2016-2024 yılları arasında Sakarya Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Hematoloji Bilim Dalında takip edilen multipl myelom hastalarının genetik özelliklerinin prognostik değeri
Prognostic value of genetic features in multiple myeloma patients followed at Sakarya University Training and Research Hospital between 2016 and 2024
- Tez No: 939496
- Danışmanlar: PROF. DR. TUBA HACIBEKİROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Multiple myelom, otolog kemik iliği nakli, sitogenetik analiz, Autologous bone marrow transplantation, cytogenetic analysis, multiple myeloma
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Multiple myelom, kemik iliğinde plazma hücre infiltrasyonu ve buna bağlı olarak aşırı immunglobulin üretimi ile seyreden ve kemiklerde litik lezyonlar, renal yetmezlik, hiperkalsemi ve anemi gibi çok çeşitli klinik bulgular gösterebilen bir plazma hücre diskrazisidir. Bu çalışmada kliniğimizde takip edilmiş olan MM hastalarının sitogenetik özelliklerinin hastalık prognozu ve seyri üzerindeki etkilerini retrospektif olarak incelemeyi amaçladık. YÖNTEM: Bu retrospektif çalışmada 1 Ocak 2016 ve 31 Aralık 2024 yılları arasında Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji kliniğinde MM tanısı alarak kemik iliği aspirasyon biyopsi örneğinden sitogenetik analiz yapılmış olan 81 hastanın demografik özellikleri, laboratuvar parametreleri, kemik iliği aspirasyon biyopsi bulguları, FISH analizi sonuçları, görüntüleme bulguları, takip sürelerince aldıkları tedaviler ve tedavi yanıtları gibi verileri arşiv dosyalarından ve hastanemiz otomasyon sistemi üzerinden incelendi. BULGULAR: Çalışmamıza dahil edilen 81 hastanın %48,1'i kadın, %51,9'u erkek idi ve hastaların tanı anında yaş ortalaması 63,79±10,19 olarak tespit edildi. Hastaların %60,5'inde tanı anında en az bir komorbid hastalık mevcuttu ve en sık hipertansiyon izlendi. Hastalarımızda en sık görülen paraprotein alt tipinin IgG kappa olduğu görüldü. Sitogenetik analizlerine göre hastaların %76,5'inin standart riskli, % 23,5'inin ise yüksek riskli olduğu saptandı ve en sık görülen anomalinin t(4;14) olduğu tespit edildi. Standart riskli hastalarda ortalama sağkalım süresi 33 ay ve progresyonsuz sağkalım süresi 26,5 ay olarak tespit edilmiş, bu sürelerin yüksek riskli hastalarda 19 ve 15 ay olduğu görülmüştür. OKHN yapılan hastaların median sağkalım süresi 32 ayken yapılmayan hastalarda bu sürenin 14,5 ayda kaldığı görülmüştür ve OKHN yapılan hastalarda progresyonsuz sağkalım süresi 25 ay iken OKHN gerçekleştirilememiş hastalarda bu sürenin 14,5 ay olduğu görülmüştür. SONUÇ: Multipl miyelom hastalarında sitogenetik özellikler, hastalığın prognozunun belirlenmesi ve tedavi stratejilerinin oluşturulmasında önemli bir rol oynamaktadır. Sitogenetik analizlerin, özellikle yüksek riskli hastaların erken dönemde belirlenmesi ve kişiselleştirilmiş tedavi yaklaşımlarının planlanması açısından değerli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: Multiple myeloma (MM) is a plasma cell dyscrasia characterized by plasma cell infiltration in the bone marrow, leading to excessive immunoglobulin production and various clinical manifestations, including lytic bone lesions, renal failure, hypercalcemia, and anemia. This study retrospectively evaluates the impact of cytogenetic features on disease prognosis and progression in MM patients followed in our clinic. MATERIALS AND METHODS: We retrospectively analyzed 81 MM patients diagnosed at the Hematology Clinic of Sakarya University Training and Research Hospital between January 1, 2016, and December 31, 2024. Cytogenetic analysis was performed on bone marrow aspiration biopsy samples. Patient demographics, laboratory parameters, bone marrow biopsy findings, FISH analysis results, imaging data, treatments received, and treatment responses were collected from hospital records. RESULTS: Among the patients, 48.1% were female and 51.9% were male, with a mean age of 63.79±10.19 years. At diagnosis, 60.5% had at least one comorbidity, most commonly hypertension. The most frequent paraprotein subtype was IgG kappa. Cytogenetic analysis classified 76.5% as standard-risk and 23.5% as high-risk, with t(4;14) being the most common abnormality. The median overall survival (OS) was 33 months in standard-risk patients and 19 months in high-risk patients. Progression-free survival (PFS) was 26.5 and 15 months, respectively. Patients who underwent autologous stem cell transplantation (ASCT) had a median OS of 32 months and PFS of 25 months, compared to 14.5 months in non- ASCT patients. CONCLUSION: Cytogenetic features are critical for prognosis and treatment planning in MM. Early identification of high-risk patients through cytogenetic analysis enables personalized treatment strategies.