Ebeveyn tutumlarının 5-6 yaş grubu çocukların yaşam kalitesi ile ilişkisi
The relationship of parent attitudes and the quality of life ofchildren aged 5-6
  1. Tez No: 939834
  2. Yazar: DİDEM YERLİKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE YILDIRIM SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Kalitesi, Ebeveyn Tutumları, Çocuk, Quality of Life, Parental Attitudes, Child
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Ebeveynlerin tutumları yaşam kalitesini doğrudan etkileyen unsurlar arasındadır. Araştırmanın ana amacı ebeveyn tutumlarının 5-6 yaş grubu çocukların yaşam kalitesi ile ilişkisinin incelenmesidir. Bunun yanında sosyodemografik değişkenlere göre ebeveyn tutumları ve yaşam kalitesinin farklılaşma gösterip göstermediği de incelenmiştir. Yöntem: Araştırma 2021 yılında Adana ilinde 5-6 yaş arası çocuğa sahip 158 ebeveyn katılımıyla tanımlayıcı-kesitsel tipte gerçekleştirilmiştir. Sosyodemografik soru formu, Çocuklar için Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Ebeveyn Tutum Ölçeği kullanılarak veri toplanmıştır. Veriler pandemi nedeniyle online anket yolu ile toplanmıştır. Çocukların yaşam kalitesi ile ebeveynlerin tutumları arasındaki ilişki spearman korelasyon ile incelenmiş, regresyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Otoriter aile yapısı ile çocukların yaşam kalitesi arasında istatistiksel olarak önemli orta düzey bir ilişki vardır (r= -0,409, p=0,001). YKÖ-duygusal puanları üzerinde ETÖ-otoriter ve izin verici alt boyutları etkili bulunmuştur. ETÖ otoriter ve izin verici alt boyut puanları arttıkça YKÖ-duygusal puanları düşmektedir. YKÖ-sosyal puanları üzerinde ETÖ-otoriter ve aşırı koruyucu alt boyutları istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. ETÖ-otoriter ve aşırı koruyucu alt boyut puanları arttıkça YKÖ-sosyal puanları azalmaktadır. YKÖ-okul alt boyutu üzerine ETÖ-otoriter alt boyutu önemli bulunmuştur. ETÖ- otoriter alt boyut puanları arttıkça YKÖ-okul alt boyut puanları azalmaktadır. YKÖ-toplam puanları üzerine ETÖ- otoriter alt boyutu önemli bulunmuştur. ETÖ- otoriter alt boyut puanları arttıkça YKÖ-toplam puanları azalmaktadır. Sonuç: Çocukların yaşam kalitesi ile ebeveynlerin tutumlarından olan otoriter aile yapısı arasında önemli orta düzey negatif yönde ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
Izmir Katip Celebi University, Graduate School of Health Sciences Pediatric Nursing Department Master's Degree Thesis, Izmir, Türkiye, 2025 Objective: Attitudes of parents are among the factors that directly affect the quality of life. The main purpose of the study is to examine the relationship between parental attitudes and quality of life of children aged 5-6 years. In addition, it will also be examined whether parental attitudes and quality of life differ according to sociodemographic variables. Methods: The research was conducted in a descriptive-sectional type with the participation of 158 parents with children aged 5-6 years in Adana. Data were collected using a sociodemographic questionnaire, a Quality of Life Scale for Children, and a Parental Attitude Scale. The data were collected through an online survey due to the pandemic. Spearman correlation and regression analysis examined the relationship between children's quality of life and parents' attitudes. Results: There is a statistically significant moderate relationship between authoritarian family structure and children's quality of life (r= -0.409, p=0.001). The PAQ-authoritarian and permissive sub-dimensions were found to be effective on the PedQL-emotional scores. As the PAQ-authoritarian and permissive sub-dimension scores increased, the PedQ-emotional scores decreased. The PAQ-authoritarian and overprotective sub-dimensions were found to be statistically significant on the PedQ-social scores. As the PAQ-authoritarian and overprotective sub-dimension scores increased, the ACS-social scores decreased. The PAQ-authoritarian sub-dimension was found to be significant in the PedQ-school sub-dimension. As the PAQ -authoritarian sub-dimension scores increased, the PedQ -school sub-dimension scores decreased. The PAQ-authoritarian sub-dimension was found to be significant on the total scores of the PedQ. As the PAQ -authoritarian sub-dimension scores increased, the total scores of the ACS decreased. Conclusion: There is a significant, medium-level negative relationship between children's quality of life and authoritarian family structure, which is one of the parental attitudes.