Streptozotosin ile diyabet oluşturulan ratlarda ozon tedavisinin testis ve epididim dokusuna etkileri
Effects of ozone therapy on testicular and epididymal tissue in streptozotocin-induced diabetic rats
- Tez No: 939501
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ATAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: diyabet, testis, epididim, ozon tedavisi, diabetes, testis, epididymis, ozone therapy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmada, diyabetin testis ve epididim dokularında oluşturduğu hasarları ve bu hasarların ozon tedavisine verdiği yanıtları değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada dört gruba ayrılan toplam 28 adet Wistar albino cinsi erkek rat kullanılmıştır. Diyabet gruplarında sekizer, kontrol gruplarında ise altışar rat yer almıştır. STZ uygulanarak diyabet modeli oluşturulmuş, ardından testis dokusu Cosentino evrelemesine göre değerlendirilmiştir. Değerlendirilen histolojik parametreler arasında dejenere intratubüler germinal epitel hücreleri, interstisyel ödem/peritubüler konjesyon, spermatogonia ve Sertoli hücrelerinde tübüler epitel vakuolizasyonu, bazal membran kalınlaşması ve mononükleer hücre infiltrasyonu yer almıştır. Epididim dokusunda ise epididimal epitelyal intratübüler dejenerasyon, interstisyel ödem/peritübüler tıkanıklık, epitelde vakuolizasyon, mononükleer hücre infiltrasyonu ve bazal membran kalınlaşması incelenmiştir. Ayrıca biyokimyasal olarak toplam antioksidan seviyesi (TAS), toplam oksidan seviyesi (TOS) ve oksidatif stres indeksi (OSİ) analiz edilmiştir. Bulgular: Diyabet grubunda testis dokusundaki Cosentino skoru ve tüm histolojik parametrelerde bozulma gözlenirken, diyabet + ozon grubunda ozon tedavisine bağlı olarak istatistiksel olarak anlamlı iyileşmeler tespit edilmiştir. Epididim dokusunda da mononükleer hücre infiltrasyonu dışındaki parametrelerde anlamlı düzelmeler izlenmiştir. Biyokimyasal analizlerde ise ozon tedavisi ile birlikte TAS düzeylerinde artış, TOS ve OSİ düzeylerinde ise azalma saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışma, diyabetin testis ve epididim dokularında oluşturduğu zararların ozon tedavisi ile deneysel olarak azaltılabileceğini göstermiştir. Ancak, insanlara uygulanabilirliği için dozaj ve uygulama yolu açısından ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effects of diabetes on testicular and epididymal tissues and the tissue response to ozone therapy. Materials and Methods: A total of 28 male Wistar albino rats were divided into four groups. Diabetic groups consisted of eight rats each, while the control groups included six rats each. A diabetes model was induced using streptozotocin (STZ). Testicular tissue was evaluated histologically using the Cosentino classification. The assessed parameters included degenerative intratubular germinal epithelial cells, interstitial edema/peritubular congestion, vacuolization in the tubular epithelium of spermatogonia and Sertoli cells, basement membrane thickening, and mononuclear cell infiltration. In epididymal tissue, evaluations included epithelial intratubular degeneration, interstitial edema/peritubular obstruction, epithelial vacuolization, mononuclear cell infiltration, and basement membrane thickening. Biochemical analyses involved measuring total antioxidant status (TAS), total oxidant status (TOS), and oxidative stress index (OSI). Results: In the diabetes group, significant deterioration was observed in Cosentino scores and all histological parameters of the testicular tissue, while statistically significant improvements were noted in the diabetes + ozone group following ozone therapy. In the epididymal tissue, all parameters except mononuclear cell infiltration showed significant improvement with ozone treatment. Biochemically, ozone therapy was associated with increased TAS levels and decreased TOS and OSI levels. Conclusion: This study demonstrated that the detrimental effects of diabetes on testicular and epididymal tissues can be experimentally alleviated with ozone therapy. However, further studies are required to determine the optimal dose and administration route for human applications.