Yetişkinlerin çocukluk çağı istismarına yönelik travma odaklı grupla psikolojik danışmanın etkililiği
Effectiveness of trauma-focused group counseling for childhood abuse of adults
  1. Tez No: 939333
  2. Yazar: DENİZ BETTEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER KOÇTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: çocukluk çağı travmaları, cinsel istismar, fiziksel istismar, grupla psikolojik danışma, bilişsel davranışçı terapi, childhood traumas, sexual abuse, physical abuse, group counseling, cognitive behavioral therapy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Araştırmanın temel amacı, yetişkinlerin çocukluk çağı istismarına yönelik travma odaklı grupla psikolojik danışma uygulamasının üniversite öğrencilerinin istismar yaşantılarına ilişkin mevcut işlevsiz bilişleri ve duygu düzenleme güçlükleri üzerindeki etkisini belirlemektir. Bu doğrultuda, öncelikle çocukluk çağı istismarına maruz kalmış yetişkinlerin istismar yaşantılara ilişkin mevcut işlevsiz bilişlerinin belirlenmesi amacıyla 18-35 yaş arası 650 kişi ile Çocukluk Çağı Travmalarına İlişkin Bilişler Ölçeği (ÇÇTİBÖ) geliştirilmiştir. Açımlayıcı faktör analizinde ölçeğin üç faktörlü ve 21 maddelik bir yapıya sahip olduğu, doğrulayıcı faktör analizinde ise bu modelin yapıyı doğruladığı belirlenmiştir. Ölçeğin tümünden ve faktörlerinden elde edilen iç tutarlılık ve test tekrar test güvenirlik katsayılarının yüksek olduğu bulunmuştur. Çalışmanın temel amacı doğrultusunda, ön test-son test-izleme testi ölçümlü ve kontrol gruplu deneysel desen tasarlanmıştır. Araştırmanın deney ve kontrol grubunu, 18 yaşından önce en az bir kez istismar yaşantısına maruz kalmış toplam 18 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Deneysel desendeki çalışmanın analizinde ise bağımsız örneklemler t testi ve karışık ölçümler için ANOVA analizinden yararlanılmıştır. Yetişkinlerin çocukluk çağı istismarına yönelik oluşturulan bu grup uygulamasının istismara ilişkin mevcut işlevsiz bilişler ve duygu düzenleme güçlükleri üzerinde etkili bir program olduğu ve üç ay sonrasında yapılan izleme testi analizlerine göre ise programın kısa vadede kalıcı etkisi olduğu belirlenmiştir. Özetle, çocukluk çağı istismarına maruz kalmış yetişkinlerin mevcut işlevsiz bilişlerini belirlemek amacıyla ÇÇTİBÖ'nün kullanılabileceği, istismar yaşantılarına dair bu işlevsiz bilişlerini değiştirmede ve duygu düzenlemelerini güçlendirmede de yetişkinlerin çocukluk çağı istismarına yönelik travma odaklı grupla psikolojik danışma uygulamasının kullanılabileceği söylenebilir. Elde edilen bulgular alan yazını ışığında tartışılmış ve çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main aim of the study is to determine the effect of trauma-focused group counseling for childhood abuse of adults on university students' current dysfunctional cognitions and emotion regulation difficulties related to abuse experiences. Firstly, to determine the current dysfunctional cognitions of adults who were exposed to childhood abuse, the Cognitions Related to Childhood Traumas Scale was developed with 650 individuals aged 18-35 years. Exploratory and confirmatory factor analysis revealed that the scale had a three-factor and 21-item structure. The internal consistency and test-retest reliability coefficients obtained from the whole scale and its factors were found to be high. The experimental and control groups of the study consisted of 18 university students who had been exposed to abuse at least once before the age of 18. Independent samples t-test and ANOVA for mixed measures were used in the analysis of the experimental design study. It was determined that this group intervention for childhood abuse of adults was an effective program on existing dysfunctional cognitions and emotion regulation difficulties related to abuse, and the program had a permanent effect in the short term. To summarize, it can be said that the CRCTS can be used to determine the current dysfunctional cognitions of adults who have been exposed to childhood abuse and trauma-focused group counseling for childhood abuse can be used to change these dysfunctional cognitions about abuse experiences and to strengthen their emotional regulation. The findings were discussed in the light of the literature, and various suggestions were presented.