APP geni ekzon 16 ve 17 bölgesinin klonlanması ve protein izolasyonu
Cloning and the protein isolation of APP gene exone 16 and 17 region
- Tez No: 939164
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU MARZİOĞLU ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: APP, Rekombinant Protein, Biyoteknoloji, E. coli, APP, Alzheimer, Biotechnology, E. coli, Recombinant Protein
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amiloid Beta Öncü Proteini (APP), Alzheimer hastalığının gelişiminde kritik rol oynayan tip I transmembran bir glikoproteindir. İnsan 21. kromozomundaki APP geni tarafından kodlanan bu protein, sinir sistemi işlevlerinde ve hücresel sinyal yollarında önemli görevler üstlenmektedir. APP'nin proteolitik parçalanması sonucu oluşan Aβ peptitlerinin beyinde birikmesi, Alzheimer hastalığına özgü amiloid plakların temelini oluşturmaktadır. Bu tez çalışmasında, APP proteininin rekombinant formda üretimi hedeflenmiştir. Bu amaçla APP gen fragmanı içeren bir yapay vektör sistemi tasarlanmış ve moleküler klonlama yöntemleriyle uygun ekspresyon vektörüne aktarılmıştır. Rekombinant plazmid, prokaryotik bir sistemde hedef protein ekspresyonunu sağlamak üzere konak hücrelere taşınmıştır. Protein üretiminin ardından, afinite kromatografisi kullanılarak saflaştırma işlemi gerçekleştirilmiş ve elde edilen ürün SDS-PAGE ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak, hedef proteinin yüksek saflıkta elde edilmesini sağlayan bir üretim ve saflaştırma protokolü geliştirilmiştir. Bu sistemin, APP temelli biyobelirteç veya peptid terapisi çalışmalarında kullanılmak üzere güçlü bir temel oluşturabileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Amyloid Beta Precursor Protein (APP) is a type I transmembrane glycoprotein that plays a central role in the molecular pathogenesis of Alzheimer's disease. Encoded by the APP gene located on the long arm of human chromosome 21 (21q21.3), this protein is involved in key neuronal processes such as synaptic plasticity, cellular adhesion, and neuroprotective signaling pathways. Proteolytic cleavage of APP leads to the formation of Aβ peptides, whose accumulation in the brain contributes to the formation of amyloid plaques—one of the hallmark pathological features of Alzheimer's disease. In this thesis study, the recombinant production of APP protein was aimed. For this purpose, a synthetic vector containing the APP gene fragment was designed and cloned into a suitable expression plasmid using molecular cloning techniques. The recombinant plasmid was then introduced into a prokaryotic host system to achieve target protein expression. Following protein expression, affinity chromatography was employed to purify the protein, and the obtained product was evaluated via SDS-PAGE analysis. As a result, a protocol enabling high-purity production of recombinant APP protein was successfully established. This system is considered to have strong potential as a foundational platform for future studies focusing on peptide-based therapeutics or biomarker development related to APP.