Gendering the political agenda: A case study on women columnists in Turkish newspapers (1999-2000)
Siyasi gündeme toplumsal cinsiyet boyutu katmak: Türkçe gazetelerde kadın köşe yazarları üzerine bir çalışma (1999-2000)
- Tez No: 94011
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE N. SAKTANBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Journalism, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadın Köşe Yazarları, Medya ve Kadın, Türkçe Gazeteler, Kamuoyu, Siyasal İletişim, Women Columnists, Media, Turkish Newspapers, Public Opinion, Political Communication. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
oz SİYASI GÜNDEME TOPLUMSAL CINSrYET BOYUTU KATMAK: TÜRKÇE GAZETELERDE KADIN KÖŞE YAZARLARİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA (1999-2000) İnceoğlu, İrem Yüksek Lisans, Kadın Çalışmaları Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ayşe N. Saktanber Aralık 2000, 87 s. Bilişim teknolojisindeki gelişmeler sonucu haber almanın birincil kaynaklan radyo, televizyon ve sonzamanlarda da internet oldu. Basın teknolojisi görsel- işitsel medyanın hızına yetişemediği için gazetelerin haber dağıtma misyonu da böylece bu gelişmelerden etkilenmiş oldu. İnsanlar ya televizyon izleyerek ya da radyo dinleyerek 'haber değeri' olan olaylarla ilgili bilgiye gazeteler dışındaki medya araçlarından anında ulaşabilir oldular. Öte yandan gazeteler kamuya malolmuş olan haberler üzerine yorum getiren ve kamuoyu liderleri haline gelen, köşe yazarlarına daha bağımlı hale geldiler. Günümüzde gazetelerdeki yüksek köşe yazarı oranına bakılırsa gazetelerin medyanın haber yorumlayıcı aracı işlevini gördüğü söylenebilir. Köşe yazarlığı, yazarın kendi sesini kullanma esnekliği olan, öznel bir gazetecilik biçimidir.Özellikle 1990'larda Türkiye'de kadın gazeteci sayısında bir artış görüldü. Daha fazla sayıda kadın köşe yazarlığı yapmaya ve kadın meseleleri üzenine yazmaya başladı. Toplumsal cinsiyet ve kadın meseleleri özel alanla özdeşleştirilmişlerdir. Ancak, gazetelerde sahip oldukları alanı kullanarak kadın köşe yazarları toplumsal cinsiyet ve kadın meselelerini kamusa! alana taşımak olanağına sahip olurlar. Bu tez Türkiye'deki ulusal gazetelerde yazan bazı kadın köşe yazarlarının eğitim ve iş yaşamı geçmişlerinin yanısıra şimdiki profesyonel konumlarını, söylemlerini, ve toplumsal cinsiyet ve kadın meselelerini siyasi gündeme taşıma biçimleri üzerine bir çalışmadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENDERING THE POLITICAL AGENDA: A CASE STUDY ON WOMEN COLUMNISTS IN TURKISH NEWSPAPERS (1999-2000) İnceoğlu, İrem MS, Department of Gender and Women's Studies Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ayşe N. Saktanber December 2000, 87 p. Due to the developments in information technology the first instances of getting news became radio, TV and nowadays Internet. Hence, newspapers' mission of distributing news has been influenced by these developments since the press technology could not follow the speed of audio-visual media. People are either watching TV or listening to radio and immediately receive information on 'newsworthy' events from the medium rather than the press. On the other hand newspapers are becoming more dependent on the columnists, who make personal comments on public news and become public opinion leaders. Considering the high number of columnists, newspapers seem to be functioning as the news- interpreting tools of the media. Columnwriting is a subjective way of journalism where a columnist has the flexibility to use his/her own voice. iiiEspecially by the 1990s the number of women journalists' visibility has increased in Turkey. More women started to have columns in the national newspapers and wrote about women's issues. Gender and women's issues have been associated with private sphere. However, through the space they own in the newspapers women columnists get the opportunity to bring about the gender issues to the public sphere. This study examines educational and professional backgrounds of some women columnists as well as their present professional positions and discourses, in popular Turkish newspapers and their way of bringing the gender and women's issues to the political agenda.