Spor bilimleri alanında eğitim gören öğrencilerin rekreasyonel etkinliklere katılım düzeyleri ve engellerinin belirlenmesi (Gaziantep ili örneği)
Determination of the participation levels and obstacles of students studying in the field of sports sciences in recreational activities (Gaziantep province example)
  1. Tez No: 939730
  2. Yazar: MUHAMMET YALAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN SANLAV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: rekreasyon, boş zaman, boş zaman engellerİ, recreation, leisure time, barrierstoleisure time
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırma, Gaziantep ilindeki Spor Bilimleri Öğrencilerinin rekreasyon etkinliklere katılımlarındaki engelleri saptamayı amaçlamıştır. Araştırmanın örneklemini Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde yer alan öğrenciler arasından rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen 258 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada kişisel bilgi formu ve boş zaman engelleri ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada betimsel istatistiki yöntemlerden aritmetik ortalama ve standart sapma hesaplamalarına ek olarak parametrik testlerden bağımsız örneklemler t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Örneklemler SPSS 27 programı kullanılarak analiz gerçekleştirilmiştir. Araştırmada spor bilimleri fakültesinde yer alan öğrencilerin, rekreasyon etkinliklerine katılımlarını engelleyen faktörler cinsiyete, yaşa, göre değişiklik göstermektedir. Araştırmada spor bilimleri fakülte zamanlarını değerlendirme konusunda çoğunluğu bazen güçlük yaşamaktadır; %15,9'luk bir kesim ise her zaman zorluk çektiğini belirtmektedir. Araştırmada, boş zamanı nasıl değerlendirdikleriyle ilgili olarak katılımcıların en yaygın tercihinin dinlenmek olduğu gözlemlenmiştir. Katılımcılar rekreasyon etkinliklerine katılımda üniversitelerinin ve mahalli idarenin desteğini yetersiz bulmuşlardır. Rekreasyon etkinliklerine katılımda tesis, ulaşım, kentsel koşullar ve zaman engel türleri en dikkat çekici sonuçları almışlardır. Araştırma, üniversite öğrencilerinin rekreasyon katılımı için desteklenmesinin katılımı arttıracağını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to identify the barriers to participation in recreational activities among Sports Sciences students in Gaziantep province. The sample of the study consisted of 258 students randomly selected from Gaziantep University Faculty of Sports Sciences. A personal information form and the Leisure Constraints Scale were used in the study. In addition to descriptive statistical methods such as arithmetic mean and standard deviation calculations, parametric tests including independent samples t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were utilized. The samples were analyzed using the SPSS 27 program. The study found that factors hindering students' participation in recreational activities varied according to gender, age, and other factors. The majority of sports sciences students sometimes experience difficulty in utilizing their leisure time, while 15.9% of them reported always facing challenges. The most common preference for leisure time activities among participants was observed to be resting. Participants perceived the support from their university and local authorities as inadequate for participation in recreational activities. Facility, transportation, urban conditions, and time constraints were identified as the most notable barriers to participation in recreational activities. The study suggests that supporting university students in recreational participation would increase overall engagement.