Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan hastalarda prematüre retinopatisi görülme sıklığı, etkileyen risk faktörleri, tedavisi ve izlemi
Incidence of retinopathy of prematurity, risk factors, treatment, and follow-up in neonatal intensive care unit patients
  1. Tez No: 939916
  2. Yazar: DAMLA SENA ARSLAN FİDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN TUTAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Prematüre, Prematüre Retinopatisi, Risk faktörleri, Prematurity, Risk factors, Retinopathy of Prematurity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Amaç: İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi(SBÜ) Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde yatarak izlenen ve doğduğu dönemde yürürlükte olan Türkiye Prematüre Retinopatisi (PR) tarama programına göre taranmış prematüre bebeklerde insidans belirlemek, anne ve bebeğe ait hastalıklar ile uygulanan tedaviler arasındaki ilişkiyi incelemek ve elde edilen verileri Türkiye geneli ile diğer ülkelerle karşılaştırarak Prematüre Retinopatisi mevcut durumunu değerlendirmektir. Yöntem: 01.11.2018 ile 01.11.2023 tarihleri arasında Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde izlenen ve Prematüre Retinopatisi taraması yapılan 213 prematüre bebek çalışma kapsamında değerlendirilmiştir. Hastalara ait demografik veriler, prematüre retinopatisi tarama sonuçları, uygulanan tedaviler ve prematüre retinopatisini etkileyen risk faktörlerine dair veriler hastane kayıt sisteminden elde edilerek kaydedilmiştir. Verilerin analizinde SPSS (Statistical Package for Social Sciences) programı kullanılmıştır. Bulgular: 213 prematüre bebekten 69'unda (%32,4) Prematüre Retinopatisi tespit edilmiştir. Bunlardan 12'sine (%5,6) tedavi verilmiş, 204'ü (%95,8) şifayla taburcu olmuş, 1 hastada ise mortalite gözlenmiştir. Hastaların demografik verileri, doğum ve taburculuk tartıları, mortalite ve morbiditeleriyle ilişkili olan gestasyonel yaş, oksijen tedavisi, mekanik ventilasyon süresi, ek hastalık, annede koryoamniyonit öyküsü olması, sepsis, eritrosit süspansiyonu tedavisi alımı ile alım sayısı, hastanın evresi ve zonu gibi parametreler değerlendirilmiş ve retinopati saptanan ve saptanmayan bebeklerin demografik ve antropometrik verileri karşılaştırılmıştır. Sonuç: Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitemizde Prematüre Retinopatisi görülme sıklığı ve etkileyen risk faktörleri Türkiye genel ortalamalarıyla benzer olup, halen Yenidoğan Yoğun Bakım uzmanları ve oftalmologlar için önemli bir sorun olarak varlığını sürdürmektedir. Bu durum, PR konusunda daha fazla koruyucu tedavi ve izleme hizmetlerine duyulan ihtiyacı bir kez daha ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the incidence of Retinopathy of Prematurity (ROP) in premature infants who were hospitalized at the Neonatal Intensive Care Unit (NICU)of Istanbul SBU. Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital and were screened according to the Turkey ROP screening program active at the time of their birth. Additionally, the study aims to examine the relationship between maternal and infantile diseases, treatments applied, and to evaluate the current status of ROP by comparing the obtained data with the national and international averages. Methods: A total of 213 premature infants, who were followed up in the NICU and underwent ROP screening between November 1, 2018, and November 1, 2023, were included in the study. Demographic data of the patients, ROP screening results, treatments applied, and risk factors affecting ROP were obtained from the hospital records and recorded. SPSS (Statistical Package for Social Sciences) was used to analyze the data. Results: Among the 213 premature infants, 69 (32.4%) were diagnosed with ROP. Of these, 12 (5.6%) were treated, 204 (95.8%) were discharged with recovery, and 1 patient experienced mortality. The patients' demographic data, birth and discharge weights, and parameters related to mortality and morbidity such as gestational age, oxygen therapy, mechanical ventilation duration, coexisting diseases, history of chorioamnionitis in the mother, sepsis, erythrocyte suspension therapy, the number of treatments administered, the stage and zone of the disease were evaluated. The demographic and anthropometric data of infants with and without ROP were compared. Conclusion: The incidence of ROP and the risk factors affecting it in our Neonatal Intensive Care Unit are similar to the national averages in Turkey, and it remains an important issue for both NICU specialists and ophthalmologists. This highlights the need for more preventive treatments and monitoring services for ROP.