Bitki korumada kullanılan feromon yayıcılarının salım hızı kinetiğini belirlemede analitik yaklaşımlar
Analytical approaches to determine the release rate kinetics of pheromone dispensers used in plant protection
- Tez No: 939905
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA NİL ERTAŞ, PROF. DR. AHMET ÇAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: grapevine moth, biotechnique pest management, pheromone dispenser, gas chromatography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Dünyada gıda güvenliği kritik rol oynamaya başlamış ve organik tarım uygulamaları öncelikli bir araştırma alanı halinde gelmiştir. Bu tez çalışmasının amacı Ege Bölgesinde bağcılıkta karşılaşılan en önemli zararlı türlerden Salkım güvesine (Lobesia botrana Den.-Schiff) karşı biyoteknik mücadele amacıyla proje kapsamında üretilmiş olan nanolif esaslı izleme kapsülü ve çiftleşmeyi engelleme yayıcıların salım kinetiklerinin izlenmesidir. Bu amaca yönelik olarak eşeysel feromonun tayinine ilişkin gaz kromatografik yöntemlerin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bu hedef doğrultusunda LC/Q-TOF-MS ile yapısal analizi yapılan feromon reaktifi ile kütle dedektörlü gaz kromatografisi (GC-MS) kullanılarak sıvı enjeksiyona dayalı (DI-GC-MS) ve tepe boşluklu gaz kromatografik (HS/GC-MS) yöntemler geliştirilmiştir. Ardından geliştirilen nanolifler tarla koşullarını simüle etmek üzere belli sıcaklık, nem oranı ve rüzgâr hızı koşullarını sağlayan rüzgâr tünelinde kısa ve uzun vadeli yaşlandırıldıktan sonra kütle kaybından gidilerek, kısa ve uzun vadeli salım kinetikleri incelenmiş ve maksimum salım süreleri tespit edilmiştir. Böylelikle kapsül ve yayıcı kullanımına yönelik nanoliflerin tespiti ve tarla koşullarında yaşlandırma sonrası kalıntı düzeylerinin GC-MS ile tayini aşamasına geçilerek, daha verimli yayıcı geliştirme çalışmalarına da ışık tutacak bir yöntem geliştirilmiştir. Son olarak tez çalışmasında katı faz mikro-özütleme (SPME) tekniğinin tepe boşluklu olarak kullanımı öngörülmüştür. Bu amaçla öncelikle farklı polarite ve gözenek boyutu içeren ticari fiberlerin feromon standardına verdiği yanıtlar incelenerek, pik alanları ve tekrarlanabilirlik açısından en uygun fiber seçilmiştir. Ardından optimize koşullarda laboratuvar yapımı fiberlerin performansı test edilmiştir. Bu amaçla inceltilmiş çelik teller üzerine elektro-çekim tekniği ile kaplanan ve farklı oranlarda karbonlu nanomalzemelerle modifiye edilen poliakrilonitril (PAN) nanoliflerin etkinliği incelenmiştir. En iyi yanıt veren fiberle kalibrasyon çalışmalarına devam edilmiştir. Bu yolla ekonomik, çevre dostu ve duyarlı bir yöntem geliştirilmiştir. Anahtar kelime: Salkım güvesi, biyoteknik mücadele, feromon yayıcı, gaz kromatografisi
Özet (Çeviri)
Food safety has begun to play a critical role in the world and organic farming practices have become a priority research area. The aim of this thesis study is to monitor the release kinetics of nanofiber-based capsules and mating inhibition dispensers produced within the scope of the project for the purpose of biotechnical control against the grapevine moth (Lobesia botrana Den.-Schiff), one of the most important harmful species encountered in viticulture in the Aegean Region. For this purpose, it is aimed to develop gas chromatographic methods for the determination of sexual pheromone of grapevine moth. In line with this goal, direct injection-based (DI-GC-MS) and headspace gas chromatographic (HS/GC-MS) methods have been developed. The pheromone reagent, structurally analyzed by using the LC-Q-TOF-MS system. The developed nanofibers were aged for short and long term in a wind tunnel that provides certain temperature, humidity and wind conditions to simulate the vineyard conditions. The short and long term release kinetics were examined by measuring the change in the mass, and maximum release times have been determined. Thus, by moving on to the detection of nanofibers for capsule and spreader use and the determination of residue levels after aging under field conditions by GC-MS, a method has been developed that will shed light on the development of more efficient spreaders. In the final part of the thesis, the use of solid phase microextraction (SPME) technique in headspace mode has been investigated. For this purpose, the performances of commercial fibers having different polarities and pore sizes to the pheromone standard has been examined and the most suitable fiber was selected according to the peak areas and repeatability. Then, the performance of laboratory-made fibers was tested under optimized conditions. For this purpose, the effectiveness of polyacrylonitrile (PAN) nanofibers coated by electrospinning technique on thinned steel wires and modified with carbon nanomaterials at different rates was examined. Calibration studies continued with the fiber which gives the best response. In this way, an economical, environmentally friendly and sustainable method has been developed.