Tiroid kanserinde NRAS geni, hsa-miR-145-5p ve lncRNA-TUG1'in ekspresyon seviyelerinin incelenmesi
Investigation of expression levels of NRAS gene, hsa-miR-145-5p and lncRNA-TUG1 in thyroid cancer
- Tez No: 939788
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN ERDAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Thyroid Cancer, NRAS, miRNA, lncRNA, Expression
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Tiroid bezi, boynun ön alt kısmında bulunan küçük bir bezdir. Sindirime, büyümeye, kas ve kalbe yardımcı olan hormonları üretir ve salgılar. Tiroid bezinde meydana gelebilecek tümörleşme tüm bu mekanizmaların aksaklığına neden olmaktadır. Bu nedenle tümörleşme sürecinde etkisi olabilecek somatik mutasyonlar ve genetik diğer moleküler değişikliklerin aydınlatılması ve ailesel yatkınlığın belirlenmesi için ilişkili gen ekspresyon profili, kodlayıcı olmayan RNA profili (miRNA, lncRNA, circRNA), epigenetik, genom çaplı ilişkilendirme çalışmaları ve tekli nükleotid polimorfizmi (SNP) analizleri önem kazanmaktadır. Bu amaçla; tiroid kanserinde NRAS geni, hsamiR-145-5p ve lncRNA-TUG1'in ekspresyon seviyelerini incelediğimiz tez çalışmamıza; Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı arşivinde bulunan 2013-2023 yılları arasında, tiroid kanser tanısı konmuş hasta doku örneklerinden 43 adet (18 papiller tip, 18 foliküler tip, 7 anaplastik tip) tiroid kanserli doku ve 43 adet başka nedenle opere edilmiş hastalara ait sağlıklı tiroid doku örneği temin edilerek çalışma grubu oluşturuldu. Ardından örneklerin parafin dokudan total RNA izolasyonu ve sonrasında cDNA sentezi gerçekleştirildi. Real-Time PCR kullanılarak gen, lncRNA ve miRNA'nın hasta ve sağlıklı dokularda ekspresyon bulguları saptandı. Ekspresyon verileri karşılaştırmalı CT (ΔΔCT) yöntemi kullanılarak belirlendi. Veriler istatistiksel olarak Shapiro-Wilk testi, Student t testi, Mann-Whitney U testi, ANOVA için post hoc test olarak Tukey testi, Kruskal Wallis testi için post hoc test olarak Dunn testi ve Fisher Exact testi kullanılarak analiz edildi. İstatistiksel analiz sonucunda; NRAS geninin ekspresyon seviyelerindeki farklılık üç alt türde de hasta ve sağlıklı dokular arasında anlamlı değildi(p>0.05). lncRNA-TUG1'in de ekspresyon seviyelerindeki farklılık üç alt türde de hasta ve sağlıklı dokular arasında anlamlı değildi (p>0.05). hsa-miR-145-5p'nin ekspresyon seviyesi papiller türünde hastalarda kontrollere kıyasla daha yüksek olup istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,017). hsamiR-145-5p'nin hasta ve kontroller arasındaki ekspresyon seviyesi farkı anaplastik türünde anlamlı değildi(p>0.05). hsa-miR-145-5p'nin ekspresyon seviyesi foliküler türünde hastalarda kontrollere kıyasla daha düşük olup istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,014). Sonuç olarak, bu tez çalışması, tiroid kanserinde ilişkili moleküllerin belirlenmesi ve tümör gelişiminde etkili mekanizmaların aydınlatılması için önemli aday olabilecek bir biyobelirteci göstererek katkı sağlayıp, ileriki çalışmalara yön verebilecektir. AnahtarKelimeler: Tiroid Kanseri;NRAS; miRNA; lncRNA; Ekspresyon
Özet (Çeviri)
The thyroid gland is a small gland located in the lower front part of the neck. It produces and secretes hormones that help digestion, growth, muscles and the heart. Tumorization that may occur in the thyroid gland causes disruption of all these mechanisms. For this reason, related gene expression profile, non-coding RNA profile (miRNA, lncRNA, circRNA ...), epigenetics, genomewide association studies and single nucleotide polymorphism (SNP) analyses are gaining importance to explain somatic mutations and other genetic molecular changes that may have an effect on the tumorigenesis process and to determine familial predisposition. For this purpose; In our thesis study in which we examined the expression levels of NRAS gene, hsa-miR-145-5p and lncRNA-TUG1 in thyroid cancer; The study group was created by obtaining 43 thyroid cancer tissue samples (18 papillary type, 18 follicular type, 7 anaplastic type) from the tissue samples of patients diagnosed with thyroid cancer between 2013 and 2023, 43 healthy thyroid tissue samples from patients who had been operated for other reasons, from the archives of the Pathology Department of Mersin University Faculty of Medicine. Then, total RNA isolation from paraffin tissue samples and cDNA synthesis were performed. Expression findings of genes, lncRNAs and miRNAs in patient and healthy tissues were determined using Real-Time PCR. Expression data were determined using the comparative CT (ΔΔCT) method. Data were analyzed statistically using Shapiro-Wilk test, Student t test, Mann-Whitney U test, Tukey test as post hoc test for ANOVA, Dunn test as post hoc test for Kruskal Wallis test and Fisher Exact test. As a result of statistical analysis; the difference in expression levels of NRAS gene was not significant between patient and healthy tissues in three subtypes (p>0.05). The difference in expression levels of lncRNA-TUG1 was also not significant between patient and healthy tissues in three subtypes (p>0.05). The expression level of hsa-miR-145-5p was higher in patients in the papillary type compared to controls and was statistically significant (p=0.017). The difference in expression level of hsa-miR-145-5p between patients and controls was not significant in the anaplastic type (p>0.05). The expression level of hsa-miR-145-5p was lower in patients with follicular type compared to controls and was statistically significant(p=0.014). In conclusion, this thesis study will contribute to the determination of related molecules in thyroid cancer and to the elucidation of effective mechanisms in tumor development by showing a biomarker that may be an important candidate and will guide future studies.