to compare with the results of the computed tomography images. Findings: In this study, that we evaluated the output of Yolov8 in the detection of maxillary sinus opacities, the artificial intelligence was designed to detect opacities in the sinus with 83% accuracy. Conclusion: It has been found that artificial intelligence applications can be used for radiological diagnosis in dentistry practice.