Vergi yargısında adil yargılanma hakkı çerçevesinde tanık beyanı
Evulation of witness statements with in the framework of the right to a fair trial in tax jurisdiction
  1. Tez No: 940049
  2. Yazar: MELİSA ERDOĞAN ÖZKÖSEMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN MASTAR ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergi Uyuşmazlıkları, İspat ve Delil, Delil Çeşitleri, Türk Vergi Yargısında Tanık Delili, Adil Yargılanma Hakkı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Tax, Tax Disputes, Proof and Evidence, Types of Evidence, Witness Evidence in Turkish Tax Jurisdiction, Right to a Fair Trial, European Court of Human Right
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası' nın“Temel Haklar ve Ödevler”başlıklı ikinci kısmında mevcut 36. maddedeki düzenleme gereğince;“Herkes, meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma ile adil yargılanma hakkına sahiptir.”İspat hakkı, mevcut düzenlemeden de anlaşılacağı üzere Anayasal bir koruma altındadır. İspat hakkını kullanırken başvurulan araçları ise deliller oluşturmaktadır. Vergi yargılamasında delil kavramı gerek ilkeleri gerekse uygulanabilirliği bakımından diğer yargı kollarına göre özerk yorumlanması gereken bir konumdadır. Bu nedenle çalışmamızda diğer yargı kollarındaki delillerden de bahsedilerek vergi hukuku kapsamındaki delil kavramı daha net aydınlatılmaya çalışılmıştır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi' nde mevcut 6. madde gereğince“Herkes davasının, medeni hak ve yükümlülükleriyle ilgili uyuşmazlıklar ya da cezai alanda kendisine yöneltilen suçlamaların esası konusunda karar verecek olan, yasayla kurulmuş, bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından, adil ve kamuya açık olarak ve makul bir süre içinde görülmesini isteme hakkına sahiptir.”Sözleşme ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi' nin adil yargılanma hakkını değerlendirirken temel amacı iç hukuktan bağımsız ve kendi kıstasları dahilinde bir yol belirlemektir. Bu bağlamda vergi yargısı bakımından yapılan değerlendirmenin özü de farklı koşullar altında belirlenmektedir. Nitekim, uygulamada oldukça tartışmalı olan tanık delilinin vergi hukukunda uygulanabilirlik ölçütlerinin adil yargılanma hakkı bakımından ayrı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Çalışmanın amacı, adil yargılanma hakkı ışığında yargılama sırasında oluşan delil çeşitlerinin Türk vergi yargısı açısından değerlendirilmesi ile tanık delilinin kendisine has yapısının uygulamadaki eksiklikler doğrultusunda detaylıca incelenmesidir. Değerlendirme neticesinde vergi hukukunun delil sisteminin de diğer yargı kollarına kıyasla özerk bir yapısı olduğu sonucuna varılmıştır. Nitekim, diğer yargı kollarında detaylı olarak hüküm altına alınan birtakım deliller ile ilgili vergi hukukunda düzenleme bulunmamaktadır. Uygulamada ise eksikliğin tamamlanarak kapsamlı bir düzenleme beklentisi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
According to the regulation in Article 36 of the second part of the Constitution of the Republic of Turkey titled“Fundamental Rights and Duties”;“Everyone has the right to claim and defend themselves as a plaintiff or defendant before the judicial authorities and to a fair trial by making use of legitimate means and methods.”As can be understood from the relevant provision, the right to proof is guaranteed by the Constitution. The tools used in exercising the right to proof are constituted by evidence. The concept of evidence in tax litigation is in a position that should be interpreted autonomously compared to other branches of justice in terms of both its principles and applicability. For this reason, in our study, we have tried to clarify the concept of evidence within the scope of tax law more clearly by mentioning evidence in other branches of justice. According to Article 6 of the European Convention on Human Rights,“Everyone has the right to have his case heard fairly, publicly and within a reasonable time by an independent and impartial court established by law, which will decide on the disputes concerning his civil rights and obligations or on the merits of the criminal charges brought against him.”Both the Convention and the European Court of Human Rights determine a path independent of domestic remedies and in line with their own criteria when evaluating the right to a fair trial. Therefore, the essence of the assessment made in terms of tax jurisdiction is determined under different conditions. Indeed, the criteria for the applicability of witness evidence, which is quite controversial in practice, in tax law should be evaluated separately in terms of the right to a fair trial. The purpose of the study is to evaluate the types of evidence formed during the trial in light of the right to a fair trial in terms of the Turkish tax jurisdiction and to examine in detail the specific structure of witness evidence in line with the deficiencies in practice. As a result of the assessment, it was concluded that the evidence system of tax law also has an autonomous structure compared to other branches of jurisdiction. Indeed, there is no regulation in tax law regarding certain evidence that is ruled in detail in other branches of jurisdiction. In practice, the expectation for a comprehensive regulation has been determined by completing the deficiencies.