İlkoğretimde görev yapan öğretmenlerin sağlık okuryazarlığı düzeylerinin belirlenmesi:(Batman ili örneği)
Determining of health literacy levels of working in primary education (The case of Batman)
- Tez No: 939926
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ MUHAMMET ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Davranışları, Sağlığı Geliştirme, Sağlık Okuryazarlığı, Öğretmen, Okul, Health Behaviors, Health Promotion, Health Literacy, Teacher, School
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu araştırmada Batman il merkezinde devlet okullarında görev yapan öğretmenlerin sağlık okuryazarlığı düzeylerini belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma 2024-2025 eğitim öğretim yılı Batman İli Merkez İlçesinde ki Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ilköğretim okullarında görev yapmakta olan 440 öğretmenle yapılmıştır. Araştırmanın istatiksel analizleri SPSS 23 programı ile yapılmıştır. Katılımcıların sağlık okuryazarlığı düzeylerini belirlemek amacıyla Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği-32 kullanılmış olup iki veya ikiden fazla grupların karşılaştırılmasında T-Testi ve ANOVA ile analizler yapılmıştır. Araştırma sonucunda eğitim düzeyi değişkenine göre ''Sağlıkla ilgili bilgiyi kullanma/uygulama'' alt boyutunda lisans mezunu katılımcılar lehine, katılımcıların aylık gelir düzeyi değişkenine göre ''Sağlıkla ilgili bilgiye ulaşma'' alt boyutunda aylık geliri kötü olan katılımcılar lehine, katılımcıların sağlıklarını değerlendirme değişkenine göre ''Tedavi ve Hizmet'' ile ''Hastalıklardan Korunma/Sağlığın Geliştirilmesi'' alt boyutunda yer alan ''Sağlıkla ilgili bilgiye ulaşma'' boyutunda, ''Sağlıkla ilgili bilgiyi anlama'' ve ''Sağlıkla ilgili bilgiyi kullanma/uygulama'' süreçlerinde sağlık durumu“İyi”olan katılımcıların diğer katılımcılara oranla sağlıkları daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların yaş, cinsiyet, medeni durum, mesleki deneyim değişkenleri arasında ise anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Araştırma sonucunda katılımcıların sağlık okuryazarlığı düzeylerinin belirlenmiş, benzer çalışmaların ortaöğretim kademelerinde ve birçok meslek grubunda yapılmasının toplumda sağlık okuryazarlık konusunda bilgi sahibi olunması vb. konularda öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the health literacy levels of teachers working in public schools in Batman city center. The study was conducted with 440 teachers working in official primary schools affiliated to the Ministry of National Education in the Central District of Batman Province in the 2024-2025 academic year. Statistical analyzes of the study were conducted with SPSS 23 program. Turkey Health Literacy Scale-32 was used to determine the health literacy levels of the participants and analyzes were made with T-Test and ANOVA in comparing two or more groups. As a result of the research, it was determined that in the sub-dimension of ''Using/applying health-related information'' according to the education level variable, in the sub-dimension of ''Accessing health-related information'' in favor of participants with low monthly income according to the participants' monthly income level variable, in the sub-dimension of ''Accessing health-related information'' in the sub-dimension of ''Treatment and Service'' and ''Preventing Diseases/Improving Health'' according to the participants' health evaluation variable, in the processes of ''Understanding health-related information'' and ''Using/applying health-related information'', participants with a ''Good'' health status were found to have higher health compared to other participants. It was observed that there was no significant difference between the participants' age, gender, marital status and professional experience variables. As a result of the research, the participants' health literacy levels were determined, and suggestions were developed on issues such as conducting similar studies at secondary education levels and in many professional groups so that the society would have information about health literacy, etc.