Yaşlı kadın hastalarda sarkopeni ile pelvik taban disfonksiyonları arasındaki ilişkinin ve sarkopeninin pelvik taban disfonksiyonu şiddetine etkisinin araştırılması
Investigation of the relationship between sarcopenia and pelvic floor dysfunctions in elderly female patients and the effect of sarcopenia on the severity of pelvic floor dysfunction
- Tez No: 939291
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELCEN KANYILMAZ TURGUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: sarkopeni, pelvik taban disfonksiyonu, idrar kaçırma, pelvik organ prolapsusu, sarcopenia, pelvic floor dysfunction, urinary incontinence, pelvic organ prolapse
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, yaşlı kadın popülasyonda sarkopeni ve idrar kaçırma (İK), pelvik organ prolapsusu (POP), fekal inkontinans (Fİ), konstipasyon gibi pelvik taban disfonksiyonları (PTD) arasındaki ilişkiyi araştırmak ve sarkopeni şiddeti ile PTD ve şiddeti arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve gözlemsel olarak planlanan klinik çalışmaya 8 Temmuz 2024 - 1 Mart 2025 tarihleri arasında hastanemiz polikliniklerine başvuran 65 yaş ve üzeri 182 gönüllü kadın hasta dahil edildi. Hastaların yaş, boy, vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi (VKİ), eğitim durumu, sigara ve alkol kullanımı bilgilerini içeren sosyodemografik verileri, doğum/zor doğum/epizyotomi öyküleri, mevcut hastalıkları ve kullandıkları ilaçlar olgu rapor formuna not edildi. İdrar kaçırma, gaita kaçırma, kabızlık ve pelvik organ prolapsusu (POP) belirtileri sorgulanarak kaydedildi. Hastalar, kas gücü, kas kütlesi ve fiziksel performansları bakımından değerlendirilip sarkopeni olmayan, muhtemel sarkopeni ve sarkopeni olarak 3 gruba ayrıldı. Hastaların kas gücü ölçümü için el dinamometresi, kas kütlesi tespiti için DXA, fiziksel performans değerlendirmesi için yürüme hızı ve Kısa Fiziksel Performans Bataryası (KFPB) kullanıldı ve tüm bu bilgiler olgu rapor formuna (Bkz. Ek-4) not edildi. Gönüllülere ayrıca PTD değerlendirmesi amacıyla pelvivajinal muayene yapıldı. Katılımcıların sarkopeni taramaları SARC-F anketiyle, idrar kaçırma (İK) durumları ise ICIQ-SF anketiyle değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza 182 hasta dahil edildi. Hastaların yaşlarının medyan değeri 66,5 (65-79) olarak saptandı. Çalışmamızda hastaların %73,1'i muhtemel sarkopeni, %5,4'ü sarkopeni (%2,7 kesin/doğrulanmış sarkopeni, %2,7'si şiddetli sarkopeni) olarak bulundu. Yaş, VKİ , ek hastalık ve sigara kullanımının sarkopeni açısından ilişkisi anlamlı bulunmadı. Sarkopeni ile İK ve İK tipleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı, fakat İK olanlarda muhtemel sarkopeni prevalansı İK olmayanlara kıyasla anlamlı şekilde daha yüksek bulundu. Azalmış kas kuvveti, yürüme hızı ve KFPB ile İK arasında anlamlı bir ilişki bulundu. Regresyon analizinde kas kuvvetindeki azalmanın idrar kaçırma için bağımsız bir risk faktörü olduğu saptandı ve el kavrama gücü arttıkça hastaların idrar kaçırma durumunda azalma olduğu tespit edildi. Kas kütlesinin vücut ağırlığına ve VKİ'ye oranlanarak elde edilen değerleri ile İK arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Azalmış yürüme hızı, KFPB ve ASM değeri İK şiddeti ile ilişkili bulundu ve şiddetli sarkopenisi olan hastalarda sarkopenisi olmayanlara kıyasla İK şiddetinin anlamlı olarak daha fazla olduğu saptandı. Sarkopeni ve kas kütlesi ile PTD ilişkisi saptanmadı fakat azalmış yürüme hızı ve KFPB ile PTD arasında anlamlı bir ilişki bulundu. Şiddetli sarkopenisi olan hastalarda kesin/doğrulanmış sarkopenisi olanlara kıyasla PTD'nin anlamlı derecede daha fazla olduğu saptandı. POP, POP evresi, POP kompartmanı, Fİ ve ROMA IV kriterlerini karşılayan kabızlık ile sarkopeni ve sarkopeni belirteçleri arasında ilişki saptanmadı. SARC-F değeri ile İK ve PTD arasında ilişki saptandı, SARC-F değeri ile İK şiddeti (ICIQ-SF) arasında pozitif yönlü ve düşük düzeyde bir ilişki bulundu. Sonuç: Sarkopeni ve pelvik taban disfonksiyonları kadınlarda ilerleyen yaşla birlikte görülme sıklıkları artan tıbbi durumlardır. Çalışmamız sonuçlarında sarkopeninin İK, POP ve PTD ile anlamlı ilişkisi gösterilmemekle birlikte; bulgularımız, sarkopeni belirteçlerinin yaşlı kadınlarda idrar kaçırma ve pelvik taban disfonksiyonu açısından önemli klinik göstergeler olabileceğini ortaya koymuştur. Özellikle düşük el kavrama kuvveti, sarkopeni kriterleriyle benzer şekilde İK için anlamlı bir belirteç olarak öne çıkmakta ve düşük kavrama kuvveti olan bireylerin İK açısından taranmasının klinik açıdan değer taşıdığı görülmektedir. Elde edilen bulgular, kas kuvveti ve fiziksel performansın yapısal kas kütlesinden daha önce bozulabildiğini ve yapısal kas kütlesine kıyasla İK/PTD gelişiminde daha belirleyici bir rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Bu doğrultuda, klinisyenlerin yaşlı kadın hastalarda PTD değerlendirmesi yaparken kas kuvveti ölçümüne ve yürüme hızı gibi fonksiyonel testlere öncelik vermesi önem arz edebilir. Bulgular ayrıca fiziksel performans ve kas kütlesindeki azalmaların yalnızca idrar kaçırmanın varlığıyla değil, aynı zamanda idrar kaçırmanın şiddetiyle de ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. SARC-F anketinin İK, PTD ve İK şiddetini büyük oranda öngörme potansiyeline sahip olduğu görülmüş, bu yönüyle SARC-F'nin klinik karar süreçlerinde önemli olabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlara dayanarak yaşlı kadın hastalarda yalnızca sarkopeni veya yalnızca PTD'ye odaklanmak yerine hastaya bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşmanın, hem erken müdahale fırsatlarını artırabileceği hem de uzun vadede morbidite ve mortalitenin önüne geçilmesine katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the relationship between sarcopenia and pelvic floor dysfunctions (PFD) such as urinary incontinence, pelvic organ prolapse, fecal incontinence and constipation in the elderly female population. Additionally, we aimed to examine the relationship between the severity of sarcopenia and the presence and severity of PFD. Materials and Methods: This cross-sectional observational clinical study included 182 voluntary female patients aged 65 and above to our hospital outpatient clinics between July 8, 2024, and March 1, 2025. Sociodemographic data including patients' age, height, body weight, body mass index (BMI), educational status, smoking and alcohol use, as well as obstetric history (delivery/ difficult delivery/ episiotomy), current comorbidities, and medications were all recorded in patient report form. Symptoms of urinary incontinence, fecal incontinence, constipation, and pelvic organ prolapse (POP) were inquired and documented. Patients were evaluated in terms of muscle strength, muscle mass, and physical performance, and were categorized into three groups: no sarcopenia, probable sarcopenia, and sarcopenia. Handgrip strength was measured using a hand dynamometer, muscle mass was assessed with DXA, and physical performance was evaluated using gait speed and the Short Physical Performance Battery (SPPB). All data were recorded in the case report form (See Appendix-4). In addition, pelvovaginal examination was performed to assess pelvic floor dysfunction in the participants. The participants were screened for sarcopenia using the SARC-F questionnaire, and their urinary incontinence (UI) status was assessed using the ICIQ-SF questionnaire. Results: One hundred and eighty two elderly females with a median age of 66.5 years (range: 65–79) were enrolled in our study. In our study, 73.1% of the patients were found to have probable sarcopenia, and 5.4% had sarcopenia (2.7% confirmed sarcopenia, 2.7% severe sarcopenia). Age, BMI, comorbidities and smoking were not significantly associated with sarcopenia. No significant relationship was found between sarcopenia and urinary incontinence (UI) or its subtypes; however, the prevalence of probable sarcopenia was significantly higher in patients with UI compared to those without UI. Decreased muscle strength, walking speed, and SPPB (Short Physical Performance Battery) scores were significantly associated with UI. In regression analysis, reduced muscle strength was identified as an independent risk factor for UI, and it was observed that as handgrip strength increased, the likelihood of experiencing UI decreased. No significant association was found between UI and the values obtained by adjusting muscle mass for body weight or BMI. Decreased walking speed, SPPB score, and ASM value were found to be associated with UI severity. However, severity of UI was significantly higher in patients with severe sarcopenia compared to those without sarcopenia. No relationship was found between pelvic floor dysfunction (PFD) and muscle mass or sarcopenia, but a significant association was observed between PFD and reduced walking speed or SPPB score. PFD was significantly more common in patients with severe sarcopenia compared to those with confirmed sarcopenia. No relationship was found between sarcopenia or its markers and POP (pelvic organ prolapse), POP stage, POP compartment, fecal incontinence or constipation according to the Rome IV criteria. A significant association was found between SARC-F scores for both UI and PFD, and a low-level positive correlation was observed between SARC-F scores and UI severity (ICIQ-SF). Conclusion: Our study suggests that sarcopenia markers may be important clinical indicators for urinary incontinence (UI) and pelvic floor dysfunction (PFD) in elderly women. In particular, low hand grip strength emerges as a significant indicator for UI, similar to sarcopenia criteria, and screening individuals with low grip strength for UI appears clinically valuable. Our findings suggest that muscle strength and physical performance may deteriorate before structural muscle mass and may play a more determining role in the development of UI/PFD compared to structural muscle mass. Therefore, it may be important for clinicians to prioritize muscle strength measurements and functional tests such as walking speed when evaluating PFD in elderly female patients. These findings also indicate that the decline in physical performance and muscle mass may be related not only to the presence of urinary incontinence but also to its severity. It has been observed that the SARC-F questionnaire has the potential to predict UI, PFD, and the severity of UI, leading to the conclusion that SARC-F could play an important role in clinical decision-making processes. Instead of focusing solely on sarcopenia or PTD, adopting a holistic approach to the patient may enhance early intervention opportunities and contribute to preventing long-term morbidity and mortality.