Ortognatik cerrahi hastalarında düşük doz lazer biyostimülasyonunun ameliyat sonrası ağrı, ödem ve ağız açıklığına etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effect of low-level laser biostimulation on postoperative pain, edema and mouth opening in orthognathic surgery patients
- Tez No: 940211
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ FINDIK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Düşük doz lazer tedavisi, ödem, Ağrı, Ağız açıklığı, Stereofotogrametri, Low level laser therapy, edema, pain, mouth opening, stereophotogrammetry
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Ortognatik cerrahi, maksilla ve mandibulanın fonksiyonel ve estetik olarak uygun konuma getirilmesi ile dentofasiyal deformite ve malokluzyonların tedavisini sağlayan bir prosedürdür. Cerrahi bölgesinde doku travmasına bağlı olarak ödem, ağrı ve trismus oluşabilir. Ameliyat sonrası oluşan ödem, ağrı ve ağız açmada kısıtlılık hasta konforunu etkiler. Bu sürecin yönetimi için hastalara antibiyotik, kortikosteroid, non-steroid antiinflamatuar ilaçlar verilir. İlaçların mevcut yan etkilerinden kaçınmak amacıyla non invaziv alternatif tedavi methodları mevcuttur. Bu tedavilere örnek olarak düş doz lazer ile biyostimülasyon verilebilir. Düşük doz lazer terapi hedef dokudaki hücreleri uyararak immün sistem aktivasyonu sağlar ve inflamatuar cevabı azaltır. Böylelikle yara iyileşmesini hızlandırır ve doku gelişimini uyarır. Düşük doz lazer ile biyostimülasyon, etki mekanizmaları sayesinde cerrahi sonrası ödem, ağrı ve trismusu azaltmada kullanılan etkili bir yöntem olarak bulunmuştur. Çalışmamızda ortognatik cerrahi geçiren 30 hastanın verileri incelenmiştir. Hastalar lazer uygulanan grup ve kontrol grubu olarak 15er kişilik 2 gruba ayrılmıştır. Lazer uygulanan gruba ameliyattan hemen sonra, 24.saatte, 48.saatte, 72.saatte ve 7.günde düşük doz lazer uygulaması yapılmıştır. Lazer uygulaması ekstraoral olarak tragus labial komissura arası alana derin doku başlığıyla 4 W çıkış gücüyle her bir tarafa 120 saniye olarak, intraoral insizyon bölgelerine maksillada 8 noktaya mandibulada her bir tarafa 4er noktaya 0,1 W çıkış gücüyle her noktaya 30 saniye olarak uygulanmıştır. Ödem değerlendirmeleri ameliyattan sonra 3.gün, 7.gün, 15.gün ve 6.ayda rehber noktalar arası ölçüm yöntemi ve stereofotogrametri yöntemiyle ölçülmüştür. Ağrı değerlendirme VAS skalası ile ameliyattan sonra 24.saat, 48.saat, 3.gün, 7.gün ve 7.günlerde bakılmıştır. Ağız açıklığı ölçümleri ise insizal dişler arası mesafenin esnek cetvel ile ölçülmesi ile ameliyattan sonra 2.gün, 7.gün, 15.gün,30.gün ve 6.ayda değerlendirilmiştir. Çalışmamızın bulgularında ödem değerlerinde her iki ölçüm yönteminde de lazer grubundaki hastaların değerleri daha düşüktür ancak gruplar arası istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır. Sadece rehber noktalar arası ölçüm yönteminde 3.günde gonion-lateral kantus değerinde gruplar arası anlamlı fark bulunmuştur. Ödem değerlendirmede kullanılan iki farklı yöntem arasında da yüksek korelasyon bulunmuştur. Ağrı değerleri lazer grubunda tüm zamanlarda daha düşük değerler bulunmuştur ancak gruplar arası anlamlı fark bulunamamıştır. Lazer grubunda 15.günde 0 skoru görülürken kontrol grubunda 15.günde 0 skoruna ulaşılamamıştır. Ağız açıklığı değerlerinde 30.gün ve 6.ayda gruplar arası anlamlı fark bulunurken diğer zamanlarda gruplar arası anlamlı fark olmasa da lazer grubundaki hastaların değerleri daha yüksektir. Düşük doz lazer ile biyostimülasyon tedavisi ortognatik cerrahi sonrası dönemde bulguları iyileştirerek hasta konforunu arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Orthognathic surgery is a procedure that provides treatment of dentofacial deformities and malocclusions by restoring the maxilla and mandible to a functionally and aesthetically appropriate position. Edema, pain and trismus may occur due to tissue trauma at the surgical site. Postoperative edema, pain and restriction of mouth opening affect patient comfort. Antibiotics, corticosteroids and non-steroidal anti-inflammatory drugs are given to patients to manage this process. Non-invasive alternative treatment methods are available to avoid the existing side effects of medications. Examples of these therapies include low-level laser biostimulation. Low-level laser therapy stimulates cells in the target tissue, activating the immune system and reducing the inflammatory response. Thus, it accelerates wound healing and stimulates tissue growth. As a result of the mechanisms of action, low-level laser therapy has been found to be an effective method used to reduce postoperative edema, pain and trismus. In our study, the data of 30 patients who underwent orthognathic surgery were analyzed. The patients were divided into 2 groups of 15 patients each as laser treated group and control group. Low level laser therapy was performed immediately after surgery, at 24th hour, 48th hour, 72nd hour and 7th day. The laser therapy was applied extraorally to the area between the tragus and labial commissure with a deep tissue handpiece with 4 W output power for 120 seconds on each side, and to the intraoral incision sites, 8 points on the maxilla and 4 points on each side of the mandible with 0.1 W output power for 30 seconds on each point. Edema evaluations were measured on the 3rd day, 7th day, 15th day and 6th month postoperatively with the measured between cephalometric points and stereophotogrammetry method. Pain assessment was performed with the VAS scale at 24 hours, 48 hours, 3 days, 7 days and 7 days postoperatively. Mouth opening measurements were evaluated by measuring the distance between the incisal teeth with a flexible ruler on the 2nd day, 7th day, 15th day, 30th day and 6th month after surgery. The results of our study, the edema values of the patients in the laser group were lower in both measurement methods, but no statistically significant difference was found between the groups. A significant difference was found between the groups only in the gonion-lateral canthus value on the 3rd day in the measured between cephalometric points method. High correlation was also found between the two different methods used for edema assessment. Pain values were lower in the laser group at all times, but no significant difference was found between the groups. Score of 0 was observed on day 15 in the laser group, a score of 0 was not reached on day 15 in the control group. There was a significant difference between the groups in the mouth opening values at 30 days and 6 months, while the values of the patients in the laser group were higher, although there was no significant difference between the groups at other times. Low-level laser therapy improves patient comfort by improving the findings in the period after orthognathic surgery.