Edirne ilinde huzurevlerinde kalan bireylerde polifarmasi ve etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of polypharmacy and its effects in nursing home residents in Edirne province
  1. Tez No: 939168
  2. Yazar: HARUN EKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR ÖZTORA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Polifarmasi, huzurevi, yaşlı, kronik hastalık, Polypharmacy, nursing home, elderly, chronic dissae
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Araştırma verileri, Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren huzurevlerinden hizmet alan, Standardize Mini Mental Testi (MMSE) veya Eğitimsizler İçin Modifiye Edilen Mini Mental Durum Testi'nden (MMSE-E) uygun olanından 24 ve üzerinde puan alan, iletişim kurma kısıtı olmayan 120 gönüllüye uygulanan anketten yüz yüze görüşme yöntemiyle elde edilmiştir. 38 sorudan oluşan anket, sosyodemografik özellikler, sağlıkla ilgili değişkenler, kullanılan ilaçlar ve Katz Günlük Yaşam Aktiviteleri Ölçeği (GYA) ile ilgili soruları içermektedir. Katılımcıların 85'i (%70,8) kadın, 35'i (%29,2) erkek olup yaş ortalaması 77,24 ± 8,38 yıl olarak belirlenmiştir. Katılımcıların %91,7'sinde en az bir kronik hastalık tespit edilmiş olup, günlük ortalama ilaç kullanım sayısı 7,64 ± 5,19 (0-23) olarak saptanmıştır. Ayrıca, katılımcıların %69,2'sinde polifarmasi varlığı tespit edilmiştir. Kronik hastalık varlığı durumunda ve belirlenen bazı kronik hastalıklara sahip olanlarda polifarmasi daha sık görülmüştür. Ayrıca çocuk sahibi olmak, son bir yılda 3 ve üzerinde acil servis başvurusu yapmak, tüm alışverişlerinde yardıma ihtiyaç duymak ve huzurevinde daha uzun süre kalmak ile polifarmasi durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Katılımcıların kullandığı ilaçlar sistematik olarak gruplandırılarak potansiyel ilaç-ilaç etkileşimleri (pDDI) değerlendirilmiştir. Bazı ilaç gruplarını kullanmanın polifarmasi ve pDDI'ni arttırdığı tespit edilmiştir. Ayrıca polifarmasi ile pDDI arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Polifarmasi risk faktörlerinin ve ilişkili durumların belirlenmesi, yönetim stratejileri için önemlidir. Bu süreçte multidisipliner yaklaşım ve aile hekimi katılımı tedavi etkinliğini arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
The research data were obtained through face-to-face interviews using a survey administered to 120 volunteers who were receiving services from nursing homes affiliated with the Edirne Provincial Directorate of Family and Social Services. These participants scored 24 and above on the Standardized Mini Mental Test (MMSE) or the appropriate version of the Modified Mini Mental State Examination for the Uneducated (MMSE-E) and did not have communication limitations. The 38-item survey comprised questions on sociodemographic characteristics, health-related variables, medications used, and the Katz Index of Activities of Daily Living (ADL). Among the participants, 85 (70.8%) were female and 35 (29.2%) were male, with a mean age of 77.24 ± 8.38 years. At least one chronic disease was detected in 91.7% of the participants, and the average daily number of medications used was found to be 7.64 ± 5.19 (range 0–23). Moreover, polypharmacy was present in 69.2% of the participants. Polypharmacy was more frequently observed in the presence of chronic diseases and in those with certain identified chronic diseases. Additionally, a statistically significant relationship was found between having children, having 3 or more emergency service applications in the last year, needing assistance with all shopping, and staying in a nursing home for a longer period, and the state of polypharmacy. The medications used by the participants were systematically grouped, and potential drug-drug interactions (pDDI) were evaluated. It was determined that using some drug groups increased polypharmacy and pDDI. Furthermore, a statistically significant relationship was found between polypharmacy and pDDI. Identifying polypharmacy risk factors and related conditions is important for management strategies. In this process, adopting a multidisciplinary approach and the involvement of the family physician will increase treatment effectiveness.