Pomza esaslı geopolimer hamuru ile pomza agregasından üretilen harçların mekanik özellikleri ve reolojisinin araştırılması
Investigation of mechanical properties and rheology of mortars produced with pumice-based geopolymer paste and pumice aggregate
- Tez No: 939959
- Danışmanlar: PROF. DR. OKAN KARAHAN, PROF. DR. BURAK UZAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pomza, geopolimer, dayanım, reoloji, Pumice, geopolymer, strength, rheology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada pomza tozu ve pomza agregası ile üretilen geopolimer numuneler için dayanım, içyapı ve reolojik özellikler araştırılmıştır. Aktivatör olarak bağlayıcı malzemenin ağırlıkça %10'u oranında Na+ içerecek şekilde sodyum hidroksit (NaOH) ile sodyum hidroksitin (NaOH) kütlece 2,5, 3,0 ve 3,5 katı sodyum silikat (Na2SiO3) kullanılmıştır. Üretilen geopolimer numuneler havada kür edildikten sonra numunelerin birim ağırlığı, ultrasonik atımlı dalga hızları, eğilme ve basınç dayanımları tespit edilmiştir. Geopolimer hamur numunelerde, kütlece artan Na2SiO3 miktarının ekzotermik ısı yayılım hızı ve toplam reaksiyon ısısı üzerindeki etkisi izotermal kalorimetri yoluyla, reolojik özellikler üzerindeki etkisi ise reometre deneyleriyle incelenmiştir. Sertleşmiş geopolimer hamurların ağırlık kaybı termo-gravimetrik analizle, kütlece artan Na2SiO3 miktarının hamur numunelerin içyapısı üzerindeki etkileri ise SEM ve EDX analizleri ile incelenmiştir. Hidratasyon sürecinin kütlece 2,5 Na2SiO3/NaOH oranına sahip pomza esaslı geopolimer hamurlarda görece daha erken başlamış olduğu belirlenmiştir. Kütlece 3,5 Na2SiO3/NaOH oranıyla hazırlanan hamur ve harç numunelerin 28. günlük basınç dayanımının 2,5 ve 3,0 oranla hazırlanan numunelere kıyasla daha yüksek değerlere ulaştığı tespit edilmiştir. Ayrıca taze geopolimer hamurlarda Na2SiO3/NaOH oranındaki artışla birlikte hem akma gerilmelerinin hem de viskozitelerinin önemli ölçüde arttığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the strength, microstructure and rheological properties of geopolymers produced with pumice powder and pumice aggregate were investigated. Sodium hydroxide (NaOH) containing 10% Na+ by weight of the binder material and sodium silicate (Na2SiO3) containing 2.5, 3.0 and 3.5 times the sodium hydroxide by mass were used as activators. After air curing, the unit weight, ultrasonic pulse velocity, flexural strength, and compressive strength of the geopolymer samples were determined. For geopolymer pastes, the effect of increasing Na₂SiO₃ content by weight on the rate of exothermic heat release and total reaction heat was examined using isothermal calorimetry, while its effect on rheological properties was analyzed through rheometer tests. The weight loss of hardened geopolymer pastes was evaluated using thermogravimetric analysis (TGA), and the effects of increasing Na₂SiO₃ content on the microstructure of paste samples were investigated using SEM and EDX analyses. It was determined that the hydration process began relatively earlier in pumice-based geopolymer pastes with a Na₂SiO₃/NaOH ratio of 2.5 by mass. The paste and mortar samples prepared with a Na₂SiO₃/NaOH ratio of 3.5 by mass exhibited higher 28-day compressive strength values compared to those with ratios of 2.5 and 3.0. Additionally, a significant increase in both yield stress and viscosity was observed in fresh geopolymer pastes with increasing the Na₂SiO₃/NaOH ratio.