Yatay trombositten zengin fibrinin rat kalvaryal defektlerinde kemik iyileşmesi üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of horizontal platelet-rich fibrin on bone healing in rat calvariale defects
  1. Tez No: 939592
  2. Yazar: BİLAL BAHAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESENGÜL ŞEN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Defekt, L-TZF, Rat, Y-TZF, Defect, L-PRF, Rat, H-PRF
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Çalışmamızda trombosit konsantrelerinin kemik iyileşmesi ve rejeneratif etkileri değerlendirilerek, Yatay Trombositten Zengin Fibrin (Y-TZF) ve Lökosit ve Trombositten Zengin Fibrin (L-TZF) materyallerinin deneysel olarak oluşturulan kritik boyut defektlerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 2-3 aylık 200-400gr ağırlığında 24 adet genç-erişkin dişi wistar albino rat deney hayvanı kullanılmıştır. 1.grup kontrol grubu olup herhangi bir işlem yapılmamıştır. 2.grupta sadece ratların kafatasında kritik boyut defekti oluşturulup herhangi bir biyomateryal kullanılmamıştır. 3.gruptaki ratlara kritik boyut defekti oluşturulduktan sonra L-TZF uygulaması yapılmıştır. 4.gruptaki ratlara kritik boyut defekti oluşturulduktan sonra Y-TZF uygulaması yapılmıştır. Tüm gruptaki ratlar operasyondan 35 gün sonrasında yüksek doz anestezi verilerek sakrifiye edilmiştir ve kafatasından alınan doku örnekleri histolojik inceleme için gönderilmiştir. Elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir ve veriler üzeriden yorumlar yapılarak çalışma sonuçlandırılmıştır. Bulgular: Elde edilen bulgular ONC molekülünün immün ekspresyonunda, G2 grubu istatistiksel olarak anlamlı derecede G1,G3 ve G4'ten düşüktür. Ayrıca ONC molekülünün immün ekspresyonu G4'e kıyasla G3 grubunda istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksektir (p < 0.05). BMP ve ALP molekülünün immün ekspresyonunda, G2 grubu istatistiksel olarak anlamlı derecede G1,G3 ve G4'ten düşüktür (p < 0.05). İstatistiksel olarak G3 ile G4 grupları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Ayrıca Hematoksilen-Eozin boyamada, G2'ye kıyasla rejeneratif doku oluşumu mikroskopik olarak G3 ve G4'te anlamlı derecede daha belirgindir ve G3'ün de G4'e göre üstünlüğü gözlemlenmiştir. Sonuç: Elde ettiğimiz histopatolojik ve immünohistokimyasal bulgular değerlendirildiğinde, L-TZF ve Y-TZF uygulanan gruplarda kemik iyileşmesi üzerinde olumlu etkileri gözlemlenmiştir. Kemik iyileşmesinde değerlendirdiğimiz osteojenik belirteçlerden sadece ONC ekspresyonu L-TZF Y-TZF'ye göre üstün bulunmuş olup haricinde L-TZF ve Y-TZF arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Konuyla ilgili daha detaylı sonuç elde edebilmek için kemik iyileşmesinde değerlendirilen osteojenik belirteçlerin ve denek sayısının arttırılması kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study was to evaluate the bone healing and regenerative effects of platelet concentrates and to investigate the effect of Horizontal Platelet Rich Fibrin (H-PRF) and Leukocyte and Platelet Rich Fibrin (L-PRF) materials on experimentally created critical size defects. Materials and Methods: In our study, 24 young-adult female Wistar albino rats, 2-3 months old and weighing 200-400 grams, were used. Group 1 was the control group and no procedure was performed. In Group 2, only a critical size defect was created in the skulls of the rats and no biomaterial was used. After the critical size defect was created in the rats in Group 3, L-TZF was applied. After the critical size defect was created in the rats in Group 4, Y-TZF was applied. All rats in the group were sacrificed by high-dose anesthesia 35 days after the operation and tissue samples taken from the skull were sent for histological examination. The results obtained were evaluated statistically and the study was concluded by making comments on the data. Results: The findings obtained showed that in the immune expression of ONC molecule, G2 group was statistically significantly lower than G1, G3 and G4. In addition, the immune expression of ONC molecule was statistically significantly higher in G3 group compared to G4 (p < 0.05). In the immune expression of BMP and ALP molecule, G2 group was statistically significantly lower than G1, G3 and G4 (p < 0.05). No statistically significant difference was found between G3 and G4 groups. In addition, in Hematoxylin-Eosin staining, regenerative tissue formation was significantly more evident in G3 and G4 microscopically compared to G2, and G3 was superior to G4. Conclusion: When the histopathological and immunohistochemical findings we obtained were evaluated, positive effects on bone healing were observed in the L-TZF and Y-TZF applied groups. Among the osteogenic markers we evaluated in bone healing, only ONC expression was found to be superior to L-TZF Y-TZF, and apart from that, no significant difference was found between L-TZF and Y-TZF. We believe that the number of osteogenic markers and subjects evaluated in bone healing should be increased in order to obtain more detailed results on the subject.