Paylaşımlı konut ve Türk evi'nin mekansal ve sosyal özellikler bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of cohousing and Turkish house in the context of spatial and social features
  1. Tez No: 940007
  2. Yazar: MUHAMMED ENES IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN ALKIŞER BREGGER, DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ MÜLAYİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Paylaşımlı Konut, Türk Evi, sosyal yaşam, mekan, Co-housing, Turkish House, social life, space
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
İnsanlar tarih öncesi dönemlerden beri topluluklar halinde yaşamıştır. Topluluklar halinde yaşam, insan hayatını kolaylaştırma ve sosyal ihtiyaçların karşılanması bakımından öneme sahiptir. İnsanların yaşam alanı olan konut mekanı ve çevresi insan etkisinin olmadığı nesnel bir mesele olarak düşünülemez. Sosyal yaşam kavramının konut mekanıyla ilişkisi, insan-çevre etkileşimi çalışmaları ile sıklıkla çalışılan bir konudur. Sanayileşme dönemi ile değişim ve dönüşüme başlayan konut modelleri, çağımızda bireyselleşmenin ön plana çıktığı ve izole hayatların tercih edildiği modelleri takip etmektedir. Sosyal ihtiyaçların karşılanamadığı ve komün yaşamın getirdiği kolaylık ve avantajların olmadığı bu izole yaşam biçimine karşın, kökeni ütopyacı yaklaşımlara dayanan ve 20.yüzyılda Danimarka'da ortaya çıkan Paylaşımlı Konut modeli; bireylerin/ailelerin amaç ve fikir birliği ile bir araya gelerek topluluk oluşturmaya dayanan bir sosyal konut modelidir. Bu konut modeli, topluluktaki bireyler arasındaki etkileşimi optimum düzeyde tutarak bireylerin sosyal ihtiyaçlarını karşılaması ve çeşitli görev dağılımları ile yaşamın kolaylaşmasına olanak sağlamaktadır. Paylaşımlı Konut'un sosyal özellikleri ve sosyal yaşam biçiminin mekana yansımaları irdelendiğinde, Türk Evi ile benzerlikler taşıdığı düşünülmektedir. Ortak mekansal tanımları oluşturan bu benzerlikler mekansal karşılıkları açığa çıkmaktadır. Türk Evi'nin komün yaşamı destekleyici nitelik ve mekansal özelliklerinin; farklı dönem, kültür ve coğrafyaya ait olan Paylaşımlı Konut'la iç içe geçtiği düşüncesiyle iki konut modelinin karşılaştırılarak değerlendirilmesi hedeflenmektedir. Paylaşımlı Konut ve Türk Evi'nin sosyal ve mekansal özelliklerinin saptanması ve bu özelliklerin günümüz ve gelecek konut modelleri için mimari platformlarda tartışmaya açılması önemlidir. Bu sebeple bu çalışma, her iki konut modelinin sosyal ve mekansal özellikleriyle beraber, sosyal yaşam mekan arasındaki yakınsama ilişkisini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Humans have lived in communities since prehistoric times. Living in communities is important in terms of facilitating human life and meeting social needs. Housing space and its environment, which is the living space of people, cannot be considered as an objective issue without human influence. The relationship between the concept of social life and residential space is a subject frequently studied in human-environment interaction studies. Housing models, which started to change and transform with the industrialization period, follow models in which individualization comes to the fore and isolated lives are preferred. In contrast to this isolated lifestyle, where social needs cannot be met and the conveniences and advantages of communal living are not available, the Co Housing model, which originated in utopian approaches and emerged in Denmark in the 20th century, is a social housing model based on individuals/families coming together to form a community with a unity of purpose and consensus. This housing model allows individuals to meet their social needs by keeping the interaction between individuals in the community at an optimum level and facilitates life with various task distributions. When the social characteristics of Co Housing and the reflections of the social life style on the space are analyzed, it is thought to have similarities with the Turkish House. These similarities, which constitute common spatial definitions, reveal their spatial equivalents. With the idea that the qualities and spatial features of the Turkish House that support communal life are intertwined with the Co Housing, which belongs to a different period, culture and geography, it is aimed to compare and evaluate the two housing models. It is important to identify the social and spatial characteristics of the Co Housing and the Turkish House and to open these characteristics to discussion on architectural platforms for today's and future housing models. For this reason, this study aims to reveal the social and spatial characteristics of both housing models, as well as the convergence relationship between social life and space.