Çağdaş bilinç sorunsallığı üzerine kuantum teorisi bağlamında incelemeler
Studies on the problematic of contemporary consciousness in the context of quantum theory
- Tez No: 939880
- Danışmanlar: PROF. DR. SADIK EROL ER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilinç, bilinç kuramları, klasik fizik, kuantum teorisi, felsefe, Consciousness, theories of consciousness, classical physics, quantum theory, philosophy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Grubu Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışma bilinç sorunsallığını ele almaktadır. Bugünün tüm bilimsel gelişmelerine rağmen bilinç için genel olarak kabul edilen bir tanım yoktur. Bundan dolayı öncelikle bilinç kavramını ele aldık. Birinci bölümde: Bilinç ile ilgili çalışmalarda bilinç kavramının ne olduğu ve nasıl oluştuğu ile ilgili fikirlerin genel bir çerçevesini çıkarmaya çalıştık ve felsefe tarihinde bilincin hangi kavramlara karşılık geldiğine baktık. Baktığımızda bilinç bugünün bilimsel çalışmalarının vermiş olduğu anlamlardan ziyade felsefi ve bilimsel gelişmelere bağlı olarak değişmektedir. Bu bilimsel gelişmelerden klasik fiziğin getirmiş olduğu bilimsel yöntem ve felsefe anlayışına bağlı olarak bilinç konusu zihin felsefesi ve sinir bilim alanında incelenmektedir. Kuantum teorisinin gelişmesiyle birlikte klasik fiziğin getirmiş olduğu bilimsel yöntem ve felsefe anlayışı birçok bilim insanı ve felsefeci tarafından eleştirilmiş ve yetersiz bulunmuştur. Kuantum teorisinin felsefi içerimlerini de içerecek şekilde kuantum mekaniği-beyin-bilinç ilişkili birçok kuram ileri sürülmüştür. Bu bağlamda ikinci bölümde: klasik fizik temelli ve kuantum fizik temelli bilinç yaklaşımları ele alınıp karşılaştırılması yapılmıştır. Sonuç olarak her ne kadar kuantum mekaniği temelli bilinç kuramları epistemolojik açıdan daha kapsayıcı olsa da bilinç konusunun ontolojik-metafiziksel bir konu olduğu sonucuna varılmıştır. Diğer taraftan aynı dönemlerde ortaya çıkan kuantum teorisinin felsefi içerimlerinin kavramları ile post yapısalcı felsefenin kavramları paralellik göstermektedir. Bu bağlamda üçüncü bölümde: bilinç konusu bu kavramlar çerçevesinde yorumlayıp ontolojik-metafiziksel bir konu olduğu gösterilmeye çalışılacaktır. Bu çalışmanın bilinç sorununa bilim-felsefe bağlamında katkı sağlanması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study addresses the problematic nature of consciousness. Despite all contemporary scientific advancements, there is still no universally accepted definition of consciousness. Therefore, the study first examines the concept itself. In the first chapter, a general framework is drawn regarding ideas on what consciousness is and how it emerges, as discussed in relevant literatüre. Furthermore, the study explores how the concept of consciousness has been interpreted throughout the history of philosophy. It is observed that the meaning attributed to consciousness has varied depending not only on philosophical perspectives but also on scientific developments. As a result of the scientific method and philosophical understanding introduced by classical physics, consciousness has been studied within the domains of philosophy of mind and neuroscience. With the advent of quantum thery, the scientific method and philosophical stance of classical physics have been criticized and found insufficient by many scientists and philosophers. Several theories connecting quantum mechanics, the brain, and consciousness have been proposed, including the philosophical implications of quantum theory. Accordingly, the second chapter compares and contrasts consciousness approaches based on classical physics and quantum physics. Although quqntum mechanics-based theories appear epistemologically more inclusive, it is concluded that consciousness remains an ontological and metaphysical issue. Moreover, the philosophical concepts emerging from quantum theory Show significant parallels with the terminology of post-structuralist philosophy. In this regard, the third chapter aims to interpret the issue of consciousness through these concepts, further reinforcing its ontological and metaphysical nature. The study aims to contribute to the consciousness debate within the context of science and philosophy.