Varoluşçu felsefedeki ölüm korkusunun Irvin D. Yalom'un varoluşçu psikoterapisindeki yansımaları
Reflections of the fear of death in existential philosophy in Irvin D. Yalom's existential psychotherapy
  1. Tez No: 939881
  2. Yazar: NESLİHAN ER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM ÖKTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Varoluşçuluk, Yalom, Varoluşçu Psikoterapi, Ölüm Korkusu, Existentialism, Yalom, Existential Psychotherapy, Fear of Death
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma varoluşçu felsefede ölüm korkusunu, Irvin D. Yalom'un Varoluşçu Psikoterapi adlı eseri bağlamında analiz etmektedir. Çalışma, ölüm korkusunun ontolojik temellerini, bireyin varoluşsal kaygıları ve anlam arayışıyla ilişkisi üzerinden incelemektedir. Ölüm kavramının felsefi gelişim süreci Antik Yunan'dan başlayarak, Orta Çağ, modern felsefe ve çağdaş psikoterapötik yaklaşımlar ışığında değerlendirilmiştir. Heidegger'in otantik varoluş kavramı ile Yalom'un bireyin ölüm bilincini yaşamın anlamını derinleştiren bir unsur olarak ele alması, çalışmanın temel teorik dayanaklarını oluşturmaktadır. Tezde, varoluşçu felsefenin temel kavramları ve tarihsel arka planı sunulmuş, ölüm korkusunun bireysel ve toplumsal düzeyde ele alınma biçimleri de incelenmiştir. Ayrıca, Yalom'un grup terapisi, özgürlük, narsisizm, saldırganlık ve ölüm bilinciyle başa çıkma stratejileri derinlemesine tartışılmıştır. Felsefi bir sorgulama olarak Sokratik yöntem, grup terapisi dinamikleri ve ölüm korkusuna yönelik başa çıkma mekanizmaları detaylandırılmıştır. Çalışma, ölüm bilincinin, insanın varoluşsal anlam arayışını nasıl şekillendirdiğini, kişinin varoluşunun farkına varma ve özünü bulma sürecinde ortaya çıkan psikolojik problemlerinin temelinde ölüm korkusunun, dolaylı olarak var olamama kaygısının olduğunu ortaya koymayı hedeflemektedir. Böylece, varoluşçu psikoterapinin bireyin ölüm korkusuyla başa çıkma sürecine sağladığı katkılar kapsamlı bir şekilde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the fear of death in existential philosophy, in the context of Irvin D. Yalom's work titled as Existential Psychoyherapy. The study examines the ontological basis of death fear through its relation with the individual's existential apprehensions and through the (quest for) search for meaning. The philosophical development process of“death concept”has been evaluted since Ancient Greece; in the light of Middle Age, modern philosophy and contemporary psychotherapeutic approaches. Heidegger's authentic existential concept and Yalom's evaluation of death as a fact, deepening the meaning of life, forms the basic theoretical structure of this study. In this thesis the basic concepts and historical backround of existential philosophy are presented and the methods in wich the fear of death is adressed both to the individual with the society, are additionaly examined in addition, Yalom's group theraphy, freedom, narcisism, agression and strategies in coping with the awareness of death are discussed in detail. The Socratic method as a philosophical inquiry, group theraphy dynamics and coping mechanisms fort he fear of death are detailed. The study aims to prove that how the fear of death shapes the existential search for meaning of an individual and it aims to prove that, the psychological problems occuring during the process of existence are the fact of the fear of death, in indirectly the fear of never existing. Thus, the contributions of existential psychology in coping with the individual's fear of death have been evaluated in detail.