Sagittal yönde farklı iskeletsel ilişkilere sahip bireylerde lateral sefalometrik incelemede ponticulus posticus sıklığının değerlendirilmesi
Evaluation of the prevalence of ponticulus posticus in lateral cephalometric imaging in individuals with different sagittal skeletal relationships
  1. Tez No: 939818
  2. Yazar: DOĞUKAN EGE ATALAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA HALUK İŞERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ponticulus Posticus, Lateral Sefalometrik Radyografi, İskeletsel İlişkiler, Ortodontik Tedavi Planlaması, Ponticulus Posticus, Lateral Cephalometric Radiography, Skeletal Relationships, Orthodontic Treatment Planning
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu çalışmada, sagittal yönde farklı iskeletsel ilişkilere sahip bireylerde Ponticulus Posticus'un (PP) prevalansını lateral sefalometrik radyografi ile incelemek ve bu anatomik varyasyonun yaş ve cinsiyet gibi demografik değişkenlerle ilişkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışma, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan 08.07.2024 tarih ve 2024/07-1286 sayılı onay alınarak retrospektif olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya yaşları 8 ile 35 arasında değişen 250 birey dahil edilmiş ve bireyler iskeletsel sınıflarına göre üç gruba ayrılmıştır (Grup 1: Sınıf I, Grup 2: Sınıf II, Grup 3: Sınıf III). PP'nun varlığı lateral sefalometrik radyografiler ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan bireylerin %43,6'sı (n=109) erkek, %56,4'ü (n=141) kadın olup yaş ortalaması 15.23±5.11 yıldır. PP prevalansı %22,8 olarak bulunmuş, bireylerin %13,2'sinde kısmi, %9,6'sında tam PP saptanmıştır. Erkeklerde kısmi PP oranı (%19,3), kadınlardan (%8,5) anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0.039). Tam PP oranları erkeklerde %10,1, kadınlarda %9,2 olup fark istatistiksel olarak anlamlı değildir (p>0.05). 18 yaş üstü bireylerde tam PP oranı (%19,6), 13-18 yaş grubundaki (%9,8) ve 8-12 yaş grubundaki (%3,7) oranlara göre anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (p=0.025). Sınıf III bireylerde kısmi PP oranı %17,6, tam PP oranı %11,8 olarak bulunmuş ancak bu fark istatistiksel anlam taşımamıştır (p>0.05). Sonuç: Çalışma, PP'nun sagittal iskeletsel ilişkiler ve demografik faktörlere bağlı prevalansını ortaya koymuş, bu varyasyonun yaşla birlikte arttığını ve erkek bireylerde daha sık görüldüğünü göstermiştir. Elde edilen bulgular, PP'nun ortodontik tedavi planlaması ve kraniyovertebral bölgenin değerlendirilmesinde önemli bir faktör olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the prevalence of Ponticulus Posticus (PP) in individuals with different sagittal skeletal relationships using lateral cephalometric radiography and to investigate its relationship with demographic variables such as age and gender. Material and Method: The study was conducted retrospectively with the approval of the Non-Interventional Clinical Research Ethics Committee of Istanbul Yeni Yüzyıl University (approval date: 08.07.2024, decision number: 2024/07-1286). A total of 250 individuals aged between 8 and 35 years were included and divided into three groups based on their skeletal classification (Group 1: Class I, Group 2: Class II, Group 3: Class III). The presence of PP was assessed using lateral cephalometric radiographs. Results: Of the participants, 43.6% (n=109) were male and 56.4% (n=141) were female, with a mean age of 15.23±5.11 years. The prevalence of PP was 22.8%, with partial PP identified in 13.2% and complete PP in 9.6% of the participants. The prevalence of partial PP was significantly higher in males (19.3%) than in females (8.5%) (p=0.039). However, the prevalence of complete PP did not show a significant difference between males (10.1%) and females (9.2%) (p>0.05). The prevalence of complete PP in individuals aged over 18 years (19.6%) was significantly higher than that in the 13–18 age group (9.8%) and the 8–12 age group (3.7%) (p=0.025). Among skeletal classes, partial PP was observed in 17.6% and complete PP in 11.8% of Class III individuals. However, these differences were not statistically significant (p>0.05). Conclusion: The study demonstrated the prevalence of Ponticulus Posticus in relation to sagittal skeletal relationships and demographic factors. The findings revealed that PP prevalence increases with age and is more commonly observed in males. These results emphasize the importance of considering PP in orthodontic treatment planning and craniovertebral region evaluations.