An Exploration of the concept of Jizz in effective English language teaching at Bilkent University school of English language and its implications for teacher training and development
Jizz kavramının Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili Meslek Yüksekokulunda etkin İngilizce öğretimi açısından araştırılması ve öğretmen yetiştirme ve geliştirme açısından incelenmesi
  1. Tez No: 94010
  2. Yazar: DENİZ KURTOĞLU EKEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ENGİNARLAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Jizz, Etkin İngilizce Öğretimi, Öğretmen Yetiştirme, Öğretmen Geliştirme, Jizz, Effective English Language Teaching, Teacher Training, Teacher Development
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 302
Özet
oz“.TEZ”KAVRAMININ BİLKENT ÜNİVERSİTESİ İNGİLİZ DİLİ MESLEK YÜKSEK OKULUNDA ETKİN İNGİLİZCE ÖĞRETİMİ AÇISINDAN ARAŞTIRILMASI VE ÖĞRETMEN YETİŞTİRME VE GELİŞTİRME AÇKINDAN İNCELENMESİ Kurtoğlu Eken, Deniz Doktara, İngilizce Öğretmenliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüsnü Enginarlar Temmuz 2000, 285 Sayfa Bu çalışmanın amacı,“jizz”kavramını Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili Meslek Yüksek Okulunda (İDMYO) etkin İngilizce öğretimi açısından araştırmak ve öğretmen yetiştirme ve geliştirme açısından incelemektir. Jizz, sınıf gözlemlerinde öğretmenliğin daha az kolaylıkla gözlenebilen özelliklerini nitelendirme gereksiniminden doğmuş olup, İDMYO'ndaki öğretmen eğitmenleri tarafından bu ihtiyacı karşılamak için adlandırılmış bir kavramdır.VI Çalışmadaki veriler, 8 öğretmen eğitmeni ve 16 öğretmen ile yapılan bireysel mülakatlar, 32 öğrenci ile yapılan grup mülakatları, 16 sınıf gözlemi, 40 adet yazılı ders gözlem formundaki öğretmen eğitmen eleştirilerinin analizi, 8 öğretmen eğitmenine verilen bir anket, 8 öğretmen eğitmeni tarafından yapılan video ders gözlemleri ve grup tartışması aracılığı ile toplanmış ve nipel veri analizi yöntemleri ile betimleyici istatistik kullanarak incelenmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgular,“jizz”in bir öğretmenin kişisel özettikleri, öğretmenin iletişim becerileri ile öğrencilerle olan etkileşimi, ve araştırmacı tarafından adlandırılan, duyuşsal-dûzey teknikleri ile ilgili olduğunu göstermektedir. Bu özellikler ve beceriler, öğretmen ve öğrenciler arasında iyi bir ilişki ve olumlu bir sınıf atmosferinin bulunduğu etkili bir sınıf ortamı yaratılmasını sağlamaktadır. Edinilen bulgulara dayanarak, araştırmacı, İDMYO'nda uygulanmak üzere bir dizi gelişimsel prosedür ve faaliyetleri içeren bir öğretmen yetiştirme ve geliştirme programı geliştirmiş ve önermiştir. Buna ilave olarak, araştırmacı, içine jizz ile ilgili olan özellik ve becerileri de dahil ettiği, İDMYO için yeni bir dizi etkili öğretmenlik ölçütleri geliştirmiş ve ders gözlemi sonrasında kullanılmak üzere yeni bir gözlem formu önermiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT AN EXPLORATION OF THE CONCEPT OF“JIZZ”IN EFFECTIVE ENGLISH LANGUAGE TEACHING AT BİLKENT UNIVERSITY SCHOOL OF ENGLISH LANGUAGE AND ITS IMPLICATIONS FOR TEACHER TRAINING AND DEVELOPMENT Kurtoğlu Eken, Deniz Ph.D., Department of English Language Teaching Supervisor: Prof. Dr. Hüsnü Enginarlar July 2000, 285 Pages The purpose of this study is to explore the concept of“jizz”in effective English Language Teaching at Bilkent University School of English Language (BUSEL) and its implications for teacher training and development. Jizz is a term coined by the teacher trainers at BUSEL out of a need to account for the less easily observable aspects of teaching in classroom observations. The data was collected through individual interviews with 8 teacher trainers and 16 teachers, group interviews with 32 students, 16 classroom observations, analysis of 40 teacher trainer written feedback forms on observedIV lessons, a questionnaire given to the 8 trainers, video-based lesson observations and a group discussion with the 8 trainers, and were analyzed qualitatively and with the use of descriptive statistics. The findings obtained reveal that jizz is related to the personal qualities of the teacher, the teacher's communication skills and interaction with the students, and to the teacher's use of what the researcher has called, affective- level techniques. Together, these qualities and skills help create an effective classroom climate where there is a good rapport between the teacher and the students and a positive classroom atmosphere. Based on the findings, the researcher has designed a framework for teacher training and development with a set of developmental procedures and activities recommended for implementation in BUSEL. The researcher has also designed a new set of criteria for effective teaching in BUSEL, incorporating jizz-related qualities and skills into it and proposing the use of a new post- lesson observation form.