Katarakt cerrahisi sonrası kapak aralığının değişimi ve muhtemel faktörlerin incelenmesi
Evaluation of changes in eyelid aperture after cataract surgery and investigation of possible factors
- Tez No: 939471
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER ONARAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Katarakt, Kapak aralığı, fakoemülsifikasyon, blefarosta, Cataract, Eyelid space, phacoemulsification, blepharosta
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Katarakt Cerrahisi Sonrası Kapak Aralığının Değişimi ve Muhtemel Faktörlerin İncelenmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı, katarakt cerrahisi sonrası göz kapağı aralığında meydana gelen değişimlerin değerlendirilmesi ve bu değişimlerin etiyolojisinin araştırılmasıdır. Ameliyat sonrası gelişen göz kapağı malpozisyonlarının sıklığı, nedenleri ve risk faktörleri detaylı bir şekilde incelendi. Materyal ve Metot: Çalışmaya Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi klinik araştırmalar etik kurulu tarafından 20.06.2023 tarihli ve 2023/06 sayılı etik kurul karar onayı alındıktan sonra başlanmıştır. Çalışma katarakt nedeniyle operasyon kararı alan hastaların preoperatif göz kapak aralığı, MRD1 ve aşağı bakışta kapak aralığı ölçümleri yapılması ile postoperatif 1.gün, 1.hafta ve 1.ay aynı ölçümlerin tekrar edilmesi şeklinde prospektif tanımlayıcı bir çalışmadır. Bulgular: Çalışmaya 141 hasta (E/K: %41/%58) dahil edilmiştir. Toplamda 189 göze operasyon yapılmıştır. Hastaların yaş ortalaması 68,758,8 yıl olarak, operasyon süresi dk olarak saptanmıştır. Preoperatif dönemde ve postoperatif 1. gün, 1. hafta, 1. ayda yapılan KA, ABKA ve MRD1 ölçümlerinde zamana göre istatistiksel olarak anlamlı azalmalar kaydedilmiştir (p=0,001). Kadınların KA, ABKA ve MRD1 ölçümlerinin erkeklere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir (p0,05). Hastaların yaşı ve operasyon süresi ile KA, ABKA ve MRD1 ölçümleri arasında anlamlı bir korelasyon saptanmamıştır. Sonuç: Bu sonuçlar, katarakt cerrahisinin göz kapağı aralığı ve pozisyonu üzerindeki etkilerinin detaylı bir şekilde değerlendirilmesine katkıda bulunmakta ve cerrahi uygulamalarda göz kapağı parametreleri üzerinde belirgin değişikliklerin olmamasını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Changes in Eyelid Aperture After Cataract Surgery and Investigation of Possible Factors Objective: The aim of this study was to evaluate the changes in eyelid aperture occurring after cataract surgery and to investigate the etiology of these changes. The frequency, causes, and risk factors of postoperative eyelid malpositions were examined in detail. Materials and Methods: The study was initiated after obtaining approval from the Clinical Research Ethics Committee of Kırıkkale University Faculty of Medicine on 20.06.2023 with the decision number 2023/06 It is a prospective descriptive study. The study is a prospective descriptive study in which the preoperative eyelid gap, MRD1 and eyelid gap measurements in downgaze were made in patients who decided to have surgery due to cataracts and the same measurements were repeated on the 1st day, 1st week and 1st month postoperatively. Results: A total of 141 patients (M/F: 41%/58%) were included in the study, and 189 eyes underwent surgery. The mean age of the patients was 68.75 ± 8.8 years, and the operation duration was recorded in minutes. Measurements of eyelid aperture (EA), palpebral aperture width (PAW), and marginal reflex distance (MRD1) taken preoperatively and on postoperative day 1, week 1, and month 1 showed statistically significant decreases over time (p=0.001). It was observed that the EA, PAW, and MRD1 measurements were higher in women compared to men (p0.05). Additionally, no significant correlation was found between patient age, operation duration, and the EA, PAW, and MRD1 measurements. Conclusion: These findings contribute to a detailed evaluation of the effects of cataract surgery on eyelid aperture and position, supporting the absence of significant changes in eyelid parameters during surgical procedures. vii