Inequalities in the labour markets alternative explanations and Turkish manufacturing
İşgücü piyasalarında eşitsizlikler, alternatif açıklamalar ve Türk imalat sanayi
  1. Tez No: 93998
  2. Yazar: MUSTAFA ULUS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL TAYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Eşitsizlikler, Kalifiye İşgücü, Kalifiye Olmayan İşgücü. Ücret Yapısı VI, Inequalities, Skilled Labour, Unskilled Labour, Wage Structure IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
oz İŞGÜCÜ PİYASALARINDA EŞİTSİZLİKLER. ALTERNATİF AÇIKLAMALAR VE TÜRK İMALAT SANAYİ Ulus, Mustafa Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Erol Taymaz Haziran 2000, 100 sayfa Bu çalışma işgücü piyasalarındaki eşitsizlikleri, özellikle de kalifiye ve kalifiye olmayan işgücü arasındaki eşitsizlikleri incelemiştir. Gelişmiş ülkelerdeki eşitsizlikler kısmen gelişmekte olan ülkelerin rekabetiyle açıklanabilir. Dengesiz gelir dağılımı gelişmekte olan ülkeler için de önemli bir problemdir. Bu yüzden bu çalışma Türkiye'deki gelir dağılımı üzerine eğilmiştir. Türk işgücü piyasasının özellikleri tartışılmış ve ülkedeki eşitsizlikler ve ücret belirleme süreci incelenmiştir. 1980 sonrası dönemdeimalat sanayiinde ücretlerin gelişimi araştırılmış, ücretleri ve eşitsizlikleri etkileyen faktörler tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INEQUALITIES IN THE LABOUR MARKETS, ALTERNATIVE EXPLANATIONS AND THE TURKISH MANUFACTURING Ulus, Mustafa M.S., Department of Economics Supervisor: Prof.Dr. Erol Taymaz June 2000, 100 pages This thesis analyses the inequalities in the labour markets, especially between the skilled and unskilled labour. The rise of inequalities in the developed countries can partly be explained by increased competition from developing countries. The thesis is focused on the income distribution in Turkey, as unjust income distribution is an important problem also for developing countries. The peculiarities of the Turkish labour market is be discussed and the inequalities and the wage determination process in the 111country is analysed. The thesis also traces the evolution of wages in the manufacturing industry in the post 1980 period and seeks to identify the factors that influence the level of wages and inequalities.