Tiroid cerrahisinde nöromonitörizasyon cihaz kulanımının cerrahın anksiyetesi üzerine etkisi
The effect of intraoperative neuromonitoring device use on surgeon anxiety in thyroid surgery
- Tez No: 939289
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN AY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Tiroid, Anksiyete, Tiroidektomi, IONM, STAİ, Thyroid, Anxiety, Thyroidectomy, IONM, STAI
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç Literatürde tiroid cerrahisi üzerine sinir monitörizasyonu kullanımı ile ilgili pek çok çalışma mevcut olup, monitörizasyon cihazına ihtiyaç duyulmasına yönelik araştırmalar halen devam etmektedir. Bu çalışmada, tiroid cerrahisinde nöromonitörizasyon cihazının kullanımının cerrah üzerindeki etkisini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem Klinik çalışmamız prospektif, randomize olacak şekilde planlandı. Ameliyat edilen toplam 110 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya, 18 yaş ve üzerindeki, total tiroidektomi planlanan ve genel anestezi almasına engel durumu bulunmayan hastalar dâhil edilmiştir. Lobektomi uygulanması planlanan ya da boyun diseksiyonu endikasyonu bulunan hastalar ise çalışma dışı bırakılmıştır. Bulgular Hastalar, randomize şekilde monitörizasyon cihazı kullanılan ve kullanılmayan hastalar olarak iki gruba ayrıldı. Çalışmaya 86'sı (%78,2) kadın ve 24'ü (%21,8) erkek olmak üzere toplam 110 hasta dahil edildi. Gruplar arasında cinsiyet açısından anlamlı farklılık saptanmadı (p=0,260). Operasyon sonrası vokal kord bakılması sonucu vokal kord paralizisi açısından iki grupta anlamlı farklılık görülmedi (p=0,297). Postoperatif kalsiyum replasmanı ihtiyacı iki grup arasında anlamlı farklılık göstermedi (p=0,670). Postoperatif en sık görülen komplikasyonlardan olan hematom gelişimi karşılaştırıldığında iki grup arasında anlamlı farklılık saptanmadı (p=0,298). Kalsiyuma bağlı ameliyat sonrası gelişen komplikasyonlar (Chvostek) iki grup arasında anlamlı farklılık göstermedi (p=0,454). Cihaz kullanılsın ya da kullanılmasın, senyör cerrahların preoperatif anksiyete düzeyleri diğer cerrahlara kıyasla daha düşük olup, bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,010). Ancak postoperatif dönemde senyör cerrahların anksiyete düzeyleri yine daha düşük olmasına rağmen, bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,079). Sonuç Bu çalışma, sinir monitörizasyon cihazı kullanımının senyör ve non-senyör cerrahların anksiyetesi üzerindeki etkilerini incelemektedir. Senyör cerrahların diğer cerrahlara göre monitör cihaz kullanımı anksiyetelerini fazla etkilemediğini düşünmekteyiz. Ayrıca IONM uygulanan hastalarda, sinyal kaybı geliştiğinde cerrahta ameliyat sonrası anksiyete artışı gerçekleştiğini görmekteyiz. Sonuç olarak, monitörizasyon cihazının kullanımı cerrahın tercihine bağlı olarak uygulanabilirken, IONM'nin yeni tecrübe edenilecek cerrahlarda güven sağladığını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective There are numerous studies in the literature regarding the use of nerve monitoring in thyroid surgery, and research on the necessity of monitoring devices is still ongoing. In this study, we aimed to examine the effect of using a neuromonitoring device during thyroid surgery on the surgeon. Materials and Methods Our clinical study was planned as a prospective, randomized trial. A total of 110 patients scheduled for surgery were included. Patients aged 18 and over who were planned for total thyroidectomy and had no contraindications to general anesthesia were enrolled in the study. Patients who were planned to undergo lobectomy or had indications for neck dissection were excluded. Results Patients were randomly divided into two groups: those operated with and without the use of a monitoring device. A total of 110 patients were included in the study, comprising 86 (78.2%) women and 24 (21.8%) men. There was no statistically significant difference between the groups in terms of gender (p=0.260). Postoperative vocal cord evaluation revealed no significant difference between the two groups regarding vocal cord paralysis (p=0.297). There was no significant difference between the two groups in terms of the need for postoperative calcium replacement (p=0.670). When comparing the occurrence of hematoma, one of the most common postoperative complications, no significant difference was found between the groups (p=0.298). Features of some calcium-related postoperative complications (Chvostek sign) did not show a significant difference between the groups (p=0.454). Regardless of device use, senior surgeons had significantly lower levels of preoperative anxiety compared to other surgeons (p=0.010). However, although senior surgeons also had lower levels of postoperative anxiety, this difference was not statistically significant (p=0.079). Conclusion This study examines the effects of using a nerve monitoring device on the anxiety levels of senior and non-senior surgeons. We believe that the use of a monitoring device does not significantly affect the anxiety levels of senior surgeons compared to others. Additionally, we observed that when signal loss occurs in patients undergoing IONM, surgeons experience increased postoperative anxiety. In conclusion, while the use of a monitoring device can be applied based on the surgeon's preference, we believe that IONM provides reassurance, particularly for less experienced surgeons.