Suriye'den Türkiye'ye yüksek nitelikli göç Suriyeli göçmen akademisyenler örneği
High qualified migration from Syria to Turkey the example of Syrian migrant academics
- Tez No: 939198
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Akademisyen, Göçmen, Nitelikli Göç, Suriye, Academician, Immigrant, Skilled Migration, Syria
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Göç Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırma, Suriye iç savaşının ardından Türkiye'ye göç eden yüksek nitelikli bireylerden biri olan Suriyeli akademisyenlerin, Türkiye'deki akademik yaşama katılım süreçlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, göç sonrası bu akademisyenlerin mesleki, sosyal ve kültürel uyum deneyimleri, karşılaştıkları zorluklar ve katkı potansiyelleri ele alınmıştır. Suriyeli akademisyenlerin sahip oldukları bilgi ve birikim, hem Türkiye'nin akademik gelişimine hem de Suriye'nin yeniden inşa sürecine katkı sağlayabilecek önemli bir kaynak niteliğindedir. Bu bağlamda araştırma, hem yükseköğretim politikalarına hem de nitelikli göç olgusuna ilişkin önemli veriler sunmayı hedeflemektedir. Nitel araştırma desenine göre yapılandırılan çalışmada, yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak Gaziantep Üniversitesinde görev yapan 13 Suriyeli akademisyenle derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, katılımcıların büyük bir kısmının Türkçeyi akademik düzeyde kullanmakta güçlük yaşadığı, Türkiye'deki yerli akademisyenlere kıyasla daha düşük ücretlerle çalıştığı ve sosyal yaşamlarının oldukça sınırlı olduğu tespit edilmiştir. Bu durum, akademisyenlerin mesleki tatmin düzeylerini ve sosyal uyumlarını olumsuz etkilemekte; uzun vadede ise hem bireysel hem de yapısal düzeyde politikalar geliştirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the integration processes of Syrian academic refugees who migrated to Turkey after the Syrian civil war. The research investigates their professional, social, and cultural experiences, challenges faced, and potential contributions to the academic field in Turkey. The knowledge and expertise of Syrian academics represent a valuable resource not only for the academic development of Turkey but also for the reconstruction of Syria. In this context, the study provides significant insights into higher education policies and the phenomenon of skilled migration. Conducted with a qualitative research design, the study employed semi-structured interviews with 13 Syrian academics living in Gaziantep University Turkey. The data collected were analyzed using thematic analysis. The findings reveal that many of the participants struggle with using Turkish at an academic level, earn lower salaries compared to local academics, and experience limited social lives. These factors negatively impact their professional satisfaction and social integration, highlighting the need for the development of policies at both individual and structural levels in the long term.