Polikistik over sendromun biyoinformatik analizlerle açıklanması ve Allium Sativum'un polikistik over sendromuna etkisi
Explanation of polycystic ovarian syndrome with bioinformatics analyses and effect of Allium Sativum on polycystic ovarian syndrome
  1. Tez No: 939819
  2. Yazar: TUBA SARAÇ POLAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Histoloji ve Embriyoloji, Biology, Biotechnology, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: PKOS, Allium Sativum, Biyoinformatik Analiz, Genetik, Metabolizma, PCOS, Garlic, Bioinformatic Analysis, Genetics, Metabolism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Polikistik over sendromu (PKOS)' dünya genelinde genç̧ kızlarda dahi görülen genetik temeli olan bir sendromdur. Hormon bozukluğu ile oluşan metabolik bozukluk, beslenme, stres gibi birçok ilişkisi bulunmaktadır. PKOS' a sahip bireylerde sarımsağın dahil edildiği beslenme düzeni ya da spesifik olarak Allium Sativum takviyesi ile PKOS' a sahip bireylerin semptomlarındaki bağlantıyı araştırmaktadır. Sarımsağın etki ettiği genler ile PKOS' a sahip bireylerin PKOS sebebi olmasıyla ilişkisi genlerin bağlantısını ortaya koymaya amaçlamıştır. Araştırmalar sonucunda yaptığımız çalışmada literatürde bulunan sarımsağın etki mekanizmasında bulunan birçok gen tespit edildi. Birçok biyoinformatik analiz yapılarak sarımsağın birçok hastalık üzerindeki etkisini ortaya koyan araştırmalar yapılmıştır. PKOS için yapılan araştırmada ise R yazılımı kullanarak, NCBI açık erişimli internet sitesinden veri seti alarak (GSE34526) gen analizleri yapılmıştır. PKOS' a sahip bireylerde etki eden genler tespit edilmiştir. 10 birey kullanılarak, 7 si hasta 3 kontrol verisidir. PKOS grupları karşılaştırılarak aktif genler ortaya konulmuştur. PKOS' a sahip bireylerde ve aynı zamanda Allium Sativum kullanımında oksidatif stresin azaldığı gözlenmiştir. PKOS hastalarında çalışmada bulunan genlerin (DUSP1, CCL2, TREM2, PIK3R2, PIK3CG) ortalama verilere göre çok aşağı regüle olduğu ancak Allium Sativum takviyesi ile literatürde yapılan çalışmada yukarı regüle olduğu ifade edilmiştir. Çalışmanın sonucunda PKOS ve Allium Sativum ile direkt olarak bağlantılı 5 gen bulunmuştur. Üreme sağlığında dahil birçok hastalıkta kullanılan sarımsağın yüzyıllar boyunca tıbbi olarak kullanıldığı bilindiği gibi PKOS' ta sendromların azalmasınca ciddi rol oynayacağı görülmektedir. Oksidatif stresi azalmada, İnsülin üzerindeki etkisi gibi birçok yolağı düzenleyebileceği farklı araştırmalar ile gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Polycystic ovary syndrome (PCOS) is a syndrome with a genetic basis that is seen even in young girls worldwide. It has many relationships such as metabolic disorders caused by hormonal disorders, nutrition, and stress. It investigates the connection between the symptoms of individuals with PCOS and a diet that includes garlic or specifically garlic supplements. It aims to reveal the connection between the genes that garlic affects and the genes that are related to individuals with PCOS being the cause of PCOS. As a result of the research, many genes found in the mechanism of action of garlic in the literature were identified in our study. Many bioinformatic analyses were conducted to reveal the effects of garlic on many diseases. In the research conducted for PCOS, gene analyses were performed by using R software and obtaining a data set (GSE34526) from the NCBI open access website. The genes affecting individuals with PCOS were identified. 10 individuals were used, 7 were patients and 3 were controls. The active genes were revealed by comparing the PCOS groups. It was observed that oxidative stress decreased in individuals with PCOS and also in garlic use. It was stated that the genes found in the study in PCOS patients (DUSP1, CCL2, TREM2, PIK3R2, PIK3CG) were much down-regulated compared to the average data, but up-regulated in the study conducted in the literature with garlic supplementation. As a result of the study, 5 genes directly related to PCOS and garlic were found. It is known that garlic, which is used in many diseases including reproductive health, has been used medically for centuries and it is seen that it will play a serious role in the reduction of syndromes in PCOS. It has been shown by different studies that it can regulate many pathways such as its effect on insulin in reducing oxidative stress.