Ürtiker grubu hastalıklarda omalizumab tedavisinin inflamatuar parametreler üzerindeki etkisi
Effect of omalizumab treatment on inflammatory parameters in urticaria group diseases
- Tez No: 940210
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLİZ İKİZOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: C-reaktif Protein, Kronik Spontan Ürtiker, lenfosit-monosit oranı, nötrofil-lenfosit oranı, omalizumab, Chronic Spontaneous Urticaria, C-reactive protein, lymphocyte-to-monocyte ratio, neutrophil-to-lymphocyte ratio, omalizumab
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Kronik spontan ürtiker (KSÜ), 6 hafta veya daha uzun süren, spesifik bir nedeni veya tetikleyicisi olmayan kronik ürtikeri ifade eder. Omalizumab, H1 antihistaminik tedavisine rağmen semptomları devam eden 12 yaş üzerinde KSÜ hastalarında kullanım için onay alan etkili ve iyi tolere edilen bir tedavi seçeneğidir. Günümüzde hastalık olarak KSÜ dahil birçok hastalıkta inflamasyon belirteci olarak kabul edilen nötrofil-lenfosit oranı (NLO), trombosit-lenfosit oranı (TLO), lenfosit-monosit oranı (LMO), NMO (nötrofil-monosit oranı), ortalama trombosit hacmi (OTH), eritrosit dağılım genişliği (RDW) ve C-reaktif protein (CRP) gibi değerler çalışmalarda araştırılmıştır. Bazı kan parametrelerinin KSÜ hastalık aktivasyon göstergesi ve tedaviye yanıt takibinde kullanılabileceğini öne süren çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmada, KSÜ ve ürtikeriyal vaskülit (ÜV) tanısıyla omalizumab tedavisi başlanan hastalarda, omalizumabın NLO, TLO, NMO, LMO, OTH, RDW ve CRP gibi hematolojik ve inflamatuar parametreler üzerindeki etkilerini ve bu kan parametrelerinin birbiriyle ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. Ayrıca bu parametrelerin tedavi yanıtını ve hastalık aktivitesini izlemedeki olası rollerini inceleyerek, omalizumabın yalnızca anti-IgE etkisi olmadığını, inflamasyon ve koagülasyon yolakları üzerinde de düzenleyici etkileri olabileceğini ortaya koymayı hedefledik. Mersin Üniversitesi Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar polikliniğinde Haziran 2022–Haziran 2024 tarihleri arasında takipli olan tüm KSÜ ve ÜV hastalarının dosyaları retrospektif olarak taranmıştır. KSÜ tanısı dışında herhangi bir kronik inflamatuar hastalığı ve dermatolojik ek hastalığı olmayan, 18-80 yaş aralığındaki, tedavi öncesi ve tedavinin üçüncü ayında tam kan sayımı parametreleri, CRP değerleri kayıtlı olan çalışma kriterlerine uygun toplam 80 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Bu hastaların 13'ü ÜV ve 67'si KSÜ tanısına sahiptir. NLO, TLO, NMO, LMO değerleri tam kan sayımı sonucuna göre ayrıca hesaplanmıştır. KSÜ ve ÜV tanılı toplam 80 hasta (67 KSÜ, 13 ÜV) dahil edildi. Gruplar arasında yaş, cinsiyet dağılımı ve anjiyoödem varlığı açısından anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). KSÜ hastalarında omalizumab tedavisi sonrası nötrofil (p=0,001), NLO (p0,05). ÜV grubunda yalnızca NLO değerinde istatistiksel olarak anlamlı azalma (p=0,046) görülürken, CRP düşüşü anlamlılık düzeyine ulaşmadı (p=0,097) ve nötrofil, lenfosit, monosit, trombosit, eozinofil, bazofil, TLO, NMO, LMO, OTH ve RDW düzeylerinde belirgin bir değişiklik saptanmadı (p> 0,05). Omalizumabın özellikle KSÜ'de olmak üzere ÜV hastalığı da dahil inflamatuar yanıtı baskılayarak hastalığın tedaviye yanıtını iyileştirebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Chronic Spontaneous Urticaria (CSU) is defined as chronic urticaria lasting for 6 weeks or more without any specific cause or trigger. Omalizumab is an effective and well-tolerated treatment option approved for use in patients aged over 12 years with CSU whose symptoms persist despite H1 antihistamine therapy. Currently, various parameters considered as inflammatory markers in many diseases, including CSU—such as the neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLO), platelet-to-lymphocyte ratio (TLO), lymphocyte-to-monocyte ratio (LMO), neutrophil-to-monocyte ratio (NMO), mean platelet volume (OTH), red cell distribution width (RDW), and C-reactive protein (CRP)—have been investigated in several studies. Some of these blood parameters have been proposed as indicators of disease activity and treatment response in CSU. In this study, we aimed to evaluate the effects of omalizumab on hematological and inflammatory parameters (NLO, TLO, NMO, LMO, OTH, RDW, CRP) and the interrelationships among these parameters in patients who began omalizumab therapy with a diagnosis of CSU or urticarial vasculitis (UV). Additionally, by examining the potential roles of these parameters in monitoring treatment response and disease activity, we sought to demonstrate that omalizumab not only has an anti-IgE effect but may also exert regulatory influences on inflammation and coagulation pathways. The medical records of all CSU and UV patients followed at the Dermatology and Venereology outpatient clinic of Mersin University Hospital between September 2022 and September 2024 were retrospectively reviewed. A total of 80 patients who met the study criteria were included: those aged 18–80 years, with no chronic inflammatory or additional dermatological diseases other than CSU, and who had complete blood count parameters and CRP values recorded both before treatment and at the third month of treatment. Of these, 13 were diagnosed with UV and 67 with CSU. The NLO, TLO, NMO, and LMO values were additionally calculated based on the complete blood count results. A total of 80 patients (67 with CSU and 13 with UV) were included in the study. No significant differences were found between the groups regarding age, gender distribution, or the presence of angioedema (p>0.05). Among CSU patients, neutrophil count (p=0.001), NLO (p0.05). In the UV group, only the NLO value demonstrated a statistically significant decrease (p=0.046); the reduction in CRP did not reach statistical significance (p=0.097), and no notable changes were observed in neutrophils, lymphocytes, monocytes, platelets, eosinophils, basophils, TLO, NMO, LMO, OTH, or RDW levels (p>0.05). These findings indicate that omalizumab, particularly in CSU and also in UV, may improve treatment response by suppressing the inflammatory response.