Kolorektal kanser tanılı hastalarda sarkopeni ve kaşeksi indeksinin değerlendirilmesi ve karşılaştırılması: Prospektif klinik çalışma
Evaluation and comparison of sarcopenia and cachexia index in patients with colorectal cancer: A prospective clinical study
  1. Tez No: 939290
  2. Yazar: ZANA BOZHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBUBEKİR GÜNDEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, Sarkopeni, Kaşeksi, Kaşeksi indeksi, Colorectal cancer, Sarcopenia, Cachexia, Cachexia index
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç Bu çalışmada prospektif olarak incelenen operabl 86 kolorektal kanserli hastada, sarkopeni ve kaşeksi indeksini karşılaştırıp postoperatif komplikasyonları öngörmedeki etkinliklerini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem Çalışmamıza Ocak 2024 ile Şubat 2025 tarihleri arasında R0 rezeksiyon yapılan evre I-III kolorektal kanserli 86 hasta dâhil edildi. Sarkopeni, preoperatif bilgisayarlı tomografi ve pozitron emisyon tomografisi-bilgisayaralı tomografi ile ölçülen cinsiyete özgü iskelet kas kitle indeksine göre saptandı. Kaşeksi indeksi; iskelet kas indeksi (cm2/m2)×serum albümin düzeyi (g/dl)/nötrofil-lenfosit oranı formülü ile hesaplandı. Hastalar, ilgili medyan kaşeksi indekslerine göre yüksek ve düşük olarak ayrıldı. Analizler SPSS (Statistical Package for Social Sciences; SPSS Inc. Chicago, IL) 24 paket programında değerlendirildi. Komplikasyon ve uzamış yatış ile ilişkili bağımsız risk faktörleri lojistik regresyon analizi ile belirlendi. Analizlerde istatistiksel anlamlılık düzeyi p 6 gün) etkileyen parametrelerin multivaryant analizi sonucunda ise kaşeksi (95% CI=0,035-0,671, p= 0,013) ve tümörün rektum yerleşimli olmasının (95% CI= 1,055-13,649, p= 0,041) bağımsız değişkenler olduğu tespit edildi. Sonuç Kolorektal kanser cerrahisi sonrası komplikasyonları öngörmede sarkopeni ve düşük kaşeksi indeksi, uzamış yatış sürelerini öngörmede ise düşük kaşeksi indeksi ve tümörün rektum yerleşimli olması güvenle kullanılabilecek parametrelerdir.
Özet (Çeviri)
Aim In this study, we evaluated the efficacy of sarcopenia and cachexia indices in predicting postoperative complications by comparing them in 86 prospectively studied colorectal cancer patients. Materials and Methods A total of 86 patients with stage I-III colorectal cancer who underwent R0 resection between January 2024 and February 2025 were included in our study. Sarcopenia was determined according to gender-specific skeletal muscle mass index measured by preoperative computed tomography and positron emission tomography-computed tomography. The cachexia index was calculated with the Formula: Skeletal Muscle Index (cm2/m2)×serum albumin level (g/dl)/neutrophil-lymphocyte ratio. Patients were divided into high and low based on their respective median cachexia indices. SPSS (Statistical Package for Social Sciences; SPSS Inc. Chicago, IL) 24 package program was used for statistical analysis. Independent risk factors associated with complications and prolonged hospitalization were determined by logistic regression analysis. In the analyses, the level of statistical significance was accepted as p 6 days), cachexia (95% CI=0.035-0.671, p= 0.013) and rectal localization of the tumor (95% CI= 1.055-13.649, p= 0.041) were found to be independent variables. Conclusions Sarcopenia and low cachexia index are parameters that can be safely used to predict complications after colorectal cancer surgery, while low cachexia index and rectal tumor localization are parameters that can be safely used to predict prolonged hospital stays.