Lise düzeyindeki öğrencilerinin öz yeterlikleri ve stresle başa çıkma yöntemlerinin incelenmesi
Examination of high school students' self-efficacy and methods of coping with stress
  1. Tez No: 939334
  2. Yazar: MÜFİT DAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ABAKAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Özyeterlik, Stresle Başa Çıkma, Lise Öğrencileri, Selfefficacy, Coping with Stress, High School Students
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma, Kahramanmaraş ilindeki lise öğrencilerinin öz yeterlik algıları ve stresle başa çıkma yöntemlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın evreni, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Kahramanmaraş'taki liselerde öğrenim gören öğrencilerden oluşmaktadır. Çalışmanın örneklemini ise, nicel araştırma yöntemlerinden olan ve sıklıkla tercih edilen basit rastgele örnekleme tekniği kullanılarak belirlenen gönüllülük esasına göre 619 öğrenci oluşturmuştur. Veri toplama sürecinde araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu ile birlikte Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği (SBTÖ) ve Genel Öz-Yeterlik Ölçeği (GÖYÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizi için tanımlayıcı istatistikler (aritmetik ortalama, standart sapma, frekans ve yüzde) ve normallik testi (Kolmogorov-Smirnov) yapılmış, ardından nonparametrik testlerden Mann-Withney U test ve Kruskal Wallis-H test ve Spearman's Rho gibi testler uygulanmıştır. Tüm analizler SPSS 22.0 programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak; lise öğrencilerinin özyeterlik ve stresle başa çıkma yöntemlerinin incelendiği bu çalışmada, cinsiyet, öğrenim görülen lise türü ve alan, anne baba eğitim durumu gibi değişkenlerin özyeterlik ve stresle başa çıkmada etkili olmadığı görülmüştür. Spor yapan öğrencilerin özyeterlik ve stresle başa çıkma puanlarının daha yüksek olduğu, üst sınıflarda öğrenim görenlerin daha yüksek özyeterliğe sahip oldukları belirlenmekle birlikte, lise öğrencilerinde özyeterlik puanlarının arttığı durumlarda stres ile başa çıkma stratejilerinin de geliştiği yönünde sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the self-efficacy perceptions and high school students' stress coping strategies in Kahramanmaraş province. The population of the research consisted of students studying in high schools in Kahramanmaraş affiliated with the Ministry of National Education. The sample of the study consisted of 619 students determined using the simple random sampling technique, which is one of the quantitative research methods and is frequently preferred. During the data collection process, the Stress Coping Styles Scale and the General Self-Efficacy Scale were used along with the Personal Information Form prepared by the researcher. Descriptive statistics (arithmetic mean, standard deviation, frequency and percentage) and normal distribution test (Kolmogorov-Smirnov test) were performed for data analysis, followed by nonparametric tests such as Mann-Withney U test and Kruskal Wallis-H test. All analyzes were performed using IBM SPSS 22.0. As a result, in this study in which self-efficacy and coping with stress methods of high school students were examined, it was seen that variables such as gender, high school type and field of study, parental education level were not effective in self-efficacy and coping with stress. Although it was determined that the self-efficacy and coping with stress scores of students who do sports are higher, and those who study in upper grades have higher self-efficacy, it was concluded that when self-efficacy scores increase in high school students, coping strategies for coping with stress also improve.