Yb elementi için l atomik tabaka ışımalarının 'bent kristal laue analizörü' ile incelenmesi
Investigation of l-shell emissions of Yb element using 'bent crystal laue analyzer
- Tez No: 939694
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAHİT KARANFİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: X-ışını Optiği, Bent Kristal Laue Analizörü, Sinkrotron, Polarizasyon
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu tez çalışmasında, Yb elementinin L kabuğu floresans ışımaları, doğrusal polarize edilmiş mikro ışın kaynağı ve özellikle Bent Kristal Laue Analizörü (BKLA) kullanılarak detaylı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmanın odak noktası, Yb Lα1 ve Lα2 çizgilerinin açısal dağılımını ölçerek hizalanma parametresi A20'yi belirlemek ve BKLA'nın enerji çözünürlüğü ve sinyal-gürültü performansını değerlendirmektir. Bent Kristal Laue Analizörü, geleneksel dedektör sistemlerine kıyasla önemli avantajlar sağlamaktadır. Logaritmik spiral şekilli bükülmüş kristal tasarımı, enerji çözünürlüğünü artırarak Yb Lα1 ve Lα2 çizgilerini net bir şekilde ayrıştırmayı mümkün kılmıştır. 15 eV'lik üstün enerji çözünürlüğü, bu çizgilerin birbirinden hassas bir şekilde ayrılmasını sağlamış ve karmaşık fit prosedürlerini ortadan kaldırmıştır. Ayrıca, BKLA'nın arka plan gürültüsünü etkili bir şekilde azaltma kapasitesi, elde edilen verilerin doğruluğunu ve güvenilirliğini artırmıştır. Bu özellikler, atomik hizalanma ve anizotropik etkilerin incelenmesinde BKLA'yı benzersiz bir araç haline getirmiştir. Bu tez, sadece Yb elementinin spektral özelliklerinin anlaşılmasına katkıda bulunmamış, aynı zamanda BKLA'nın modern X-ışını spektroskopisindeki potansiyelini vurgulamıştır. BKLA'nın sunduğu enerji çözünürlüğü, düşük arka plan gürültüsü ve üstün sinyal-gürültü oranı, bu teknolojiyi atomik hizalanma, anizotropik etkiler ve malzeme bilimi gibi alanlarda vazgeçilmez bir araç haline getirmiştir. Çalışma, bent kristal analizörlerin X-ışını spektroskopisindeki kullanımını bir adım öteye taşıyarak, gelecekteki bilimsel ve teknolojik gelişmelere güçlü bir temel oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the fluorescence emissions of the L-shell of Yb using a linearly polarized microbeam source and, most notably, a Bent Crystal Laue Analyzer (BCLA). The primary focus of the study is to measure the angular distribution of the Yb Lα1 and Lα2 lines, determine the alignment parameter A20, and evaluate the performance of the BCLA in terms of energy resolution and signal-to-noise ratio. The Bent Crystal Laue Analyzer provides significant advantages over conventional detection systems. Its logarithmic spiral-shaped bent crystal design enhances energy resolution, enabling precise separation of the Yb Lα1 and Lα2 lines. With an impressive energy resolution of 15 eV, the BCLA allows for the distinct differentiation of these lines, eliminating the need for complex fitting procedures. Additionally, the BCLA effectively reduces background noise, thereby increasing the accuracy and reliability of the obtained data. These features establish the BCLA as an exceptional tool for studying atomic alignment and anisotropic effects. This thesis not only contributes to the understanding of the spectral characteristics of Yb but also highlights the potential of BCLA in modern X-ray spectroscopy. The BCLA's capabilities, including its superior energy resolution, low background noise, and enhanced signal-to-noise ratio, make it an indispensable tool in fields such as atomic alignment, anisotropic effects, and material science. This study advances the application of bent crystal analyzers in X-ray spectroscopy and provides a robust foundation for future scientific and technological advancements.