Farklı ağız içi tarayıcılarının hassasiyetlerinin ve klinik kullanımlarının karşılaştırılması
Comparison of the accuracy and clinical applications of different intraoral scanners
- Tez No: 939335
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM ÖZDEMİR KARATAŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: CAD CAM, ağız içi tarayıcı, dijital ölçü, ölçü hassasiyeti, doğruluk, CAD CAM, intraoral scanner, digital impression, trueness, accuracy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Ağız içindeki dokuların kaydının doğru bir şekilde alınması ve eksiksiz bir şekilde aktarılması protetik diş tedavisinin en önemli basamağıdır. Bu doğrultuda ölçü materyallerinin performanslarını geliştirmeye yönelik yenilikler yapılmış ve ölçü teknikleri modernize edilmiştir. Teknolojik ilerlemeler sayesinde ise ölçü materyallerine ihtiyaç duyulmaksızın, ağız içindeki dokuların pozitif kaydının alınması mümkün olmuştur. Bununla birlikte, ağız içi tarayıcıların doğruluğu ve tekrarlanabilirliğinin yüksek olması kavramı önem kazanmış ve çalışmalar bunun üzerine yoğunlaşmıştır. Dişlerin konumlarının ve doku kaydının doğru bir şekilde aktarılmasının yanında alt ve üst çene oklüzal kaydının da doğru bir şekilde kaydedilmesi önem arz etmektedir. Oklüzal kaydın doğru bir şekilde aktarılıp aktarılmadığını araştırmak amacıyla yaptığımız çalışmamızda, daha önce ölçüsü alınmış ve artikülatöre bağlanmış 10 adet alt ve üst çene modelinin 2 farklı üreticinin kablolu ve kablosuz ağız içi tarayıcıları ile, biri tecrübeli biri tecrübesiz iki ayrı hekim tarafından dijital ölçüleri alınmıştır. Edinilen verilerin doğruluk ve tekrarlanabilirlik sapma değerleri iki boyutlu ve üç boyutlu olarak belirlenmiş ve istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Yapılan çalışmada aynı zamanda ağız içi tarayıcılarının klinik performanslarını değerlendirmek amacıyla, hem tarama süreleri, hem de veri işleme süreleri ayrı ayrı hesaplanarak kaydedilmiştir. Tecrübeli hekimin tarama ve veri işleme süreleri daha kısa bulunmuştur. Kablosuz AlliedStar AS 200E cihazı üst çenede, kablolu AlliedStar AS 260 cihazı alt çenede doğruluk ve tekrarlanabilirlik sapma değerleri bakımından diğer cihazlara kıyasla yüksek performans sergilemiştir. Çalışmamızda elde edilen veriler doğrultusunda, yüksek klinik performans gösteren kablosuz AlliedStar AS 200E ve kablolu AlliedStar AS 260 cihazlarının diğer cihazlara kıyasla tercih edilebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Accurate recording and complete transfer of the tissues in the mouth is the most important step in prosthodontic treatment. Accordingly, innovations have been made to improve the performance of impression materials and impression techniques have been modernized. Technological advances have made it possible to take positive recordings of intraoral tissues without the need for impression materials. However, the concept of high trueness and precision of intraoral scanners has gained importance and studies have focused on this. In addition to the accurate transfer of tooth position and tissue registration, it is also important to accurately register the occlusal registration of the upper and lower jaws. In our study to investigate whether the occlusal registration is transferred accurately, digital impressions of 10 lower and upper jaw models, which were previously taken and mounted to the articulator, were taken by two different dentists, one experienced and one inexperienced, using wired and wireless intraoral scanners from two different manufacturers. The trueness and precision deviation values of the acquired data were determined in two and three dimensions and statistically evaluated. In this study, both scanning times and data processing times were calculated and recorded to evaluate the clinical performance of the intraoral scanners. The experienced dentist had shorter scanning and data processing times. The wireless AlliedStar AS 200E performed better than the other devices in terms of accuracy and repeatability deviation values in the upper jaw. On the other hand, the accuracy and repeatability deviation values of the wired AlliedStar AS 260 device measured in the lower jaw were found to be the lowest. In line with the data obtained in our study, it was concluded that the wireless AlliedStar AS 200E and the wired AlliedStar AS 260 devices with the best clinical performance can be preferred over other devices.