Türkiye Futbol Süper Liginde oynayan futbolcuların dijital oyun oynama davranışları ile zihinsel antrenman düzeylerinin incelenmesi: FIFA oyun örneği
Examination of digital game playing behaviors and mental training levels of football players playing in the Turkish Football Super League: FIFA game example
- Tez No: 939919
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİHAN HAZAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Dijital Oyun, FIFA, Zihinsel Antrenman, Football, Digital Game, FIFA, Mental Training
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye Futbol Süper Ligi'nde oynayan profesyonel futbolcuların FIFA oyununa olan ilgilerinin, oyun oynama tutumlarının, oynama alışkanlıklarının ve oyun deneyimlerinin profesyonel futbol kariyerlerine olan etkilerini incelemektir. Araştırmanın örneklemi, Türkiye Süper Ligi'nde FIFA oyunu oynayan 36 profesyonel futbolcudan oluşmuştur. Araştırma, veri toplama aracı olarak karma yöntem (nicel ve nitel) yaklaşımıyla yapılmış olup, bu yaklaşım, her iki yöntemi birleştirerek daha kapsamlı bir analiz yapmayı hedeflemiştir. Nicel veriler, Zihinsel Antrenman Envanteri, Behnke ve arkadaşları (2017) tarafından geliştirilmiş ve Yarayan ve İlhan (2018) tarafından Türkçeye uyarlanmıştır. Dijital Oyun Oynama Tutumu Ölçeği ise Tek kurşun Demir ve Mutlu Bozkurt, (2019) tarafından geliştirilen ölçek 18 madde ve üç alt boyutlu bir yapıya sahiptir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistik ve korelasyon analizleri kullanılmıştır. Analizler sonucu, dijital oyun oynama tutumu ile zihinsel antrenman envanteri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p>0,05). Ancak, zihinsel becerilerin alt boyutları ile dijital oyun oynama tutumu arasında bazı güçlü korelasyonlar tespit edilmiştir. Nitel veriler ise içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir bu kapsamda futbolculara açık uçlu yapılandırılmış sorular sorulmuştur. Futbolcuların dijital oyunları daha çok sosyal bağ kurma, stratejik düşünme ve eğlence aracı olarak kullandıklarını tespit edilmiştir. Ayrıca, dijital oyunların takım içi iletişimi güçlendirdiği ve rekabet duygusunu pekiştirdiği ifade edilmiştir. Dijital oyunların profesyonel futbolcuların zihinsel becerilerini geliştirme potansiyeline sahip olduğu, ancak fiziksel performans üzerinde doğrudan bir etkisi olmadığı bulunmuştur. Sonuç olarak, dijital oyunların sporcular için kontrollü bir şekilde kullanılması gerektiği, bununla birlikte oyun süresinin bilinçli bir şekilde yönetilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of professional football players playing in the Turkish Football Super League's interest in the FIFA game, their playing attitudes, playing habits and playing experiences on their professional football careers. The sample of the study consisted of 36 professional football players playing FIFA games in the Turkish Super League. The research was conducted with a mixed method (quantitative and qualitative) approach as a data collection tool, and this approach aimed to make a more comprehensive analysis by combining both methods. Quantitative data, Mental Training Inventory, was developed by Behnke et al. (2017) and adapted to Turkish by Yarayan and İlhan (2018). The Digital Game Playing Attitude Scale, developed by Tek Kurdu Demir and Mutlu Bozkurt, (2019), has 18 items and a three-dimensional structure. Descriptive statistics and correlation analyzes were used in the analysis of the data. As a result of the analyzes, no significant relationship was found between digital game playing attitude and mental training inventory (p>0.05). However, some strong correlations were found between the sub-dimensions of mental skills and the attitude towards playing digital games. Qualitative data were examined using the content analysis method and open-ended structured questions were asked to the football players. It was revealed that football players mostly used digital games as a means of establishing social bonds, thinking strategically and having fun. It was also stated that digital games strengthened communication within the team and reinforced the sense of competition. It was found that digital games have the potential to improve the mental skills of professional football players, but they did not have a direct effect on physical performance.As a result, it was concluded that digital games should be used in a controlled manner for athletes, and that the playing time should be managed consciously.