Diyabetli ve diyabetli olmayan hastalardan çekilmiş dişlerde kök kanal tedavisinde kullanılan farklı kanal patlarının köklerin kırılma direncine etkisinin değerlendirilmesi: İn Vitro çalışma
Evaluation of the effect of different root canal sealers on the fracture strength of roots in extracted teeth from diabetic and non-diabetic patients: In Vitro study
  1. Tez No: 939495
  2. Yazar: BEYZA TURAN SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELEN İNCE YUSUFOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: AH Plus, Bioceramic based root canal sealers, Diabetes Mellitus, Fracture strength
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu in vitro çalışmanın amacı, Diyabetli ve Diyabetli olmayan hastalardan çekilmiş dişlerde dört faklı kanal patı ile yapılan kök kanal tedavisi sonrası dişlerin kırılma dayanımlarının değerlendirilmesidir. Diabetes Mellitus (DM) tanısı olan hastalardan elde edilen 57 adet ve DM tanısı olmayan hastalardan elde edilmiş 57 adet, toplamda 114 adet tek köklü diş çalışmaya dahil edildi. Dişlerin kronları uzaklaştırılarak kök uzunlukları 13±1mm olacak şekilde standardize edildi. Kanallar Protaper Next X2 ile şekillendirildi. DM'li ve DM'li olmayan örnekler kullanılan kanal patına göre beş alt gruba ayrıldı: AH Plus (n=13), TotalFill BC Sealer HiFlow (n=13), MTA Fillapex (n=13), Bio-C Sealer (n=13), Negatif Kontrol (n=5). Örneklere dolum işlemi yapıldıktan sonra soğuk akrilik kalıplara alveolar kret tepesi ve diş arasındaki mesafeyi simüle etmek amacıyla 2 mm'lik koronal kısımları açıkta kalacak şekilde dikey bir şekilde gömüldü. Doğal dişleri çevreleyen periodontal ligamenti simüle etmek amacıyla köklerin mine sement sınırının 2 mm altında kalan yüzeyleri ince bir tabaka silikon ölçü materyali ile kaplandı. Örnekler Universal test cihazına yerleştirilerek kırılma dayanımları ölçüldü. Değerler Newton (N) cinsinden kaydedildi. Sonuçlar istatistiksel olarak analiz edildi. Tüm analizler için I. Tip Hata olasılığı α=0,05 olarak belirlendi. DM'li ve DM'li olmayan gruplardaki patlarının maksimum yük değerlerinin ikili karşılaştırılmasında MTA Fillapex kanal patı DM'li grupta istatistiksel olarak daha düşük bulunmuştur (p=0.038, p0.05). DM'li grupta MTA Fillapex kanal patı grubu diğer deney gruplarından istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük kırılma direnci göstermiştir. Anahtar Kelime: AH Plus, Biyoseramik esaslı kanal patı, Diabetes Mellitus, Kırılma direnci
Özet (Çeviri)
The aim of this in vitro study is to evaluate the fracture resistance of teeth extracted from diabetic and non-diabetic patients following root canal treatment using four different root canal sealers. A total of 114 single-rooted teeth, consisting of 57 obtained from diabetic patients and 57 from non-diabetic patients, were included in this study. The crowns of the teeth were removed, and their root lengths were standardized to 13±1 mm. The canals were prepared with Protaper Next X2. The diabetic and non-diabetic samples were divided into five subgroups according to the root canal sealers: AH Plus (n=13), TotalFill BC Sealer HiFlow (n=13), MTA Fillapex (n=13), Bio-C Sealer (n=13), and Negative Control (n=5) groups. After the obturation of the root canals, the samples were vertically embedded in cold acrylic molds, with the coronal portions left exposed to simulate the distance between the alveolar crest and the tooth. The samples were placed in a Universal testing machine, and their fracture resistance was measured. The values were recorded in Newtons (N). The results were statistically analyzed. A significance level of α=0.05 was used for all analyses. In the comparison of the maximum load values of the canals in diabetic and non-diabetic groups, the MTA Fillapex canal filling material was found to be statistically significantly lower in the diabetic group (p=0.038, p0.05). In the MTA Fillapex groups, diabetics group showed low fracture strength values than non-diabetic group.