The Wagner's Law time series edivence for Turkey, 1960-1998
Wagner Yasası Türkiye için zaman serisi örneği
- Tez No: 93999
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSİT TANSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kamu Harcamaları, Kamu/Özel Göreli Fiyatı, Gayri Safi Milli Hasıla, Nüfus, İstikrar, Türkiye Ekonomisi vı, Government Expenditures, Relative Prices of Public versus Private Sectors, Gross National Product, Population, Stability, Wagner's Law, Turkish Economy IV 1C YÜKSEKÖ?RETİM KOWhi DOKÛMAfTftSYOrt MEJUGE2İ
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
öz WAGNER YASASI TÜRKİYE İÇİN ZAMAN SERİSİ ÖRNEĞİ Taşseven, özlem Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aysit Tansel Temmuz 2000, 86 pages Bu tez Wagner yasasının geçerliliğini 1960-1998 yılları arasındaki Türkiye'nin zaman serisi verilerini kullanılarak incelemeyi amaçlamaktadır. Bu yasa ile kamu harcamaları ve gayri safı milli hasıla arasındaki uzun dönemli ilişki ele alınmıştır. Eşbütünleşme analizinde gayri safi milli hasıla, kamu/özel göreli fiyatları, nüfus ve istikrar endeksi açıklayıcı değişkenler olarak kullanılmıştır. Sosyo-politik olayların ve finansal krizlerin etkisini incelemek üzere üç tane kukla değişken kullanılmıştır. Johansen çok değişkenli eşbütünleşme analiz sonuçları, sistemde iki önemli eşbütünleşen vektörün varlığını önermektedir. Vektörler kamu harcamaları ve kamu/özel göreli fiyatlarını açıklamak için kullanılmıştır. Birinci vektör, Wagner yasasının geçerliliğini ve kamu harcamalarının göreli fiyatlardan pozitif olarak etkilendiğini önermektedir. İstikrar endeksininkamu harcamaları üzerindeki etkisinin önemsiz olduğu anlaşılmıştır. Zayıf dışsallık test sonuçları, uzun dönem ilişki parametreleri için kamu harcamaları, kamu/özel göreli fiyatları ve istikrar endeksinin zayıf dışsallığını reddetmektedir. Göreli fiyatlar eşitliğinde göreli fiyatların, kamu harcamaları, gayri safi milli hasıla, nüfus ve istikrar endeksinden pozitif olarak etkilendiği bulunmuştur. Kamu harcamaları için kısa dönem modellemesi yapılmıştır. Kısa dönem modelinde gayri safi milli hasılanın ikinci gecikmesi ve hata düzeltme terimleri önemli bulunmuştur. Aynı açıklayıcı değişkenler kullanılarak eşbütünleşme analizi kamu cari, yatırım ve transfer harcamaları için ayrı ayrı ele alınmıştır. Araştırması yapılan sözkonusu dönemde Türkiye verileri için Wagner yasasının geçerliliği bütün eşbütünleşme analizlerinde kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Abstract THE WAGNER'S LAW: TIME SERIES EVIDENCE FOR TURKEY, 1960-1 998 Taşseven, Özlem MS., Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Aysit Tansel July 2000, 86 pages This thesis investigates the validity of Wagner's law, that is, the long run relationship between government expenditures and gross national product using time series data of Turkey during 1960-1998 period. Cointegration analysis is undertaken taking population, gross national product, relative prices of public versus private sectors, stability index as explanatory variables. Three dummy variables are used to observe the effects of socio-political events and financial crises. The results of Johansen multivariate cointegration analysis suggests the existence of two significant cointegrating vectors in the system. The vectors are used to explain government expenditures and relative prices of public versus private sectors respectively. The first cointegration vector suggests the validity of Wagner's law and*also that government expenditures are positively affected by relative IIIprices. The effect of the stability index on government expenditures is found to be negligible. The weak exogeneity test results suggest the rejection of the weak exogeneity of government expenditures, relative prices and the stability index for the parameters of the corresponding long run equations. In relative prices equation, it is found that government expenditures, gross national product, population and stability index affect relative prices positively. Short-run modelling is constructed for government expenditures. Second lag of gross national product and error correction terms are found to be significant. Cointegration analysis is undertaken for government current, investment and transfer expenditures separately taking the same explanatory variables. Wagner's law is validated for each component of the government expenditures.