Sınıf III dentofasiyal deformiteli hastalarda yapılan simetrik ve asimetrik mandibular geriletme durumlarında temporomandibular eklemdeki stres dağılımının sonlu elemanlar analizi yöntemi kullanılarak incelenmesi
Investigation of stress distribution in temporomandibular joint in symmetric and asymmetric mandibular setback cases in patients with class III dentofacial deformity using finite element analysis method
  1. Tez No: 939591
  2. Yazar: SERKAN SARIDAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TOLGAHAN KARA
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Orthognathic Surgery, Temporomandibular Joint, Mandibular Setback, Finite Element Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, fasiyal asimetrisi olan ve olmayan sınıf III dentofasiyal deformiteli hastalarda, simetrik ve asimetrik mandibular geriletme işlemleri sonrasında bilateral sagittal split ramus osteotomisi (BSSRO) ile değişen çene-kondil pozisyonu sonucu; mandibular kondil, eklem diski ve glenoid fossa üzerindeki stres dağılımlarını incelemek ve ortognatik cerrahinin bu anatomik yapılar üzerindeki etkilerini üç boyutlu sonlu elemanlar analizi (FEA) yöntemiyle değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, ortognatik cerrahi uygulanmış 2 hasta ile yürütülmüştür. Çalışmamıza dâhil edilen hastalar cerrahi planlamaya göre 2 gruba ayrılmıştır. Birinci grup (Grup 1), asimetrik mandibular geriletme yapılan hasta; ikinci grup (Grup 2), simetrik mandibular geriletme yapılan hastadan oluşmaktadır. Hastaların cerrahi öncesinde ve ortognatik cerrahiden sonra 6. ayda CBCT görüntüleri alınmıştır. Bu CBCT görüntüleri, bilgisayar ortamında sonlu elemanlar analizi yöntemiyle (FEA) modellenmiştir. Elde edilen modellerden temporomandibular eklem yapıları üzerindeki streslerin daha iyi değerlendirilebilmesi için kuvvet skalasına göre renklendirilmiş anatomik kesitler elde edilmiştir. Temporomandibular eklem yapıları üzerindeki streslerin dağılımları ile ortognatik cerrahinin bu anatomik yapılar üzerindeki stres ve kuvvet dağılımlarına etkisinin modeller üzerinden analizleri yapılmıştır. Çalışmamızda TME'ye ait anatomik landmarklar operasyon öncesi ve sonrası, sağ ve sol taraf (bilateral) olacak şekilde her iki gruptada (Grup 1 ve 2) ayrı ayrı olarak değerlendirilmiştir. Değerlendirilen parametreler arasında maksimum principle stres (en yüksek gerilme), von misses stres ve minimum principle stres (en yüksek sıkışma) değerleri bulunmaktadır. Bulgular: Çalışmamızdaki her iki gruptada operasyon sonrası stresler, operasyon öncesi streslere göre düşüş göstermektedir. Bu durum tüm stres tiplerinde gözlenmektedir. En yüksek stres değişimi, %55,9 ile Grup 1'in geriletme yapılmayan taraf artiküler diski üzerindeki von misses streslerinde gözlenmektedir. En düşük stres değişimi ise, %2 ile Grup 1'in geriletme yapılmayan taraf mandibular kondili üzerindeki gerilme streslerinde gözlenmektedir. Bunu, aynı grubun geriletme yapılmayan taraf glenoid fossası üzerindeki gerilim stresleri %5,9 gibi bir değerle takip etmektedir. Bir stres grubu hariç, diğer gruplardaki tüm streslerin operasyon sonrası konumlarının operasyon öncesi konumlarına göre değişmediği gözlenmiştir. Mandibular kondil ve glenoid fossadaki gerilim tipi streslerin bu yapıların anteriorlarında, sıkışma tipi streslerin ise posteriorlarında konumlandığı analiz edilmiştir. Artiküler disklerde gözlenen von misses streslerin ise disklerin anteriorlarında yoğunlaştığı gözlenmiştir. Operasyon sonrası laterale yer değiştirerek konumu değişen tek stres grubu, Grup 1'in geriletme yapılmayan taraf glenoid fossası üzerindeki en yüksek gerilim stresleridir. Sonuç: Sonuç olarak, temporomandibular eklemi oluşturan mandibular kondil, artiküler disk ve glenoid fossa gibi ana yapılar üzerindeki stresler; BSSRO tekniği kullanılarak yapılan asimetrik ve simetrik mandibular geriletme cerrahilerinden sonra azalma göstermiştir. Ortognatik cerrahinin, mandibular asimetri ve prognatizm kaynaklı eklem içi yüksek stres seviyelerini hafifleterek temporomandibular eklem problemlerini azaltabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmanın en önemli sınırlandırıcı unsuru, sonlu elemanlar analizi yönteminin maliyetli olmasından kaynaklanan örneklem grubunun az olmasıdır. Konuyla ilgili daha detaylı sonuçlara ulaşmak için hasta ve model sayısının artırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the stress distributions on the mandibular condyle, articular disc and glenoid fossa as a result of the changing jaw-condyle position with bilateral sagittal split ramus osteotomy (BSSRO) after symmetric and asymmetric mandibular recession procedures in patients with class III dentofacial deformity with and without facial asymmetry and to evaluate the effects of orthognathic surgery on these anatomical structures by three-dimensional finite element analysis (FEA) method. Materials and Methods: Our study was conducted with 2 patients who underwent orthognathic surgery. The patients included in our study were divided into 2 groups according to surgical planning. The first group (Group 1) consists of patients who underwent asymmetric mandibular recession; the second group (Group 2) consists of patients who underwent symmetric mandibular recession. CBCT images of the patients were obtained before surgery and at 6 months after orthognathic surgery. These CBCT images were modeled in a computer environment using the finite element analysis method (FEA). Anatomical sections colored according to the force scale were obtained from the obtained models in order to better evaluate the stresses on the temporomandibular joint structures. The distribution of stresses on the temporomandibular joint structures and the effects of orthognathic surgery on the stress and force distributions on these anatomical structures were analyzed through the models. In our study, anatomical landmarks of TMJ were evaluated separately in both groups (Group 1 and 2) on the right and left sides (bilateral) before and after the operation. The evaluated parameters include maximum principle stress (highest tension), von misses stress and minimum principle stress (highest compression) values. Results: In both groups in our study, postoperative stresses decreased compared to preoperative stresses. This situation is observed in all stress types. The highest stress change is observed in the von misses stresses on the non-recession side articular disc of Group 1 with 55.9%. The lowest stress change is observed in the tensile stresses on the mandibular condyle of the non-recession side of Group 1 with 2%. This is followed by the tensile stresses on the glenoid fossa of the non-recession side of the same group with a value of 5.9%. Except for one stress group, it was observed that the postoperative locations of all stresses in the other groups did not change compared to their preoperative locations. It was analyzed that the tension type stresses in the mandibular condyle and glenoid fossa were located anteriorly to these structures, while the compression type stresses were located posteriorly. It was observed that the von misses stresses observed in the articular discs were concentrated in the anterior parts of the discs. The only stress group that changed its position by shifting laterally after the operation was the highest tensile stresses on the glenoid fossa of Group 1, which was not recessed. Conclusion: In conclusion, the stresses on the main structures forming the temporomandibular joint, such as the mandibular condyle, articular disc and glenoid fossa, decreased after asymmetric and symmetric mandibular recession surgeries using the BSSRO technique. It is thought that orthognathic surgery can reduce temporomandibular joint problems by alleviating high intra-articular stress levels caused by mandibular asymmetry and prognathism. The most important limiting factor of this study is the small sample group due to the cost of the finite element analysis method. The number of patients and models should be increased to reach more detailed results on the subject.