Policy regime change and the Feldstein-Honioka puzzle: Evidence from the G7 countries
Politika rejimi değişikliği ve Feldstein-Horioka sorunsalı: G7 ülkelerinden olgular
- Tez No: 94000
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDAL ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sermaye Hareketliliği, Feldstein-Horioka, Tasarruflar, Yatırımlar, Politika Rejimi, Kırınım Noktaları, Birim Kökler, Eşbütünleşme, Dışsalkk, Capital Mobility, Feldstein-Horioka, Savings, Investments, Policy Regime, Break Points, Unit Roots, Cointegration, Exogeneity
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
öz POLİTİKA REJİMİ DE?İŞİKLİ?İ VE FELDSTEIN-HORIOKA SORUNSALI: G7 ÜLKELERİNDEN OLGULAR Parmaksız, Kağan Yüksek Lisans, İktisat Bölümü, Tez Yöneticisi: Dr Erdal Özmen Ağustos 2000, 59 sayfa Bu çalışmada, Feldstein ve Horioka (1980) tarafindan önerilen uluslararası sermaye hareketlilikleri karşısında yurtiçi tasarruf-yatırım ilişkisinin, uluslararası ve yurtiçi finansal koşullara ilişkin politika rejimindeki değişmeler gözönüne alındığı zaman bile bir 'sorunsal' olarak kalıp kalamayacağı incelenmektedir. Bu amaçla, çalışmada, kırınımsız veri oluşum sürecine yönelik geliştirilmiş yaygın yöntemlerin (ADF, KPSS ve Johansen) yanısıra, yakın dönemde geliştirilen ve alternatif hipotez altında, içsel olarak tahmin edilen yapısal kırınım etrafında durağanlığı gözönüne alan yöntemler de (Perron (1997) ve Gregory and Hansen (1996)) uygulanmıştır. G7 ülkeleri (İngiltere, ABD, Japonya, Fransa, İtalya, Kanada ve Almanya) yıllık verilerine dayanan çalışma sonuçları, uzun dönem tasarruf-yatırım ilşkilerinin politika rejimi değişikliklerine kayıtsız olmadığı hipotezimizi kuvvetle desteklemektedir. Feldstein ve Horioka önerileriyle tutarlı olarak, içsel olarak tahmin edilen ve önemli politika değişikliği dönemlerine karşılık gelen kırınım noktaları gözönüne alındığında, tasarruf ve yatırımlar arasındaki uzun dönem ilişkileri ya önemli ölçüde azalmakta ya da istatistiksel olarak anlamsız hale gelmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POLICY REGIME CHANGE AND THE FELDSTEIN-HORIOKA PUZZLE: EVIDENCE FROM THE G7 COUNTRTES Parmaksız, Kağan M.S., Department of Economics, Supervisor: Dr Erdal özmen August 2000, 59 pages This study investigates whether the Feldstein and Horioka (1980) argument on the domestic saving-investment relationship under international capital mobility remains as a“puzzle”when policy regime changes in international and domestic financial environments are taken into account. To this end, we employ not only the conventional procedures (ADF, KPSS and Johansen) developed for a data generation process without a break, but also recently developed methods (Perron (1997) and Gregory and Hansen (1996)) which allow stationarity around an endogenously estimated structural break under the alternative hypothesis. The evidence based on annual data for the G7 countries (UK, US, Japan, France, Italy, Canada and Germany) strongly supports our hypothesis that the long-run saving-investment relations are not invariant to a policy regime change. Consistent with the Feldstein and Horioka argument, the long-run relationships between saving and investment either significantly decrease or disappear after the estimated endogenous structural break point coinciding with a major policy regime change.