Adölesan idiopatik skolyozu olan bireylerde spinal ortezin üst ekstremite üzerine etkisinin incelenmesi
The effect of spinal orthosis on the upper extremity in individuals with adolescent idiopathic scoliosis
  1. Tez No: 939270
  2. Yazar: ZEYNEP HANDE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SENA ÖZDEMİR GÖRGÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Ortopedi ve Travmatoloji, Physiotherapy and Rehabilitation, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan idiopatik skolyoz, spinal ortez, propriosepsiyon, kavrama kuvveti, fonksiyonellik, Adolescent idiopathic scoliosis, spinal orthosis, proprioception, grip strength, functionality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortez-Protez Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Skolyoz, vertebraların normal spinal hizalanmaya göre 10° ve üzerindeki lateral fleksiyonuna eşlik eden aksiyel rotasyonun görüldüğü, üç boyutlu bir omurga deformitesidir. Skolyoz tanısı konulan olguların yaklaşık %10'unda önerilen konservatif tedavi yöntemi olan spinal ortezler, kasların ve eklemlerin yeniden hizalanmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Ancak bu ortezlerin özellikle üst ekstremite hareketlerinde kısıtlamalara yol açarak bireyin yaşam kalitesi ve fonksiyonelliği üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, spinal ortez kullanan adölesan idiopatik skolyozlu bireylerde, ortezin koltuk altı uzantısı ile uygulanan baskının; el kavrama kuvveti, üst ekstremitenin propriosepsiyonu, kas kuvveti, fonksiyonelliği, gövde stabilitesi ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini incelemektir. Bu kapsamda, katılımcıların ön değerlendirme verileri ile 3 aylık takip süreci sonundaki sonuçları karşılaştırılarak analiz edilmiştir. Çalışma grubu, Cobb açısı 20°–45° arasında olan ve yaşları 10 ile 16 arasında değişen toplam 34 katılımcıdan oluşmuştur. Katılımcıların el kavrama kuvveti Camry el dinamometresi, üst ekstremite propriosepsiyonu elektronik gonyometre, kas kuvveti myometre, fonksiyonelliği Kol, Omuz ve El Sorunları Anketi (Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand–DASH), gövde stabilitesi Fonksiyonel Uzanma Testi, yaşam kalitesi ise SRS-22 anketi kullanılarak değerlendirilmiştir. Üç aylık takip süreci sonunda elde edilen sonuçlara göre, katılımcıların Cobb açıları ve yaşam kalitelerinde istatistiksel olarak anlamlı ve olumlu değişiklikler gözlemlenirken, el kavrama kuvveti ve üst ekstremite propriosepsiyon değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı ve olumsuz yönde değişimler gözlemlenmiştir. Bu çalışmanın sonucunda, spinal ortezin yaşam kalitesi ve Cobb açısı üzerinde olumlu etkiler sağladığı belirlenmiştir. Ancak, spinal ortez kullanımının el kavrama kuvveti ve üst ekstremite propriosepsiyonu üzerinde olumsuz etkileri olduğu, gövde stabilitesi üzerinde ise anlamlı bir etkisinin bulunmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Scoliosis is a three-dimensional spinal deformity characterized by lateral flexion of the vertebrae exceeding 10° and accompanied by axial rotation. In approximately 10% of cases diagnosed with scoliosis, spinal orthoses, which are recommended as a conservative treatment method, aim to realign the muscles and joints. However, these orthoses, especially the underarm extension, can lead to restrictions in upper extremity movements, resulting in negative impacts on the individual's quality of life and functionality. The aim of this study is to investigate the effects of pressure applied by the underarm extension of the spinal orthosis on grip strength, upper extremity proprioception, muscle strength, functionality, trunk stability, and quality of life in adolescents with idiopathic scoliosis using spinal orthoses. In this context, the participants' pre-assessment data and results at the end of a 3-month follow-up period were compared and analyzed. The study group consisted of 34 participants aged 10 to 16 years, with Cobb angles ranging from 20° to 45°. The participants' grip strength was evaluated using the Camry hand dynamometer, upper extremity proprioception using an electronic goniometer, muscle strength using a myometer, functionality using the Disabilities of the Arm, Shoulder, and Hand (DASH) questionnaire, trunk stability using the Functional Reach Test, and quality of life using the SRS-22 questionnaire. At the end of the 3-month follow-up period, statistically significant and positive changes were observed in the participants' Cobb angles and quality of life, while statistically significant and negative changes were observed in grip strength and upper extremity proprioception. The results of this study indicate that spinal orthosis has positive effects on quality of life and Cobb angle. However, it was found that spinal orthosis usage has negative effects on grip strength and upper extremity proprioception, while having no significant effect on trunk stability.